Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kadınlardan kontrollü saldırı
        1

        İlkokul arkadaşım Ayşegül Çelik’le avukat olduğundan beri pek görüşemez olmuştuk. Son zamanlarda hafta sonları da bir türlü uygun olmuyordu. Artık tam darılmak üzereydim beni Göztepe Özgürlük Parkı’na çağırdı. Gözlerime inanamadım, Ayşegül meğer bir ragbi takımındaymış...

        2

        Hayatındaki monotonluğu kırmanın yolunu ararken Kadıköy Ladies Ragbi Takımı’nın oyuncu aradığını öğrenip dâhil olmuş. Takımda öğretmen de var gemi mühendisi kadınlar da. Üstelik bu sporu yapmanız için belirli bir yaş kriteri de yok; en küçük oyuncu 15 yaşındayken en büyük oyuncu 41 yaşında...

        3

        Amatör diye burun kıvırmayın. 4 yıllık Kadıköy Ladies, bu yıl birçok özel turnuvada birinci, Türkiye şampiyonasındaysa ikinci oldu. İşleri şimdi daha da büyütmek istiyorlar; birçok sporsever kadını hem oyuncu hem de izleyici olmaya davet ediyorlar. Malumunuz, bu spor İngiltere yörelerinden gelme, ondan takımın koçu da İngiliz bir ragbi oyuncusu Steve Jackson. 1986’dan beri ragbi oynayan koç 2011’de geldi.

        4

        Dediğine göre ragbi hiç bu kadar eğlenceli olmamış... Hem arkadaşımı izlemeye hem de kadın ragbicilerin hikâyesini öğrenmeye gittim. Artık tuttuğum bir ragbi takımı var; Kadıköy Ladies Ragbi! Üstelik onları 13’lü ragbi lig turnuvası kapsamında yarın saat 17.00’de Alibeyköy Stadı’nda seyredebilirsiniz. Gazete Habertürk'ten Emre Namoğlu yazdı.

        5

        -Koç, yıllarca erkek ragbi takımındaydınız. Kadınlara ragbi öğretmek zor mu?

        Hayır, onlara kadın veya erkek olarak bakmıyorum. Hepsini ragbi oyuncusu olarak LADIES RAGBİ değerlendiriyorum. Bu şekilde koçluk yapıyorum. Oyunu öğretirken cinsiyetlerini göz önünde bulundurmuyorum. Çünkü kadın da erkek de olsan aynı şeyi öğreniyorsun. Üstelik bizim takım epey sıkı.

        6

        -Ragbi çok sert ve dayanıklılık gerektiren bir spor. Önyargılı olduğumu düşünmeyin ama kadın olmanın bir dezavantajı var mı?

        Hayır, bu sert bir spor fakat sadece karşılıklı anlayış gerektiriyor. İri ya da küçük olmak zorunda değilsiniz. Ragbinin iyi yanlarından biri de her tipteki insan için bir pozisyonun olması. Çok uzun oyuncular ileride oynayabilir. Çok hızlı oyuncular geride oynayabilir. Yani, ragbi takımında herkes için uygun bir yer var. O yüzden bir dezavantaj söz konusu değil.

        7

        -Bu sporu bir tür dövüş olarak değerlendiren kişiler var mı?

        Aslında tam tersi. Buna kontrollü saldırı (controlled agression) diyoruz. Evet, agresif bir spor ve sürekli temasa girilen bir spor fakat dövüşmekle alakalı değil. Oyunculara öncelikle ragbinin değerlerini öğretiyoruz. Ragbi sert oynamayı, kazanmayı ve saygılı olmayı gerektiren bir spor. Bu yüzden son düdük çaldığında, sportif anlamda dövüşüyor olsak bile en yakın arkadaş gibi oluruz.

        8

        -Türkiye’de ragbinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Türkiye’de ragbinin çok parlak bir geleceği var. Eğer oyunu yeterince tanıtabilir ve takım sayısını artırabilirsek. Çim saha bulabilirsek... İstanbul’da bulmak zor fakat şehir dışında daha kolay. Türkiye ragbide çok iyi olabilir, çok sağlam bir geleceği var. Oyun için doğru mantaliteye ve doğru insanlara sahip. Çok iyi olabilirler, özellikle de kadınlar!

        9

        -İzleyici potansiyeli nasıl?

        Şimdilik epey düşük çünkü haberdar değiller. Ancak Antalya’da oynadığımız plaj ragbinin seyircisi hiç fena değil. Tezahüratları görmeniz lazım!

        10

        "GÜREŞTEN RAGBİ'YE DÖNENLER VAR"

        Oyuncu ve beden eğitimi öğretmeni Bengü Özgen, “Spora voleybolla başladım. Daha sonra futbol oynadım, iki yıl kalecilik yaptım. Beni bu spora yönelten şey aslında izlediğim bir film; Daima Güçlü."

        11

        "Sonra Edirne’de Trakya Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nu kazandım. Orada erkek ragbi takımıyla irtibata geçtim ve ben de kendi kadın ragbi takımımı kurdum. Kesinlikle bir Türk sporu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türklerin ata sporu güreş ve güreşin belli başlı teknikleri ragbide de var. Üstelik Türkiye’de güreşten gelip de ragbi oynayan birçok sporcu var.” dedi.

        12

        "HERKESİN DENEMESİ LAZIM"

        Takım kaptanı Ece Tekin, “Oynarken darbe alıyorsun, yaralanıyorsun ama bunlar değişik bir keyif veriyor insana. Herkesin denemesi lazım. Kadıköy Ladies Rabgi takımı bu tecrübeyi deneyimlemek isteyen herkese kapılarını açmış durumda. Takıma katılan herkes bu sporu seviyor, benimsiyor ve bir daha ayrılmak istemiyor!” şeklinde konuştu.