Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir'de arama kurtarma köpekleri İzci, Asil ve Bety, geniş bir bölgeyi kısa sürede tarayarak hem hayat kurtarıyor hem de zamana karşı yarışta avantaj sağlıyor.

        İzmir İtfaiyesi, göçük altında kalan ya da kaybolan canlıları bulmak için köpeklerin hassas koku alma duyularından yardım alıyor. Arama kurtarma köpekleri İzci, Asil ve Bety, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının bünyesindeki K9 Köpekli Arama Kurtarma Biriminde bulunuyor. Bu birim geniş bir bölgeyi kısa sürede tarayarak hayat kurtarmak ve zamana karşı yarışta avantaj sağlamakta önemli roller üstleniyor. Asil ve İzci, 22 Ocak’ta Manisa’nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir İtfaiyesi’nin arama kurtarma ekibiyle bölgeye gitmişti.

        Sürekli eğitim

        Arama kurtarma köpekleri büyükşehirin Buca Toros’taki Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezinde sabah 8’de eğitime başlıyor. Sallanan zemin, tahta merdiven ve engelli parkurunun ardından köpekler, farklı felaket senaryolarına göre enkazda arama kurtarma çalışması yapıyor.

        Eğitim, özveri ve planlama önemli

        Bir arama kurtarma köpeğinin 1820 ayda yetiştiğini belirten K9 biriminin şefi İbrahim Yıldız, farklı enkazlarla eğitimi çeşitlendirdiklerini ifade ediyor. Yıldız, "Eğitimi ne kadar zor planlarsanız gerçek olaylarda o kadar başarılı olursunuz. Doğru eğitim, iyi bir ekip ve iyi bir planlama başarıyı getirir" dedi.

        Yıldız, Türkiye’de arama kurtarma köpeklerinin sayısının az olduğunu ve bu sayının artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

        Asil’in eğitmeni Muhittin Çakar ise Asil’le gece gündüz birlikte olduklarını, aradaki bağı sağlamlaştırmak için zaman zaman Asil’i kendi evine dahi götürdüğünü belirtti.

        Bety’in eğitmeni Hakan Şengüler ise köpek sevgisi nedeniyle bu işi yapmaya başladığını ifade etti.

        Belçika Malinois cinsi İzci, Asil ve Bety dünyanın her yanında arama kurtarma köpeği olarak görev yapabileceklerini gösteren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sertifikasına sahip. İzci 2019’un sonunda AFAD’ın düzenlediği yeterlilik sınavında Türkiye genelinde ikinci olmuş, 2017’deki sınavda ise birincilik almıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler