Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Kapsül deterjan yeme (Tide Pod Challenge) trendinin altında ne yatıyor?

        Son günlerde ABD’de gençler arasında tuhaf bir davranış biçimi “viral” oldu: Deterjan kapsülleri yemek (Tide Pod Challenge)...

        Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Hakan Atalay,deterjan yemenin psikolojik etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.

        DETERJAN ÜRETİCİLERİ AÇIKLAMA YAPTI

        Doç. Dr. Hakan Atalay, gençlerin deterjan yediklerini gösteren videoların yayılmasıyla moda olan bu davranışın 10 gencin ölümüne, youtube ve facebook’un bu tür videoları sitelerinden kaldırmalarına yol açtığını söyledi.

        Doç. Dr. Atalay, "Bu trend, deterjan üreticisi büyük firmaların açıklama yaparak endişelerini belirtip, sosyal medyadan bu tür içeriklerin kaldırılması için çalıştıklarını açıklamalarına, hatta futbolcular gibi gençlik ikonlarının televizyona çıkıp 'Bunları asla yemeyin' şeklinde kamu spotlarında görünmeleri düzeyine kadar ulaştı.

        REKLAM

        Kişi, karşısına çıkan her şeyi deneyerek öğrenmeye, kendine uygun olanları seçmeye ve zamanla kendisine bir kimlik oluşturmaya uğraşır.

        Zararlı maddelerin kullanımı da bu kategoride değerlendirilebilir. Bu zararlı maddeler çoğu zaman keyif verici maddeler olabileceği gibi, kimi zaman da hiçbir özellik taşımayan herhangi bir madde de olabilir. Bu arayış sırasında yaşıtlarının ya da önem verdiği diğer kişilerin bir davranışını gören genç onu taklit ederek kendi parçası kılar, onun bu niteliğiyle özdeşleşir. Tıpkı anlamsız görünen bu deterjan yeme davranışı gibi..." dedi.

        UZMANLAR UYARIYOR!

        Bu yeni meydan okuma ile gençler kapsül deterjanları çiğniyor. Çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek bu kimyasallar kişinin ölümüne dahi yol açabiliyor. Doktorlar ise "Tide Pod Challenge" isimli çılgınlığa kapılmama konusunda gençleri uyarıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ