Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de Ece Üner'in sorularını yanıtladı

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV’de Ece Üner’in sunduğu ‘Enine Boyuna’ programına katılarak soruları yanıtladı; sıcak gündem başlıklarına ilişkin özetle şunları söyledi:

        BYLOCK TAHLİYELERİ: Bir hatadan dolayı kaç kişi haksız yere içeride bilmiyoruz. Bu, devletin kurumlarının sağlıklı çalışmadığını gösteriyor. Siz bunu yeni mi keşfettiniz? Birileri bunun hesabını vermeli. Masum insan “FETÖ’cü” diye suçlandı; yeri geldi biz suçladık. Bu insanın onuruyla oynadık. Aile huzurunu bozduk. Aradan 17 ay geçti. Neden geç kalındı?

        VAR, BİLİYORUZ: (AK Partililer hakkındaki iddiası) Ben “Şunlar ByLock kullanıyor” demedim. AKP’nin içinde ByLock kullananlar var mı? Evet, var. Bunu elinde belgesi olan kurumların açıklaması lazım. Elinde liste olan kurum, kişilerin isimlerini seçerek değil, listenin tamamını göndermeli. Şu an ByLock kullananlar var, biliyoruz.

        REKLAM

        BAŞVURUYU YAPTIK: (KHK) Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Anayasa’ya uygun mudur, hukuka uygun mudur baksınlar, kararlarını versinler. Binali Bey bizim başvurumuza ulaşamıyorsa söylesin, biz kendisine gönderelim.

        ASKERİN GÜNAHI NE?: (Sivillere af muafiyeti) 15 Temmuz darbe girişimine karşı halk direnme hakkını kullandı. Direnme hakkını kullananlar hiçbir zaman yargılanamaz. Bu onların en temel hakkıdır. Sorun şurada: Köprüde askerler linç edildi. Rütbesiz bir askerin günahı nedir? Hepimiz askerliğin kurallarını biliyoruz. Eğer komutanın emrini tartışmaya açarsanız, askerliğiniz bitmiş demektir. Ben darbe girişiminden sonra Saray’a gittim. Açıkça şunu söyledim: “Bunun soruşturulması lazım, bu doğru değil.”

        AF GETİRİYOR: Bu düzenleme nedir? Cezai sorumsuzluk getiriyorsunuz, af getiriyorsunuz. Bakanlar Kurulu af getiremez. Bu açıklama, o linç girişimine af getiriyor. Bu verilen dokunulmazlık, milletvekilliği dokunulmazlığından daha güçlü. Böyle bir rezalet olabilir mi? Milletvekilleri için 5 sene, bu KHK’ya göre ömür boyu dokunulmazlık. Devlet, şiddeti bir başkasına teslim edemez.

        REKLAM

        TARİHİ FIRSAT SUNUYORUZ: Bu ağır tabloyu gündeme getiren, Anayasa Mahkemesi’dir. Şu anda Türkiye’de Anayasa uygulanmıyor. Anayasa Mahkemesi’ne 121. maddesini hatırlatmak isterim. “Milli eğitimin, kış lastiğinin, taşeronun” OHAL ile ne ilgisi var? Şu anda bir KHK ile Anayasa Mahkemesi kapanabilir. Parlamento yetkileri askıya alınmıştır. Anayasa Mahkemesi’ne tarihi bir fırsat sunuyoruz. Geçmişte verdiği karardan nasıl döndüyseniz, size doğruya sapma fırsatı veriyoruz. Türkiye’yi bu durumdan kurtarın.

        MAN ADASI BELGELERİ: Ben belgeleri açıkladım, banka dekontları var mı? Var. Hangisi sahte? Suç duyurusunda bulunacağız. O belgelerin arkasını bırakmayacağız. “Şirket satışı” dedi. Hangi şirketin satışı bu? Hâlâ cevap yok. Ben kimseyi haksız yere suçlamıyorum. Elimdeki belgeyi doğrulatmadan konuşmuyorum. Gitsin, Halk Bankası’nın genel müdürüne sorsun. Bu belgeleri asla yok edemezler. Bu belgeler artık uluslararası bankacılık sisteminin içine girdi.

        PARTİDE KARAR VERİLİR: (Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?) Cumhurbaşkanı adaylığı olabilir. Yeri ve zamanı gelince, araştırmalar yapılır, parti içinde bunu konuşuruz ve karar verilir.

        BAŞIMIN ÜSTÜNDE YERİ VAR: Demokrasiden yana kim varsa o paydada buluşacağız. Demokrasiden yana olanların en az yüzde 60’ı sağlaması lazım. Partiler arasında ittifak olmaz, kanuna aykırı. İttifak belli bir düşünce çerçevesinde olur. Kim demokrasiyi savunuyorsa koşulsuz destek veririz. Türkiye’ye demokrasiyi kim getirecekse başımın üstünde yeri var.

        REKLAM

        ‘HER TÜRLÜ GÜÇ, BİR KİŞİNİN ELİNDE’

        TEK TİP ELBİSE: Neden tek tip kıyafet? Siz aşağılayıcı bir düzenlemeyi getiriyorsunuz. “Siyasetin mahkûm ettiği kişilere, hâkimler değil, ben bu elbiseyi giydireceğim.” Bu kişilerin onuru yok mu, ailesi yok mu? Yarın beraat ederse ne olacak? O fotoğraflar çıkacak gazeteye. Oturup insan haklarına, evrensel hukuka bakması lazım. Türkiye’yi dünyaya rezil etme hakları yoktur. Türkiye KHK’lar ile yönetiliyor. Her türlü güç bir kişinin elindedir, keyfine göre kullanıyor.

        ABD İLE VİZE KRİZİ: Krizin aşılması güzel bir olay. Biz bütün ülkelerle aramızın iyi olmasını isteriz. Türkiye hem kendi ülkesinde hem dışarıda barışı, demokrasiyi savunan bir ülke olmalı. Türkiye’nin yaptığı açıklama ile ABD’nin yaptığı açıklama arasında çelişkiler var. Türk Büyükelçiliği, “Biz kimseye güvence vermedik” diyor. Neden iki taraf aynı metin üzerinden ortak açıklama yapmıyor? Şimdi kime inanacağız? Elbette kendi büyükelçiliğimize inanacağız ama iki açıklama birbiriyle çelişiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ