Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji iPhone Fotoğraf Ödülleri’nin kazananları belli oldu - Teknoloji Haberleri
        1

        Bu yıl 11’incisi düzenlenen iPhone Fotoğraf Ödülleri’nin (IPPAWARDS) kazananları açıklandı. 2007’de kurulan IPPAWARDS, dünya çapındaki iPhone fotoğrafçılarının yaratıcılığını kutlayan ilk ve en uzun süreli iPhone fotoğraf yarışması. Bu yılın kazananları, tüm dünyada 140 ülkeden iPhone fotoğrafçılarının gönderdiği binlerce fotoğraf arasından seçildi. Bu sene kazananlar arasında Türkiye’den de 3 isim yer aldı.

        2

        Yılın Büyük Ödülü, "Yerinden Edilenler" isimli çalışmasıyla Bangladeş’ten Jashim Salam’a verildi. Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerine layık görülen eserler ise sırasıyla İsviçre’den Alexandre Weber’in çektiği "Sarı ve Mavi Baiana", Çin’den Huapeng Zhao’nun çektiği "Göz Göze"; Myanmar’dan Zarni Myo Win’in "Ben de Oynamak İstiyorum" adlı çalışmaları oldu.

        3

        Bu sene kazananlar arasında Türkiye’den de 3 isim yer aldı. Şükrü Mehmet Ömür çektiği "Sabah Sisi" isimli çalışmasıyla doğa kategorisinde birincilik ödülünü alırken Asuman Robson manzara kategorisinde "Sycamore Gap" ve Burcu Öztürk ise panorama kategorisinde çektiği "Donmuş Central Park" isimli çalışmalarıyla ikincilik ödüllerinin sahibi oldular.

        4

        iPhone Fotoğraf Ödülleri’nde kazandığı dereceyle ilgili Şükrü Mehmet Ömür şunları söyledi : "Ben IPPA yarışmasına bu yıl ikinci kez katıldım. Fransa’nın Toulouse yakınlarında çektiğim doğa fotoğrafı ile birincilik ödülü kazanmak beni fazlasıyla mutlu etti. Ancak çok da şaşırmadım, çünkü iPhone fotoğrafçılığına gönül vermemin bir sonucu olacağını düşünüyordum. Bu konuda Remzi kitabevinden “Çek, Düzenle, Paylaş; iPhone fotoğrafçılığı” adlı kitabım 2 ay önce piyasaya çıktı. İki yıldır bu konuda değişik aralıklarla yurt içi ve yurt dışında workshop’lar düzenliyorum. Daha önce de bazı yarışmalarda para ödülü de olmak üzere küçük sayılmayacak ödüller kazandım. Bütün bu gelişmelerin bu alandaki en uzun ömürlü ve en prestijli IPPA’da da bana ödül getireceğini düşünmeye başlamıştım. Yarışmaya katılan yüzlerce ülkeden binlerce fotoğraf arasından birinci seçilmenin böylesi bir yarışmada ne büyük onur ve sevinç kaynağı olduğunu tahmin edebilirsiniz."

        5

        Burcu Öztürk ise heyecanını "Eksi 15 derece soğuk bir Şubat akşamında Manhattan’da yürüyordum. Bu depresif günde herhangi bir heyecan yaşamak neredeyse imkânsız görünüyordu. Central Park’ın yanından geçerken çok uzakta hafif bir sis olduğunu gördüm. İçimi bir heyecan kapladı. Yanımdaki arkadaşıma “Bu duvarın arkasında bizi inanılmaz bir şey bekliyor.” dedim ve koşarak merdivenleri çıktım. Karşılaştığım manzara inanılmazdı ve mutlaka fotoğraflanmalıydı. O an orada olamayan herkese üzüldüm. Gördüklerimin bana verdiği muhteşem duyguyu çekeceğim fotoğrafa olabildiğince yansıtmalıydım. Birkaç denemeden sonra istediğimi almıştım. Bu fotoğraf mutlaka IPPA’ya gönderilmeliydi!” sözleriyle paylaştı.

        6

        18 kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri tüm dünyadan Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Ekvador, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Irak, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Kanada, Lübnan, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Singapur, Suriye, Tayvan, Türkiye, Ukrayna ve Umman gibi birçok ülkeyi temsil eden fotoğrafçılara verildi.

        7

        IPPAWARDS’un kurucusu Kenan Aktülün, 11. yılın fotoğrafları hakkında şunları söyledi: “iPhone kullanıcıları görsel hikâye anlatımı konusunda son derece yetkin hale geldiler. Bu yılın fotoğrafları teknik açıdan çok etkileyiciydi ve birçoğu da oldukça kişiye özel fotoğraflardı.”

        8

        Jashim Salam

        Bangladeş Yılın Fotoğrafçısı Büyük Ödülü

        Yerinden edilenler Ukhiya’daki Tangkhali mülteci kampı yakınlarında sağlık ve temizlikle ilgili bir farkındalık filmini izleyen Rohingya çocukları.

        Yer: Ukhiya, Bangladeş

        iPhone 7 ile çekildi

        9

        Alexandre Weber

        İsviçre

        Yılın Fotoğrafçısı Birincilik Ödülü

        Sarı ve mavi Baiana

        Bu resim, Salvador de Bahia, Brezilya’da geçen bir kamyonun ardından spontane olarak çekildi. Geleneksel “baiana” kıyafeti giymiş bir kadın, çalışırken verdiği mola sırasında kamyonun arkasından bakıyordu.

        Yer: Salvador de Bahia, Brezilya

        iPhone 6S ile çekildi

        10

        Huapeng Zhao

        Çin

        Yılın Fotoğrafçısı İkincilik Ödülü

        Göz göze

        Bu çocukla deniz kenarında yürüyüş yaparken karşılaştım. Ben onun resmini çekmeye çalışırken o da tuttuğu balığı gözünün önüne gelecek şekilde kaldırdı.

        Yer: YanTai ShanDong bölgesi, Çin

        iPhone 6 ile çekildi

        11

        Zarni Myo Win

        Myanmar

        Yılın Fotoğrafçısı Üçüncülük Ödülü

        Ben de oynamak istiyorum

        Bacağını kaybetmiş küçük bir çocuk, futbol oynayan arkadaşlarını seyrediyordu ve mümkün olsaydı futbol oynamak istediğini söylüyordu.

        Yer: Yangon, Myanmar

        iPhone 7 Plus ile çekildi

        12

        Şükrü Mehmet Ömür

        Fransa

        Birincilik Ödülü - Doğa

        Sabah Sisi

        Ödül kazanan fotoğrafımı Rad Drew adlı Amerikalı iPhone fotoğrafçısının workshop’una katılmak üzere Toulouse yakınlarında Larnagol’de bulunduğum bir ilkbahar sabahı gündoğumudan biraz önce çektim. Kurs arkadaşlarımdan bir tanesi ile kırlarda yürürken sislerin ardında bir beyazlık fark ettim, yaklaştığımda bunun bir kuzu olduğunu anladım. Ortalık çok sakin ve huzur doluydu. Sanki cennetteydim. Bu küçük küçücük kuzu gözlerini dikkatle dikmiş diğer arkadaşlarını gözlüyordu. iPhone’a 6S’imle birkaç poz fotoğraf çektim. Kahvaltı için kursun yapıldığı çiftlik evine döndüğümde de Snapseed ve Provoke aplikasyonları ile bu fotoğrafları düzenledim.

        Yer: Toulouse, Fransa

        iPhone 6S ile çekildi

        13

        Asuman Robson

        Türkiye

        İkincilik Ödülü - Manzara

        Sycamore Gap’te

        Bu resim, Kuzeydoğu İngiltere’deki Hadrian Duvarı’nda yapılan bir yürüyüş sırasında çekildi. Havanın kapalı olduğu tipik günlerden biriydi. Ağacın ve yürüyüşçülerin bulutların önünde ve Roma duvarındaki bu dramatik çukurda sergilediği görünümü çok sevdim.

        Yer: Northumberland, Birleşik Krallık

        iPhone 7 ile çekildi

        14

        Burcu Öztürk

        Amerika Birleşik Devletleri

        İkincilik Ödülü - Panorama

        Donmuş Central Park

        Şubat ayının soğuk bir gününde şehirde gezerken Central Park’ın üzerine sis çöktüğünü gördüm. O an sanki her şey donmuş gibiydi. Adeta bir gündüz rüyası görüyordum. iPhone’umun panorama özelliğini kullanmak için mükemmel bir an olduğunu biliyordum.

        Yer: Central Park, New York City

        iPhone 7 ile çekildi

        15

        Edwin Loyola

        Filipinler

        İkincilik Ödülü - Soyut

        Renklerin Birlikteliği

        Bu fotoğraf Filipinler’deki en büyük alışveriş merkezlerinden birinde çekildi. Alışveriş merkezinde gezinirken renkler ve şekillerden çok etkilendim.

        Yer: Mall of Asia, Filipinler

        iPhone X ile çekildi

        16

        Robin Robertis

        Amerika Birleşik Devletleri

        Birincilik Ödülü - Hayvanlar

        İhtiyar yavru köpek “Django”

        Django, Çin’in kuzeyindeki Hunan bölgesinde bulunan bir Budist manastırda doğup büyüyen Shaolin Temple Terrier cinsi bir köpek. Sahilde uzun yürüyüşler yapmaktan hoşlanan Django, Miles Davis dinlemeyi de çok seviyor.

        Yer: Carlsbad, California

        iPhone 7 Plus ile çekildi

        17

        Erica Wu

        Tayvan

        Üçüncülük Ödülü - Hayvanlar

        Gülen Tilki

        Kutunun içinde uyuyan bu tilki, karlı günlerde güneşin keyfini sürmek için kafasını dışarı çıkarıyordu.

        Yer: Miyagi Zao Fox Köyü, Japonya

        iPhone X ile çekildi

        18

        Massimo Graziani

        İtalya

        Birincilik Ödülü - Mimari

        Hücum

        Roma’nın Via Allegri caddesinde bulunan bir merdiven rampası.

        Yer: Roma, İtalya

        iPhone 7 Plus ile çekildi

        19

        KuangLong Zhang

        Çin

        İkincilik Ödülü - Mimari

        İsfahan Cuma Camii

        İran’ın en eski camilerinden biri olan bu yapı,

        yaklaşık 771 yılından başlayarak 20. yüzyılın sonuna kadar bu alanda yapılan sürekli inşaat, rekonstrüksiyon, ekleme ve renovasyon çalışmalarının bir sonucu.

        Yer: İsfahan, İran

        iPhone 7 ile çekildi

        20

        Melisa Barrilli

        Kanada

        Birincilik Ödülü - Çocuklar

        Sprey Çılgınlığı

        Kızım bale elbisesini giymişti ve bir kardeşlerine bir kendine su püskürterek oyun oynuyordu.

        Yer: Toronto, Kanada

        iPhone 5S ile çekildi

        21

        Alison Helena

        Amerika Birleşik Devletleri

        Birincilik Ödülü - Çiçekler

        Işık

        Haftalık market alışverişimi yapmak üzere arabamı park ederken duvarın ve çiçeklerin üzerine düşen büyüleyici ışığı gördüm.

        Yer: Santa Barbara, California

        iPhone 7 ile çekildi

        22

        Charles Thomas

        Amerika Birleşik Devletleri

        Birincilik Ödülü - Manzara

        İnsan ve Doğa

        Uçağın penceresinden görünen manzara beni her zaman etkilemiştir. O akşamüstü, Las Vegas’tan dönüş uçuşunda pencere kenarında bir koltuğa oturma şansım oldu. Manzaranın yavaş yavaş birbirinin kopyası evlerden oluşan şehir görünümünden gerçeküstü bir çöl manzarasına dönüşmesini izledim.

        Yer: Nevada ile Arizona arası -

        iPhone 8 Plus ile çekildi

        23

        Paolo Mestriner

        İtalya

        Üçüncülük Ödülü - Yaşam Tarzı

        Yazın Tadını Çıkar

        Geçtiğimiz yaz ailecek deniz kenarında kısa bir tatil yaptık.

        Yer: Novalja, Hırvatistan

        iPhone SE ile çekildi

        24

        ABSTRACT-Jedrzej Franek