Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Konaklama vergisi tebliğ hazırlandı! Konaklama vergisi kimlerden alınacak ve yüzde kaç olacak?
        1

        KONAKLAMA VERGİSİ YÜZDE 2 ORANINDA ALINACAK

        Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi, kamping gibi tesislerden yüzde 2 oranında alınacak.

        Tebliğe göre, acenteler üzerinden veya direk konaklama tesisleri tarafından sunulan hizmetler karşılığında vergi alınması şartı getirilecek.

        2


        Verilen hizmetin organizasyon içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeyi ve tutarının açık gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi durumunda konaklama vergisi hesaplanmayacak. Vergi sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.

        3

        KAMP YERLERİNİ DE KAPSIYOR


        Kamp alanlarında konaklayanlar ihtiyaçlarını kendi imkânları ile karşılayıp karşılamaması veya geceyi geçirmesi, işletmeye ait olsun ya da olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması durumunda hizmet geceleme mahiyetini etkilemeyecek.

        4

        Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte sunulan tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulacak. Bu kapsamda geceleme hizmetiyle birlikte, yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri tüm alanların kullanımı konaklama vergisine dahil edildi.

        5

        Tebliğe göre konaklama vergisine KDV dahil edilmeyecek. Yasaya göre konaklama vergisinin oranı yüzde 2. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu oranı bir katına kadar artırma ve yarısına kadar indirme yetkisi var.

        6

        KONAKLAMA VERGİSİNE KDV DAHİL EDİLMİYOR

        Tam pansiyon konaklama yapılan bir işletmede 5 bin liralık bir hizmet için konaklama vergisi KDV hariç 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bu durumda vergi 100 liraya denk gelecek. KDV ise yine 5bin lira üzerinden hesaplanacak, karşılığı ise 400 lira. Genel toplamda konaklama, vergi ve KDV ücreti 5. 500 lira’dan hesaplanıyor.

        7

        Sunulan konaklama hizmetlerine dair vade farkı, fiyat farkı, kur, farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha dahil edilecek.

        8

        Bedelin döviz ile hesaplanması durumda ise vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası Döviz Akışı Kuru üzerinden, Türk parasına çevirecek şekilde hesaplanacak

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ