Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil iPhone X kaça mâl oluyor? Apple iPhone X'u kaça yapıyor? Kaç dolara üretiyor? Samsung'a ne kadar para kazandırıyor? - Teknoloji Haberleri
        2

        10. iPhone’un fiyatının tartışılma sebebi ise 999 dolar olması. Bu fiyatın ithalat mâliyetlerinin üzerine Türkiye’deki Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) de eklendiğinde 5.500 TL’ye ulaşması bekleniyor.

        3

        Peki, bu cihazın Apple’a mâliyeti ne kadar? Tüm parçaların Apple’a ‘geliş fiyatlarını’ araştırdık.

        4

        Apple’ın anavatanı ABD’de 999 dolardan başlayan fiyatlarla satmaya başladığı iPhone X, bu etiketin yarısından daha az bir maliyetle üretiliyor.

        5

        Şirketin 'akıllı telefon geleceği' sloganıyla tanıttığı cihaz, çeşitli parçaların şirketin rakibi Samsung'dan temin edilmesi sebebiyle, onlara da kazandırıyor.

        6

        Cihazın modeline göre, yani bellek miktarına göre, Samsung'a kazandıracağı miktar da değişiyor. Ancak bunun 80 - 110 dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

        7

        Counterpoint Technology'nin Wall Street Journal için hazırladığı çalışma, Samsung'un toplamda iPhone X satışlarından 4 milyar dolar gelir elde edeceğini işaret ediyor.

        17

        TrueDepth kamera sistemi ve algılayıcıların toplam değeri 25 dolar.

        18

        Apple’ın tasarladığı ve TSMC’nin ürettiği A11 işlemci ise inanılması güç ama yüz tanıma sisteminden ucuza, yani 26 dolara mâl oluyor.

        19

        ABD dışına satılan iPhone X’lerin 3G ve 4G bağlantılarını kuran Intel XMM 7480 model modem 18 dolar fiyat etiketine sahip.

        20

        Bu fiyatları alt alta koyduğunuzda, iPhone X’un temel parçalarının toplam mâliyeti 404,75 dolar.

        21

        Kulaklık ve şarj cihazı gibi aksesuarların toplam maliyeti ise yalnızca 8 dolar.

        22

        Firmanın bir önceki amiral gemisi iPhone 7’nin maliyetini hatırlıyor musunuz? Biz hatırlatalım: Yalnızca 224.80 dolar seviyesindeydi. Satış fiyatı ise 649 dolardı.