Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tolga TAHÇI / İZMİR, (DHA)İZMİR'de, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun (24) edebiyat fakültesi yanında çıkan kavgada bıçaklanarak öldürülmesinde, kusuru bulunduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanan eski Rektör Candeğer Yılmaz ve eski dekan Ersin Doğer'in, 8 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldığı davada gerekçeli karar açıklandı. Kararda, üniversite yetkililerinin PKK/KCK, YPG-H, DHKP-C örgütlerinin yanlısı ve sempatizanı öğrencilerin yasa dışı eylem ve faaliyetlerinden haberdar olmalarına rağmen disiplin soruşturmalarını gereği gibi yaptırmadıkları belirtildi.

        Ege Üniversitesi'nde, 2015 Şubat'ta ülkücü öğrencilerle savcılık iddianamesinde 'PKK/KCK gençlik örgütlenmesi YDG-H Yurtsever (Devrimci Gençlik-Hareketi) üyeleri' diye söz edilen diğer öğrenci grubu arasında kavga çıktı. Kavgada bıçaklanan Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu, yaşamını yitirdi. Olayla ilgili yürütülen yargılama sürecinde sanık Nurullah Semo, 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, 'terör örgütü üyeliği' suçundan da 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozularak 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. Çakıroğlu'nun öldürülmesiyle ilgili olayda kusuru bulunduğu gerekçesiyle üniversitenin eski rektörü Candeğer Yılmaz, eski rektör yardımcısı Atilla Silkü, eski genel sekreter Mehmet Bülent Özkan, edebiyat fakültesinin eski dekanı Ersin Doğer hakkında da İzmir 41'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Geçen ay görülen davada hakim, Candeğer Yılmaz ve Ersin Doğer'e, önce görevi ihmal suçundan 10'ar ay hapis cezası verdi, ardından duruşmadaki iyi hallerinden dolayı cezaları 8'er ay 10'ar gün hapse indirdi. Sanıklara verilen hapis cezası, 250'şer gün adli para cezasına çevrilip, 20'şer bin lira ceza verildi. Sanıkların 8 ay 10 gün süreyle kamu görevi hak ve yetkisi kullanmasına da yasak getirildi. Diğer tutuksuz sanıklar Mehmet Bülent Özkan ve Atilla Silkü ise beraat etti.

        'CEZA VERİLMEMESİ YÖNÜNDE TUTUM VE DAVRANIŞ BENİMSENMİŞ'

        Dosyada gerekçeli karar açıklandı. Kararda, PKK/KCK, YPG-H, DHKP-C sempatizanı öğrencilerin üniversite yönetiminin tutum ve yönetim tarzından cesaret aldığı, bu cesaretle eylemlerin sıklığını ve eylemlerdeki şiddetin dozunun artırıldığı belirtildi. Üniversite yetkililerinin PKK/KCK, YPG-H, DHKP-C örgütlerin yanlısı ve sempatizanı öğrencilerin yasa dışı eylem ve faaliyetlerinden haberdar olmalarına rağmen Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybettiği tarihe kadar disiplin mevzuatı gereği suç teşkil eden bu eylem ve faaliyetlerle ilgili disiplin soruşturmalarını gereği gibi yaptırmadıkları gerekçeli kararda vurgulandı. Kararda ayrıca, yapılan disiplin soruşturmalarında ise PKK/KCK sempatizanı öğrencilere ceza verilmemesi yönünde tutum, davranış ve yönetim tarzı benimsendiğine de dikkat çekildi.

        Çakıroğlu'nun PKK/KCK terör örgütü, Kampüs Cadıları tarafından hedef gösterilmesi, derslere ve sınavlara girmesinin engellenmesine rağmen tedbir alınmadığı da gerekçeli kararda belirtildi. PKK-KCK/YPG-H terör örgütü örgütü sempatizanı ve üyeleri tarafından eğitim öğretim yılı boyunca yapılan eylem ve faaliyetler dikkate alındığında, üniversite merkez kampusüne giriş, çıkışlarda gerekli koruma ve güvenlik tedbirlerinin zamanında ve gereği gibi alınmadığı da belirtildi.

        Gerekçeli kararda, sanıklardan Mehmet Bülent Özkan ve Atilla Silkü'nün ise ihmal kasıtlarının mevcut olmadığı ve suçun unsurlarının oluşmadığı için beraat ettiklerine yer verildi.

        (DHA)

         DHA-Genel Türkiye-İzmir Tolga TAHÇI

        2022-03-08 16:36:23

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler