Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik AKIN AKIN... Son dakika: İstanbul'daki sığınmacı sayısını açıkladı! - VİDEO HABER
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği Almanya'ya İşgücü Göçünün 60. Yılı etkinlikleri başladı. 3 Kasım'a kadar sürecek etkinliklerin ilk gününe Goethe Enstitüsü Güneydoğu Avrupa Direktörü Angela Kaya, Almanya Federal Cumhuriyeti Eski Meclis Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Henning Georg Simon ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı, konuşma yaptı.

        ALMANYA'YA GÖÇÜN 60'INCI YILI

        DHA'da yer alan habere göre 23 yazarlı 'Misafir, Göçmen, Yerli: Almanya'ya işgücü göçünün 60'ıncı yılı' kitabının tanıtımı da gerçekleşti. Kitabın yazarlarından Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'a 60. Yıl Özel Ödülü takdim edildi. Etkinlik programının sunumunu Şebnem Schaefer yaptı. Konuşmalar ve tanıtımın ardından katılımcılar Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki fuaye alanında hazırlanan, Almanya'ya Göç'ü anlatan fotoğrafların olduğu sergiyi inceledi.

        REKLAM

        GÖÇÜN TAM GÖBEĞİNDE BİR KENTTE BULUNMAKTASINIZ"

        Etkinlikte konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İnsanlığın belki de en dramatik dönemlerinden birini, pandemi döneminde hep birlikte yaşadık. Buna dönük aşıyı geliştiren Almanya'ya göç eden ailelerin birer ferdi olan Sayın Özlem Türeci ve Sayın Uğur Şahin'i buradan anmadan olmaz" dedi. İmamoğlu, "Belki de en dramatik göçün tam göbeğinde bir kentte bulunmaktasınız. Şu anda 2.5 milyona yakın, İstanbul'a yerleşmiş ama sığınmacı ama mülteci ama oturma izni almış insanla karşı karşıya.

        İSTANBUL VALİSİ ALİ YERLİKAYA'DAN İMAMOĞLU'NA YANIT

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü verilerine göre 1 Kasım 2021 itibarıyla, 535 bin 25 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 644 bin 726 ikamet izinli farklı uyruklarda olmak üzere toplam 1 milyon 179 bin 751 yabancı bulunmaktadır" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "2,5 milyon mülteci bulunmaktadır" açıklamasına cevap veren Yerlikaya, "İstanbul ile ilgili istatistiki bilgi verirken resmi rakamlara göre açıklama yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İmamoğlu'nun açıklamaları üzerine sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

        Yerlikaya, "İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü verilerine göre 1 Kasım 2021 itibarıyla, 535 bin 25 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 644 bin 726 ikamet izinli farklı uyruklarda olmak üzere toplam 1 milyon 179 bin 751 yabancı bulunmaktadır" dedi. Yerlikaya, "2021 yılında düzensiz göçle mücadele kapsamında 52 bin 83 yabancıya işlem yapılmış 19 bin 294 yabancı ülkesine geri gönderilmiş 26 bin 319 yabancı ise geri gönderme merkezlerine sevk edilmiştir. İstanbul ile ilgili istatistiki bilgi verirken resmi rakamlara göre açıklama yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

        "6-7 YILDA OLGUNLAŞAN BİR NÜFUS"

        Ve o 2.5 milyon nüfus, sadece ve sadece 6-7 yılda olgunlaşmış bir nüfus. Yani 1961'den 2021'e konuşmuyoruz. 2021 yılındayız; 2013'lerde, 2014'lerde başlayan bir sürecin, bir anda 2.5 milyona ulaştığını düşündüğümüzde, aslında ne kadar dramatik ve süreci zorluklarla yönettiğimizin bir karşılığıdır diye düşünebiliriz. Dolayısıyla şu anda dünyada ama savaşlar ama belli kıtlıklar üzerinden bir takım gelir adaletsizliği, eşitsizlikler üzerinden oluşan bu göçleri sıkı bir biçimde incelemeli ve bunun üzerine hep birlikte çalışmalıyız" diye konuştu.

        "GÖÇÜ CİDDİYE ALMALIYIZ"

        İmamoğlu "Göçü ciddiye almalıyız. Dünyadaki gelir adaletsizliğini ve bir kısım kaynaklar üzerinden, belli gelir seviyesinin üzerindeki ülkelerin, yaratılan kaosları ve oradaki birtakım çıkarlarını inceleyerek, oralarda yaşayan ki bunun en önemli merkezlerinden birisi Ortadoğu'dur insanların huzurunu, sağlığını, güvenliğini düşünmeksizin hareket etmelerini, ben dünyanın 21'nci yüzyılı açısından büyük talihsizlik olarak görüyorum.

        REKLAM

        "BU İNSANLARIN KENDİ YURTLARINA DÖNEBİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ"

        İnsanların bu tarzda ülkelerinden uzaklaştırmalarına, seyirci kalmadan, müsaade etmeden, tekrar bu insanların kendi yurtlarına dönebilmesi noktasında, en üst seviyede uluslararası işbirliği ile hareket edilmesini, 21'nci yüzyılda dünya ülkelerinin sorumluluğu olarak görmekteyim. Hep beraber, birlikte, belki şu anda biz misafir ediyoruz, konuk ediyoruz ve tüm insani ihtiyaçlarını karşılamakta yükümlü olduğumuzun da farkındayız. Ve bunu yaparız. En iyisini de yapmaya çalışırız. Ancak günün sonunda; insanların bu tarzda ülkelerinden uzaklaştırmalarına, seyirci kalmadan, müsaade etmeden, tekrar bu insanların kendi yurtlarına dönebilmesi noktasında, en üst seviyede uluslararası iş birliğiyle hareket edilmesini, 21'nci yüzyılda dünya ülkelerinin sorumluluğu olarak görmekteyim. İnşallah bunu hep birlikte başarabiliriz" dedi.

        "HEPİMİZ TEK BİR KÜLTÜRDE YAŞASAYDIK SAĞ KALAMAZDIK"

        Almanya Federal Cumhuriyeti Eski Meclis Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth ise "Göç hikayesi biraz üzücü bir hikayeydi, çünkü insanlar vatanını bırakıp çalışmak için başka ülkeye geçiyordu. Bu anlaşmadaki yazılara bakarsanız bu çok önemlidir. Öğrenmek araştırmaktır. Almanya'da karar vericiler hiçbir zaman geçmişi unutmamaktadır. Bugün size şunu söyleyebilirim, ünlü bir üniversite rektörü Türk'tür. Geçen hafta Selanik'te ödüllendirdiğimiz aşıyı bulan kişiler Türk'tür. Dünya değişiyor, evet biz gelecek için sorumlu doğduk ama geçmişi de unutmamak gerekir. Türk- Alman Üniversitesinin inşası konusunda çok mücadele ettik. Rahatlıkla şunu söyleyeyim, Türk azınlığından bahsetmek istiyorum aslında azınlık değiller, bu azınlık kendilerini kendi oluşturdu.

        "BİZE GELEN İNSANLAR BİR ŞANSTIR VE MUTLULUKTUR"

        Ekonomik olarak bakarsak bağımsız Türkler bağımsız Almanlardan daha fazladır. Ekonomi güçtür ama ekonomi kültürün yerini alamaz. İnsanlara öyle fırsatlar verilmeli ki kültürlerini ve dinlerini göç ettikleri yerlerde daha rahat yaşayabilsinler. Almanya'daki Türkler gerekeni yapıyor ve başarıyorlar. Hepimiz tek bir kültürde yaşamış olsaydık sağ kalamazdık. Biz yarının geleceği için doğduk. Kendini kapatan ülkeler bunu düşünsün. Bize gelen insanlar bir şanstır ve mutluluktur. Umut ederim ki her zaman barış içinde yaşayacağız" diye konuştu.

        "YABANCILAR ARTIK BİZİM KOMŞUMUZ DOSTUMUZ AİLEMİZ"

        Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Henning Georg Simon de, "Günümüzde 3 milyonun üzerinde Türk Almanya'da yaşıyor. Türkiye'de ise hayatının bir kısmında Almanya'da yaşamış 4 milyon insan olduğunu da söyleyebiliriz. Bu 2 ülke için de çok önemli. Aradan geçen 60 yıl sonunda yabancılar artık bizim komşularımız, dostumuz ve aile bireylerimiz oldu. İlk gelen jenerasyonların çocukları artık toplumumuzun bir parçası oldular. Artık üniversitede hoca oluyorlar, parlamentoda üye oluyorlar, mecliste bulunuyorlar, bakan oluyorlar" şeklinde konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ