Salih BÜYÜKSAMANCI/KONYA, (DHA)KONYA Şeker tarafından 2009'da Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin arasına yapılan, çift üretim hattı ile dondurulmuş parmak patates üretilen Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri'nde üreticilerden alınan patatesler, işleniyor. Tesisle aynı yıl Türkiye´nin patates nişastası ihtiyacının yüzde 30´u karşılandı. Tesisler Direktörü Erman Gümüş, "Türkiye 30 bin ton patates nişastası ithal ediyor. Bunun tamamını da Avrupa ülkelerinden ithal ediyoruz" dedi.
Konya Şeker'in Çumra Şeker Fabrikası'nın ardından üreticinin tarımsal ürününü işlemeye yönelik yaptığı yatırımlardan olan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Tesisi'nde dondurulmuş parmak patates, patates kroketi, patates nişastası ve soğan halkası üretiliyor. Bölge üreticisi için önemli gelir kaynağı haline gelen patates tarımıyla kaliteli patates üretiliyor. Konya Şeker de kendi patates tohumluğu üreterek, 2013 yılında Doku Kültürü Laboratuvarı ve Seraları'nı kurdu. Yapılan bu yatırım, kısa sürede üretim rakamlarına yansıdı ve ülke ortalamasına göre Konya'da, dekara alınan patates, tonajda yüzde 25 daha fazla oldu. Patates tohumluğu üreterek bir yandan tohumluk ithalatı için yurt dışına ödenen milyonlarca dolar dövizden ülkede tasarruf sağlayan Konya Şeker Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri yatırımının bölgedeki patates üretimine etkisi, TÜİK verilerine de yansıdı. Konya Şeker´in patates üretimini yaptırmadığı 2008'de, Konya'da 53 bin hektar alanda 222 bin 75 ton patates üretilirken bu rakam, 2018 istatistiklerinde yaklaşık 3 kat artarak 611 bin tonu geçti.
'TÜRKİYE´DE PATATES ENDÜSTRİSİNİN VE TARIMIN GELİŞMESİ İÇİN KURULDU'
Seydibey Tesisleri'nin kuruluş amacının rekabet içinde olan Seydişehir ve Beyşehir ilçelerini birleştirerek, güç oluşturmak olduğunu belirten Seydibey Tesisleri Direktörü Erman Gümüş, "Şu anda Türkiye´nin en büyük patates entegre tesisi. İsmini Seydişehir ve bir şehrin arasında kalmasından alıyor. Kuruluş amacı bu iki rekabet içinde olan ilçeyi birleştirerek güç oluşturmak. Genellikle bu bölgelerde patates dışında ürünler üretilirdi şeker pancarı ve tahıl ürünleri gibi. Bu tesis çiftçiye katma değer bu ürün için yapılan bir tesis. Bunun yanında bölge insanına istihdam sağlamak köyden kente göçü engellemek için kurulu. Türkiye'de patates endüstrisini ve tarımın gelişmesi için kuruldu. Bu tesis 2008'de kurulduktan sonra 2 yıl gibi kısa sürede sektörün lideri oldu. Şu anda yüzde 25 pazar payı ile sektör liderliğini devam ettiriyor. Türkiye 30 bin ton patates nişastası ithal ediyor. Bunun tamamını da Avrupa ülkelerinden ithal ediyoruz. Aslında patates ithal ederek Avrupalı çiftçiye katkı sağlamış oluyoruz. Türkiye patates üreten bir ülke. Dönem dönem bu patatesin fiyatları yerlere düşüyor ve çiftçi mağdur oluyor. Konya Şeker çiftçinin bu mağduriyetini engellemek için sözleşmeli üretimi artırmak için bu ithalatın önüne geçmek ve cari açığı engellemek için bu tesis kurdu. 2019 yılında bu tesis Türkiye'nin yüzde 30 ihtiyacını karşıladı. Devletin desteğiyle bu rakamların yüzde 100'e ulaşması hedefleniyor" dedi.
SIFIR ATIKLA ÇALIŞAN FABRİKA
Tesisin en büyük özelliklerinden birinin, çıkan atıklardan elektrik üretilmesi olduğunu belirten Gümüş, "Tesisin başka bir özelliği de Türkiye´nin ilk dünyanın da sayılı sıfır atık da çalışan bir fabrika olması. Yıllık 80 bin ton katı atığı bu tesiste işliyoruz. Burada 10 milyon metreküp gaz ve 19 milyon kilovat elektrik üretiyoruz. Bu ürettiğimiz elektrik Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin elektrik ihtiyacını karşılar" diye konuştu. DHA-Ekonomi Türkiye-Konya / Merkez Salih BÜYÜKSAMANCI
2021-02-26 13:07:48
-
Son Dakika
-
Canlı Yayın
- Gündem
- Ekonomi
-
Dünya
- Spor
- Magazin
-
Kadın
-
Soru Bankası
- Sağlık
-
Yazarlar
-
Yaşam
-
Çocuk
- Teknoloji
-
Kültür Sanat
-
Gastro
-
Röportajlar
-
Grafik Haber
- Galeri
- Video
- Akıl Oyunları
-
Yerel Haberler
- Servisler
- Portallar
-
Hafta Sonu
- 7x24
-
Vefat
-
Künye
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.