KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Kamil Okyay Sındır

1962 yılında Bornova/İzmir‘de doğan Sındır, 1980 yılında Bornova Anadolu Lisesi’nden (eski adıyla İzmir Maarif Koleji) mezun olmuştur. 1984 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünde Lisans, 1988 yılında Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Bilim Dalında Yüksek Lisans, 1989-1993 yıllarında Uluslararası Rotary Vakfı’nın Freedom From Hunger (Açlıkla Mücadele) bursu ile gittiği İngiltere’de,Cranfield Üniversitesi’nde 4 yıl süreyle GAP Bölgesi Tarımsal Mekanizasyon Sistemlerinin Planlanması (Agricultural Mechanization Systems Planning for the Irrigated GAP Region) üzerine doktora çalışmasını yurt dışında tamamlamış ve Doktor (PhD) ünvanına hak kazanmıştır.

1997 yılında Üniversite Doçenti ve 2004 yılında Profesör ünvanına hak kazanmıştır. 1996 – 2008 yılları arasında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetiminde 4 dönem 2.Başkanlık, 3 dönem Başkanlık görevini sürdürmüş ayrıca 2005 – 2007 yılları arasında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliğini de yürütmüştür. Ayrıca, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuştur. EFITA (European Federation of Information Technology in Agriculture) Avrupa Tarımsal Bilişim Teknolojileri Federasyonu üyesi ve Türkiye Temsilcisidir.

İnsan Hakları İzmir İl Kurulu’nda 4 yıl aktif görev almıştır. Güneydoğu Avrupa Ziraat Mühendisleri Birliği’nin 2007-2010 Dönem Başkanı ve Kurucu Koordinatörlüğü, Dünya Ziraat Mühendisleri Birliği (CIGR) Türkiye delegeliği, CIGR Kırsal Kalkınma ve Kültürel Mirasın Korunması Çalışma Grubu Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur.

2008 – 2010 yılları arasında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ve ayrıca,EXPO2015 ve Ege-Koop Danışma Kurulu Üyeliklerinde bulunmuştur.

DPT VII ve VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planları, Tarım Alet ve Makinaları ve Rekabet Edebilirlik Özel İhtisas Komisyonu Raportörlükleri, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Denetleme Kurulu Üyeliği ve Tarımsal Bilişim Çalışma Grubu Başkanlığı da diğer görevleri arasında yer almaktadır.

Ege Üniversitesi Halkın Üniversitesi Programı kapsamında “Bornova’nın Öncelikli Destek Gerektiren Bölgelerinin Belirlenmesi” Çalışma Grubu Başkanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce sürdürülenUrla-Çeşme-Karaburun Yarımadası Fikir Yarışması Danışman Jüri Üyeliği görevlerini de yerine getirmiştir. Ayrıca, 10 yıl süre ile BALEV – Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Vakıf Genel Sekreterliği görevlerini sürdürmüştür.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyesidir. 2007 Yılında üyesi olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nden aynı yıl Milletvekili Aday Adayı olmuş ve akabinde akademik görevine geri dönmüştür. Cumhuriyet Halk Partisi 33. ve 34. Olağan, 15., 16. ve 17. Olağanüstü Kurultay Delegeliği görevlerinde bulunmuş ve halen Kurultay Delegesidir.

Sındır, 24 yıl süren akademik görevinden ayrılarak CHP Bornova Belediye Başkanı adayı olarak belirlenmiş, 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bornova Belediye Başkanlığı‘na seçilmiş ve 30 Mart 2014 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür.

2013 Yılında gerçekleştirilen Avrupa Enerji Kentleri (Energy Cities – European Association of Local Authorities in Energy Transition) Genel Kurulunda Yönetim Kurulu’na seçilmiş ve ilk yapılan Yönetim Kurulu toplantısında Güneydoğu Avrupa’dan (Balkanlar Bölgesi’nden) sorumlu Başkan Yardımcısı olarak seçilmiştir ve halen bu görevini aktif olarak yerine getirmektedir.

Ayrıca, Rio+20 Dünya Sürdürülebilir Çevre Zirvesi‘ne Türkiye’den katılan 2 Belediye Başkanından birisi olmuş ve bu zirvede bir oturumun kapanış değerlendirmesini yapmış, bir başka oturumda da konuşmacı olarak görev almıştır.

19-20 Eylül 2013’te New York’ta yapılan UNGC (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) Dünya Liderler Zirvesi’ne davetli olarak katılarak Sürdürülebilirlik üzerine görüşlerini paylaşmıştır.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin tercihi ile CEMR Policy Committee (Council of European Municipalities and Regions) - Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi Siyasi Komitesi’nde Üye olarak ülkemizi temsil etmektedir ve Avrupa Birliğinin Yerel Yönetimler konusunda politikalarının belirlenmesinde söz ve yetki sahibi olmuştur.

Belediye Başkanlığı Sürecinde ayrıca, çok sayıda üreticiye ve tarım sektörüne destek projeleri ile yerel yönetimlerin önemli rolünü üstlenmiştir. Söz konusu projeler arasında; Köy-Koop ile işbirliğinde Köy Pazarı, Tohum Takas Şenliği, GDO’ya Hayır toplantıları, Gıda Güvenliği eğitim ve konferansları, Organik Ürün Pazarı, Çiçek, Mandalin, Patates vb ürün alımları ile üretici kooperatiflerine destek çalışmaları sayılabilir.

SINDIR’ın 6’sı kitap, 1’i Uluslararası Kitap Bölümü olmak üzere çoğunluğu uluslararası nitelikli 120’ye varan bilimsel eseri ve ayrıca, çeşitli gazete, dergi ve sanal yayın organlarında köşe yazıları, makaleleri bulunmaktadır. Sındır, akademik yaşamı boyunca çeşitli ülkelerde (İngiltere, İsveç, Danimarka, Almanya, Japonya, Fransa, Yugoslavya, Hollanda, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, İsrail, İran, İtalya, Fas, Litvanya, Tayland, İspanya, Singapur, Brezilya, Makedonya, Karadağ, Amerika Birleşik Devletleri) burslu veya üniversite imkanları ile çeşitli kongre, sempozyum, seminer, kurs v.b. toplantılara konuşmacı ve yönetici olarak katılmıştır. Bornova Belediye Başkanlığı sürecinde de Bornova kentinin uluslararası düzeyde bilinirliğini sağlamak, özellikle sosyal belediyecilik, çevre ve enerji konularındaki çalışmaları aktarmak ve karşılıklı görüş alış verişinde bulunmak, kardeş kent ilişkilerinin kurulması ve geliştirilmesi ve ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği’ni ve ülkemizi temsil etmek amacıyla da çeşitli ülkelere ziyaretlerde bulunmuştur.

Çok iyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ve Fransızca bilen Sındır, evli olup, iki çocuk babasıdır.

Kamil Okyay Sındır Haberleri