Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran'da koronavirüs salgını büyüyor!

        İran Sağlık Bakanlığı ülkede iki kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ve 13 yeni kişide koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İran Sağlık Bakanı 18 kişide virüs görüldüğünü, 5 kişinin öldüğünü söyledi" açıklamasında bulundu.

        Bakan Koca, "İran'dan gelen tüm yolcuları sınırda kontrol ediyor, hastalık belirtisi olanları içeri almıyoruz" diye konuştu.

        Dün de İran'da iki kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiği açıklanmıştı. İran'da toplam enfekte kişi sayısı bugünkü rakamlarla birlikte 18'e yükseldi.

        İRANLILAR SANDIĞA MASKEYLE GİDİYOR

        İran'da koronavirüs vakalarının gölgesinde geçen 11. Dönem Meclis seçimlerinde İranlılar sandık başına maskelerle gidiyor.

        Başkent Tahran'ın değişik noktalarında kurulan seçim sandıklarına giden vatandaşların koronavirüsten duydukları endişe dikkati çekiyor.

        REKLAM

        Ülkedeki vaka sayısının 18 ve ölü sayısının 4'e yükselmesi İran vatandaşlarındaki tedirginliği daha da arttırdı.

        KORONAVİRÜS ENDİŞESİ SEÇİMLERE KATILIMI DÜŞÜREBİLİR

        Virüs tehlikesi nedeniyle vatandaşların dışarı çıkmaması ve kalabalık yerlere gitmemesinin, seçimlere katılımı düşüreceği ifade ediliyor.

        Bu arada koronavirüse karşı tedbir amacıyla metro ve otobüsleri dezenfekte etmeye başlayan Tahran Büyükşehir Belediyesi, bazı büyük meydanları da kriz merkezleri olarak tahsis edeceğini ve billboardlar üzerinden halkı bilinçlendireceğini bildirdi.

        İran İlaç ve Gıda Kurumu da virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla maske ve dezenfekte edici jel dağıtımına başladı.

        Ülkede 11. Dönem Meclis seçimleri ve 5. Dönem Uzmanlar Meclisi ara seçimleri için oy verme işlemi TSİ 07.30'da başlamıştı. İran'da 57 milyon 918 bin kayıtlı seçmen, 290 sandalyenin bulunduğu Meclis'teki milletvekillerini belirlemek için 208 seçim bölgesindeki 55 bin noktada oyunu kullanabilecek.

        SAĞLIK BAKANI KOCA, İRANLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

        Sağlık Bakanı Koca'nın İran Sağlık Bakanı Nemeki ile telefon görüşmesinde Covid-19la ilgili tedbirlerin acilen hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran'da yeni tip koronavirüsün görülmesinin ardından dün geceden itibaren, bu ülkeden Türkiye'ye gelen bütün yolcuların pasaport kontrolünden önce sağlık personelinin kontrolünden geçirildiğini ve hastalık belirtisi olanların sınırdan içeri alınmadığını bildirdi.

        Koca, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bugün itibarıyla en son İsrail de dahil olmak üzere 31 ülkede görüldüğünü belirterek, "Şu an toplam vaka sayısı 76 bin 775'e ulaştı. Toplam ölen kişi sayısı 2 bin 249 oldu. Ölenlerin yüzde 99,6'sı Çin'de. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı da 19 bine yaklaştı." diye konuştu.

        Erken dönemde aldıkları tedbirlerle bugüne kadar bu hastalığı Türkiye'den uzak tutmayı başardıklarına işaret eden Koca, ancak hastalığın komşu ülke İran'da görülmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

        Bu haber üzerine Koronavirüs Bilim Kurulunun dün ve bugün İran gündemiyle iki toplantı yaptığını belirten Koca, "Durumu çok yakından takip ediyoruz. Ayrıca İran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla görüşmeleri de gerçekleştirdik." dedi.

        "İRAN'DAKİ VAKALARIN KAYNAĞI ÇİN"

        Nemeki'nin, İran'da 18 koronavirüs vakası olduğu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini verdiğini aktaran Koca, şöyle konuştu:

        "Bu süreci özellikle şeffaf götürmek istediklerini de ifade ettiler. Ben de Türkiye olarak, hem yardım malzemesi anlamında tıbbi maske ve elbise, özellikle yeni geliştirdiğimiz yerli tanı kiti dahil olmak üzere, yardım etmeye hazır olduğumuzu ve 26 kişiden oluşan ve bu süreci neredeyse her gün bir araya gelerek, sağlıklı götürmeye çalışan Bilim Kurulumuzun varlığını ve bu çerçevede istenirse bir bilim heyetinin destek vermeye hazır olduğunu ifade ettim. Bu anlamda özellikle çok teşekkür ettiler. Bu süreci birlikte yakın iş birliği, iletişimle götürmemizin faydalı olacağını, hem bakan yardımcımın hem kendileri de İran'dan bir bakan yardımcısı arkadaşla yakın ilişki içinde olunması sağlandı. Bizler de bakanlar olarak, belli aralıklarla bu süreci yakın takip etmek noktasında konuşmuş olduk. Hastalığın Kum kenti ve çevresinde görüldüğünü ifade ettiler. Diğer bölgelerde özellikle sınırımıza yakın Tebriz ve Batı bölgesinde görülmediğini, Tahran ve bir iki eyalette daha benzer vakanın olduğunu ama bu vakaların da Kum kenti temaslı olduğunu özellikle ifade ettiler. Burada görülen vakaların da kaynak olarak Çin olduğunu, Çin'e gidip gelenlerle temas sonrası bu enfeksiyonun, salgının oluştuğunu ifade ettiler."

        Fahrettin Koca, İranlı mevkidaşına, bu mücadelede her şekilde yardımcı olma niyetlerini beyan ettiğini belirterek, "İranla özellikle bu dönemde kara hudut kapılarımızın, Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy, Hakkari Esendere ve buna ilave olarak Iğdır'dan özerk Nahçıvan bölgesine açılan Dilucu Sınır Kapısı'nda tedbirlerimizi daha da genişleterek aldığımızı ifade ettim." diye konuştu.

        Özellikle sınır kapılarında, valilikler ve sağlık teşkilatının bu noktada zaten daha önce bilgilendirildiğini ve eğitimlerin de bu süreçte tamamlandığını anlatan Koca, şöyle devam etti:

        "Biz bu hudut kapılarımızda 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Dün geceden itibaren İran'dan gelen bütün yolcuları pasaport kontrolünden önce olmak üzere sağlık personelimiz sağlık kontrolünden geçirmeye başladı. Dünden bu yana özellikle hasta olan, ateşi olan veya öksürük, burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olan yolcuları sınırdan içeri almamaya başladık. Ağrı sınır kapısında benzer bir vakayı dün içeri almamış olduk. Bu muayeneleri herkese mutlak yapmayı ve bu süreçte ülke içerisinde de adres ve iletişim bilgileri olmayan kişiyi de almamayı... Yani her birine bir kart doldurulup, hem iletişim ve adres bilgilerini almayı, Kum kenti veya son 14 günde Kum kentine uğramış kişileri de bu süreçte almayı düşünmediğimizi de ifade ettik."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ