Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema İstiklâl Marşı'nın kabulünü farklı bir bakış açısıyla anlatıyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstiklâl Marşı'nın kabulünü farklı bir bakış açısıyla anlatan 'O Günün Hikâyesi' filminin galasına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmada, insanı harekete geçiren sanatın bir bilgiyi, duyguyu, bir anı ya da asırları kitlelere anlatmak için kullanıldığında istenen etkiyi sağlamada ve arzulanan hedefe ulaşmada en doğru seçim olduğunu belirtti.

        İnsanın kendi iradesiyle aradığı cevapları ve ulaştığı sonuçları kolay kolay unutamayacağını ifade eden Ersoy, "Bizi biz yapan yaşanmışlıkların ve değerlerin gelecek nesillere aktarılmasının ne denli hayati bir konu olduğunu, hatta günümüzde bunun varlık ile yokluk arasında bir seçim haline geldiğini düşünürsek sanatın bu gücünü kullanmanın önemini daha net anlayabiliriz. Zira küreselleşen dünya gerçeği, içinde barındırdığı olumlu yönlerle gözümüzü o denli kör edebiliyor ki popülizm denen propaganda aracı ile zihinleri sömürgeleştirmenin de bu düzenin bir parçası olduğu gözlerden kaçabiliyor." diye konuştu.

        .png
        .png
        REKLAM

        Farklılığın zenginliğini ve kültürel özgünlüğü öteki olma korkusuyla baskılamanın ve ortadan kaldırma gayretinin bazı ülkelerin devlet politikası haline geldiğini ifade eden Mehmet Nuri Ersoy, Türk milletinin tarih hafızası ve manevi mirasıyla dünyadaki bu akıma karşı muazzam bir direnç gösterdiğini söyledi. Ersoy şöyle devam etti; "Perdede yansımasına şahitlik edeceğiniz 'O Gün' her türlü olumsuzluğa rağmen umutsuzluğa düşmeyenlerin, işgalin ve zulmün gölgesinin kapladığı vatan toprağını karanlığa teslim etmeyenlerin; yokluk, yoksunluk ve asırların yorgunluğu omuzlarına çöktüğü halde diz çökmeyenlerin hayatından bir kesittir. O kesit ki 10 kıta, 41 mısra içinde Türk milletinin kimlik ve karakterini resmeden manzum bir destanın, milli iradenin sesi ve sözü haline geliş sürecini barındıran ve bütün bu duyguların en yoğun şekilde yaşandığı özel bir zaman dilimidir."

        .png
        .png

        Mehmet Nuri Ersoy, geçen yılın Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı Yılı ilan edildiğini hatırlatarak, bakanlık olarak bu çerçevede çeşitli etkinlik ve projeler gerçekleştirdiklerini, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi'ni İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılında ziyarete açarak Milli Şairi eserleriyle, tarihle, edebiyatla yaşatmaya ve anlatmaya devam ettiklerini anlattı.

        .png
        .png

        Kendi projelerinin yanında bu konuda sorumluluk alan değerli projelere de destek verdiklerini kaydeden ve filmde emeği geçenlere teşekkür eden Mehmet Nuri Ersoy, 'O Günün Hikâyesi' böyle bir çalışmaydı. 300'den fazla insanın emeği ve alın teri o desteği belgesel niteliği de taşıyan bir sinema eserine dönüştürdü" dedi.

        Selma Argon Ersoy da gittiği her yerde büyük bir sevgi ve ilgiyle karşılaştığını belirterek, "Bu sevgi dedeme duyulan sevgidir. Tabii ki bana yansıyor. Onun ruhundan bana yansıyor." ifadesini kullandı.

        Konuşmaların ardından Rektör Demir, Mehmet Nuri Ersoy'a Darphane'nin İstiklâl Marşı Yılı için bastığı Mehmet Akif Ersoy hatıra parası takdim etti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ