Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, çiftçilerin hasat dönemi sonrası yaptıkları anız yakma işleminin, sanılanın aksine fayda sağlamadığını, toprağa ve dolayısıyla üretime zarar verdiğini söyledi.

        Türkiye’de hasat döneminden sonra hububat alanlarının yaklaşık yüzde 30’unda anız yakma işleminin gerçekleştirildiğini belirten Kayacan, kolay ve masrafsız olduğu gerekçesiyle anız yakıldığını, ancak bu yöntemin toprağa ve üretime verdiği zararın uzun vadede daha masraflı sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

        Kayacan, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, anız yakmanın toprağa zararlarını şöyle sıraladı:

        “Toprak içerisindeki faydalı canlılar ölür. Toprak içindeki organik maddelere zarar verir. Organik maddece fakir topraklarımız iyice verimsiz hale gelir.Toprakta bitki için faydalı besin maddelerinin ve humusun azalmasına ve verim düşmesine neden olur. Toprağın su tutma kapasitesi azalır ve çoraklaşma olur. Toprakta su ve rüzgar erozyonu artar. Toprak yüzeyi bitki örtüsünden mahrum kalacağı için rüzgar ve su erozyonuna daha çok maruz kalacaktır. Bunun sonucu çok değerli olan toprağın üst katmanları erozyonla taşınmakta ve toprak kalitesi her geçen gün azalmaktadır. Yakma sonucu havadaki karbonmonoksit oranı artar ve hava kirliliği oluşur, Karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak trafik kazalarına sebep olmaktadır.Ayrıca elektrik ve telefon direklerinin de yanmasına sebep olmaktadır. Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş mahsul, bağ bahçelerdeki meyve ve sebzelere zarar görür. Anızın ormanın içinde ya da yakınında yakılması büyük felaketlere neden olur.Bu bölgelerde yakılan anızlar ekolojik dengenin bozulmasına, temiz hava kaynağı ormanlarımızın yok olmasına, içinde yaşayan canlıların yanarak ya da zehirlenerek ölmelerine, yuva ve barınaklarının zarar görmesine, yok olmasına neden olmaktadır.Aynı zamanda anız yangınları yaban hayatını bitirerek dünyamızdaki dengenin bozulmasına ve çeşitliliğin azalmasına neden olmaktadır. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak özerindeki mikroorganizmaların öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür.”

        Bakanlığın ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı) Projesi kapsamında, üç yıl süreyle anıza ekim yapan çiftçilere yıllık 45 TL destek verileceğini kaydeden Kayacan, söz konusu destekten Kayseri’de Melikgazi, Bünyan, Yeşilhisar, Hacılar, Sarız hariç tüm ilçelerin faydalanabileceğini ifade etti.

        Kayacan, anız yakılmasına Anız Yangınlarının Önlenmesi İle İlgili Tebliğine göre, 48,57 TL para cezası kesileceğini de sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kayseri haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kayseri Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler