Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA FLAŞ HABER! İranlı General Kasım Süleymani ABD füzesiyle öldü! Kasım Süleymani kimdir?

        Irak devlet televizyonunun haberinde, "Haşdi Şabi basın kaynaklarına göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani Bağdat'ta havalimanı yolunda araçlarına yönelik saldırıda öldürüldü" ifadelerine yer verildi.

        PENTAGON DOĞRULADI

        ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Irak medyasında yer alan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü haberini doğruladı.Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile Süleymani'nin öldürüldüğünü açıkladı.

        Kasım Süleymani
        Kasım Süleymani

        AA'nın haberine göre; Irak yönetimi, Bağdat Havalimanı ve çevresine füze saldırı düzenlendiğini, ölü ve yaralılar bulunduğunu açıklamıştı. Ardından saldırıyla ilgili 8 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi verilmişti.

        İHA VURDU

        ABD medyasında yer alan haberlere göre Süleymani ve beraberindekileri taşıyan araçlar, ABD'ye aitMQ-9 Reaper tipi insansız hava aracından atılan 4 füzeyle vuruldu.

        Habere göre Süleymani Irak'a Suriye'den henüz dönmüştü.

        GÖSTERİCİLERLE BULUŞACAKTI

        İngiliz Daily Mail gazetesi, Süleymani'nin ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni basan göstericilerin liderleriyle görüşmek için Irak'a geldiği iddiasına yer verdi.

        TRUMP'TAN BAYRAK PAYLAŞIMI

        ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani'nin öldürülmesi haberinin doğrulanmasının ardından Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Trump'ın ABD bayraklı paylaşımı dikkat çekti.

        POMPEO: IRAKLILAR SEVİNÇLİ

        ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili Twitter'dan yaptığı video paylaşımının yanında, "Iraklılar artık Süleymani olmadığı için müteşekkir, sokaklarda özgürlük için dans ediyorlar" ifadelerini kullandı.

        ESPER UYARMIŞTI

        ABD Savunma BakanıMark T. Esper, Bağdat Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin Suriye ve Irak'taki İran destekli güçlere yönelik 'önleyici saldırılar' düzenleyeceğini vurgulamıştı.

        HAŞDİ ŞABİ SORUMLULARI DA ÖLDÜRÜLDÜ

        Irak’ın başkentinde havalimanına yapılan füzeli saldırıda Şii milis gücü Haşdi Şabi örgütününBaşkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis ile Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri’nin de öldürüldüğü açıklandı.

        Yerel medya haberlerine göre, Bağdat Havalimanı’na atılan füzelerden birisi Cabiri'nin yurt dışından gelen konuklarıyla birlikte içinde bulunduğu aracı hedef aldı. Cabiri ve aracındaki konukları saldırı sırasında hayatını kaybetti.

        Ebu Mehdi el-Mühendis
        Ebu Mehdi el-Mühendis

        Öte yandan, Bağdat Havalimanı çevresine yapılan saldırıya ilişkin sosyal medyada bazı görüntüler yayınlandı. Görüntülerde yoldan geçen sivillere ait araçların yandığı anlar yer aldı.

        İRAN DEVLET TELEVİZYONU DOĞRULADI

        İran devlet televizyonu, Süleymani ve El Mühendis'in, ABD'nin Bağdat Havaalanı'nda araçlarına düzenlediği füze saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

        SALDIRIYA AİT İLK GÖRÜNTÜLER

        ABD’li televizyon muhabiri Steven Nabil’in twitter hesabındansaldırı sonrasına ilişkin ilk görüntüler yayınlandı.

        ABD'li gazeteci Nabil, paylaşımında Süleymani’nin cansız bedeninin parmağındaki bu yüzükle teşhis edildiğini bildirdi.

        'ABD TÜM SONUÇLARDAN SORUMLU OLACAK'

        İran hükümetinden ilk açıklama, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif tarafından yapıldı. Süleymani'nin öldürülmesine sert tepki gösteren Zarif, "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" dedi.

        HAMANEY'DEN İNTİKAM YEMİNİ

        İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise "Süleymani'nin katillerini sert bir intikam bekliyor" açıklamasında bulundu.

        KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

        ABD’nin 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından Afganistan ve Irak operasyonlarını takiben İran’da adını en sık duyuran kişilerden biri Kasım Süleymani olmuştu. Öyle ki onun adı muhafazakâr kanatta zaman zaman, 2021 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için dahi geçiyordu.

        Süleymani, 11 Mart 1957’de İran’ın güneydoğu eyaleti Kirman’ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hâkim olduğu Rabord Köyü'nde doğdu.

        1979’daki İran Devrimi'nin ardından Devrim Muhafızları adına yürütülen çalışmalara katıldı. 2003’te ABD’nin Irak’ı işgalinde önce bölgede ABD karşısında mücadele veren İranlı gruplara liderlik etmesi sonrasında Suriye’de de benzer yapılarda yer alması başta ABD olmak üzere batılı kamuonun dikkatlerini üzerinde topluyordu.

        İsrail-Lübnan arasında yaşanan çatışmalar döneminde de dünya kamuoyu Süleymani’nin adını sıkça duyuyordu. Dolayısıyla Süleymani, Ortadoğu’da İran’ın resmi olmayan gücü olarak tanımlanıyordu.

        ELÇİLİK BASKINI ONUN EMRİYLE GERÇEKLEŞTİ

        Son olarak da Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği'ne baskın emrini Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin verdiği belirtiliyordu.

        ABD’nin Pazar günkü bombardımanında en yakınındaki ismin öldürülmesi Süleymani’ye mesaj olarak yorumlanmıştı.

        Zira Süleymani'ye en yakın isimlerden 45. Bölük Komutanı Ebu Ali Hazali’nin hedef alınmasının ona direkt mesaj olduğu değerlendirilmişti.

        Öte yandan baskından hemen önce, Tahran ve Bağdat arasındaki sivil yolcu uçağı trafiğinde artış kaydedildiği ve bir günde 10 İran yolcu uçağının Irak’a iniş yaptığı iddia edildi.

        Büyükelçiği basan grupların da duvarlara ‘(Kasım) Süleymani liderim’ ibaresini yazdığı ifade ediliyordu.

        ANADOLU AJANSI'NDA EKİM AYINDA YAYINLANAN BİR SÜLEYMANİ ANALİZİ
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ