Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Diğer İran polisi: Bir protestocunun dövülüp vurulduğunu gösteren görüntüler hakkında inceleme başlatıldı

        VideoBBC

        İran polisi, başkent Tahran'da bir hükümet karşıtı göstericinin güvenlik güçleri tarafından feci şekilde dövüldükten sonra vurulduğunu gösteren görüntüler hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı.

        Salı günü sosyal medyada yayımlanan videoda bir grup polis memuru yerde yatan bir adamı tekmelerken ve coplarken görülüyordu.

        Ayrıca bir polis motosikletiyle adama çarpıyor, bir diğeri de yakın mesafeden üzerine ateş açıyordu.

        Uluslararası Af Örgütü, Twitter'da yaptığı paylaşımda bu görüntülerin "İran'ın güvenlik güçlerinin zulmünün hiçbir sınır tanımadığını gösteren korkunç bir hatırlatma" olduğunu yazdı:

        "Dokunulmazlık zırhı altında protestocuları dövmeleri ve vurmaları için güvenlik güçlerine açık çek veriliyor. BM İnsan Hakları Konseyi bu suçları acilen soruşturmalı."

        https://twitter.com/ranarahimpour/status/1587522506520498179?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1587522506520498179%7Ctwgr%5Edd8befa0b43fc7b4e8f7b1a2491164c22e9e289b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.co.uk%2Fnews%2Fworld-middle-east-63493127

        İran emniyetinden yapılan yazılı açıklamada "olay yeri, zamanı ve saldırganların kimliklerinin tespiti" için bir soruşturma açılması talimatı verildiği belirtildi.

        Açıklamada "Polis sert ve kural dışı uygulamaları tasvip etmemektedir ve saldırgan polis memurları hakkında yasalar çerçevesinde gerekli işlem yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

        Güvenlik güçlerinin saldırısına uğrayan protestocunun akıbeti henüz bilinmiyor.

        İran'da protesto gösterileri 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de gözaltında öldürülmesi üzerine başlamıştı.

        • İran'da Mahsa Amini protestoları: "Sokağa her çıktığımda, 'Belki de bir daha eve dönemem' diyorum"
        • İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün 40. gününde birçok kentte protestolar düzenlendi, polis göstericilere ateş açtı

        Amini'nin gözaltındayken kafasına copla vurulduğu, güvenlik güçlerinin genç kadının başını bir arabaya çarptığı iddiaları ortaya atılmıştı.

        Polis ise hakkındaki suçlamaları yalanlamış ve Mahsa Amini'nin kalp rahatsızlığı geçirerek öldüğünü ileri sürmüştü.

        Amini'nin cenaze töreninde kadınların başörtülerini çıkarmalarıyla devam eden protesto dalgası İran genelinde 130'dan fazla kent ve kasabaya sıçradı.

        Protestolar, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana İran rejiminin karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okuma hareketi olarak nitelendiriliyor.

        Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, protesto gösterilerinde güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 40'ı çocuk en az 277 göstericinin öldürüldüğünü söylüyor.

        Yetkililer ise protestocuların ölümünden güvenlik güçlerinin sorumlu olduğu iddialarını reddediyor ve "dış güçlerin ajanlarını" ya da "teröristleri" İran'ı karıştırmaya çalışmakla suçluyor.

        İran'da hükümete yakın bir gazete protestocularla çıkan çatışmalarda 35'ten fazla güvenlik görevlisinin öldüğünü yazdı.

        Mahsa Amini posteriGetty Images

        Olaylarda 14 binden fazla gösterici de gözaltına alındı.

        Gözaltına alınanlar arasında düzen karşıtı rap şarkıcısı Toomaj Salehi'nin de bulunduğu, hakkında "hükümete karşı propaganda faaliyetinde bulunmak", "dış güçlerle iş birliği yapmak" ve "ulusal güvenliği tehlikeye atmak niyetiyle yasa dışı grupları bir araya getirmek" suçlamalarıyla dava açıldığı belirtiliyor.

        Devlet medyasında yayımlanan görüntülerde kendisini Salehi olarak tanıtan, gözleri bağlı bir kişi yerde otururken görülüyor.

        Titreyen bir sesle konuşan bu kişi protestolardan birinde güvenlik güçlerine "buradan gidin demekle hata ettiğini" söylüyor.

        İfade özgürlüğünü korumak üzere faaliyet gösteren Article 19 örgütü, Toomaj Salehi'nin baskı altında verdiği anlaşılan ifadelerinin İran devlet medyası tarafından yayımlanmasının "son derece rahatsız edici" olduğunu belirtti.

        Örgüt "Salehi ifade özgürlüğünü kullanmak dışında hiçbir şey yapmadı. Bir an önce serbest bırakılmalı," dedi.

        Wall Street Journal gazetesinde yazıları yayımlanan ifade özgürlüğü aktivisti Hüseyin Ronaghi de gözaltında tutulan isimlerden biri.

        Ronaghi'nin ailesi ve arkadaşlarına hapishanedeyken iki bacağının da kırıldığını ve 37 gündür açlık grevinde olduğunu söylediği belirtiliyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ