Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eda Ebru NANECİ/İZMİR, (DHA)- İZMİR Tarım Sektörü 2021 Yılı Projeleri Lansmanı´na katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 20 milyon TL´lik 35 projenin sadece bu yıl için İzmir ekonomisine katkısının 200 milyon lira olacağını söyledi.

        Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir Tarım Sektörü 2021 Yılı Projeleri Lansmanı´na katıldı. 20 milyon TL´lik `Tarımda 35´in İzi´ adıyla hazırlanan lansmanda Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra Vali Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Cemal Bekle, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, İzmir Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, Menemen Belediyesi Başkanvekili Aydın Pehlivan, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli katıldı. Proje kapsamında üreticilere temsili fidan hediye çeki verildi.

        Programda açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, İzmirli üreticileri teknoloji ve dijital uygulamalara daha çok yönlendirmek istediklerini belirterek, "Kuraklık, afet ve hastalık zararlılarıyla mücadelede etkinliğini arttırmak istiyoruz. İstihdam potansiyelini güçlendirmek, atıl ve boş arazileri doğru değerlendirmek, kentsel tarıma katkı sunmak, kısıtlı su kullanımını teşvik edecek uygulamaları yaygınlaştırmak, yeni bitki deseniyle üreticiyi tanıştırmak da temel hedeflerimiz arasında. Yine, salgının zorlayıcı etkisine rağmen, üretimin devamlılığını sağlamak, gençleri tarımsal üretime çekerek tarım nüfusunun yaş ortalamasını düşürmek şeklindeki amaçlarımızla da İzmir´in rehber bir şehir olma özelliğini devam ettirmek istiyoruz. İnşallah bu projelerimizin, sadece bu yıl için, İzmir ekonomisine katkısı 200 milyon lira olacaktır" dedi.

        'İZMİR'İMİZ, TÜRKİYE´DE 2'NCİ SIRADA YER ALIYOR'

        İzmir´in katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı, tarımsal kooperatifleşmeyi başarabilmiş, sahada rekabet gücünü arttırmış ve sürdürülebilir üretimi bünyesinde barındıran önemli bir tarım kenti olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, 35 projenin, İzmir´in tarım sektörüne katacağı değere olan inancının tam olduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli, "3.3 milyon dekar işlenen tarım alanıyla, birçok ürünün üretiminde Türkiye´de ilk sıralarda yer alıyor. İzmir´de; tarım sektöründe, teknolojiyi kullanım oranı da oldukça yüksektir. Ege´nin, bitkisel ve hayvansal üretim potansiyelinin yüksek olması, İzmir´i, tarımsal ticaret konusunda da ön plana çıkarmıştır. 2020´de tarımsal ihracatımızın yaklaşık yüzde 14´ü İzmir´den yapılmıştır. Böylece yaklaşık 3 milyar dolara ulaşan tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile İzmir´imiz, Türkiye´de 2'nci sırada yer almaktadır" dedi.

        'İZMİR´E 17.2 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL DESTEK VERDİK'

        İzmir´e tarım-orman alanında, son 19 yılda, reel rakamlarla 17.2 milyar liralık tarımsal destek vererek, yatırım yaptıklarını dile getiren Bakan Pakdemirli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte son 3 yılda tarımsal desteklerdeki artışın yanında, üretici dostu alım politikaları ile çiftçimizin hep yanında olduk. Son 3 yılda toplam tarımsal destekleri, yüzde 65 artışla, 24 milyar liraya yükselttik. Pamuk prim desteğini yüzde 37.5 artışla 1 lira 10 kuruşa çıkardık. Bu yılki gübre desteğini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yüzde 100 artırdık ve çiftçilerimizin en fazla kaynağa ihtiyaç duyduğu mart sonu, nisan başında bitkisel üretim desteklerinin yüzde 51´ini üreticilerimizin hesaplarına yatırdık" ifadelerini kullandı.

        '387 TON PATATES DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK'

        Patates, soğan ve çeltik yetiştiricilerinin depolarında bulunan arz fazlası ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile almaya başladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, "Patates ve soğanları 81 ilimizdeki ihtiyaç sahiplerine, valiliklerimiz üzerinden dağıtıyoruz. İzmir´de ise ihtiyaç sahibi ailelere 387 ton patates dağıtımı gerçekleştirdik. Bu uygulama ile üreticimizin depolarındaki ürünlerin israf olmasını önlerken, diğer taraftan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bu ürünlerin ücretsiz ulaşmasını sağlayarak, sosyal devlet görevimizi de yerine getiriyoruz. Tarımsal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik 453 tesise 185 milyon lira hibe sağladık. Bu hibelerle de İzmir´de 414 milyon liralık yatırım yapıldı ve 4 bin 700 kişiye istihdam sağlanmış oldu. Bakanlık olarak İzmir´deki tarımsal kooperatiflere bugüne kadar toplam 34 Milyon Lira hibe ve kredi desteği sağladık" dedi.

        İZMİR´E KATMA DEĞER SAĞLAYACAK PROJELERE DEĞİNDİ

        Yeni 35 projenin startını verdiklerine dikkat çeken Pakdemirli bu projelerin bir kısmına değinerek şu ifadeleri kullandı:

        "Toplam bütçesi 20 milyon lira olan bu projeler, bitkisel üretimden hayvancılığa, su ürünlerinden istihdamın artırılmasına, dijitalleşmeden yeni çeşitlerin İzmir´e kazandırılmasına kadar çok sayıda alanı kapsıyor. Bu projelerin birkaçından bahsetmek istiyorum. Katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi için 'Üreticiye Kazanç, Tüketiciye Sağlık, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi´ni başlatıyoruz. Bergama Belediyesi´nin de katkılarıyla 'Bergama İlçesi Jeotermal Enerji ile Sebze, Meyve, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kurutma Tesisi Projesi´ni' en kısa sürede tamamlayarak hizmete alacağız. Kadınlarımızı artık kent merkezlerinde de destekleyeceğimiz projemizin adı da 'Yerli ve Milli Çeşitleri İzmirli Kadınlarla, Kentte, Taraçada, Balkonda, Kırsalda, Bahçede, Tarlada Toprakla Buluşturuyoruz Projesi.' Böylece evlerimizin balkonlarını, teraslarını tarımsal üretime dahil ederek, hemşehrilerimizin ev ekonomilerine katkı sağlayacağız. Tire Dijital Toprak Analiz Cihazı Projesi ile de Tireli üreticilerimizin bahçelerinde, tarlaların da 5 dakika içinde toprak analizini yapacak, gübreleme tavsiyesinde bulunarak çiftçilerimizin etkin gübreleme yapmasını sağlayacağız."

        'FİDE VE TOHUM DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

        Ege´nin tohumlarını ve fidelerini, Ege´nin çiftçileri ile buluşturduklarını ifade eden Pakdemirli, "Bugün İzmirli çiftçilerimize fide ve tohum dağıtımı da gerçekleştireceğiz. Dağıtacağımız tohum ve fideler Bakanlığımızın araştırma enstitülerinde geliştirilen çeşitler ve gen bankalarında muhafaza edilen yerel tohumlarından oluşmaktadır. 'Yerli ve Milli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında 1 milyon 200 bin domates, biber, patlıcan fidesi ile 438 kg bamya ve kavun tohumunu çiftçilerimize teslim edeceğiz. 'Salep, Stevia ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Projeleri' kapsamında, 164 bin 800 fide ile birlikte toplamda 200 kg anason, rezene, kimyon, adaçayı, kekik, stevia, ekinezya ve salep soğanı tohumunu üreticimizle buluşturacağız. 'Yerli ve Milli Çeşitleri İzmirli Kadınlarla Toprakta Buluşturuyoruz Projesi' kapsamında da 320 bin ata tohumlarından yetiştirdiğimiz; domates, biber, patlıcan ve hıyar fidesini geçen hafta 15 bin kadın üretici ile buluşturduk' diye konuştu.

        'HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR'

        İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de, "Bu tür destek ve projelerin uygulamaya konması, ilimizin tarımına ve üretime verilen desteğin somut örnekleridir. İlimize ve üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

        'TÜRKİYE, DÜNYA LİDERLİĞİNDE SÜRDÜRMEKTEDİR'

        Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir ise "2020´de, bitkisel üretim miktarı bir önceki yıla göre 9 milyon ton artarak 126 milyon tona ulaştı. Ülke genelinde işlenen tarım alanı 371 bin dekar, tarla bitkileri için kullanılan tarım arazileri 2 milyon 200 bin dekar artış gösterdi. Tarımsal hasıla bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333 milyar liraya ulaştı" ifadelerini kullandı.DHA-Genel Türkiye-İzmir Eda Ebru NANECİ

        2021-04-19 15:21:01

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler