Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Yaz tatili için çocuk kitapları
        1

        Çocukların dinlenerek, kitap okuyup, müzik dileyip, bireysel spor ve sanat çalışmaları yaparak, hobileriyle ilgilenerek, denize girerek vakit geçirecekleri yaz tatili başladı. Okuma becelerini geliştirecek klasik çocuk edebiyatı örneklerini okumaları çok önemli.

        Biz de çocukların tatil sürecince okuyabileceği kitapları derledik...

        2

        KÜÇÜK KARA BALIK

        İranlı yazar Samed Behrengi'nin masal kitabı Küçük Kara Balık, çocuklar için yazılan bir kitap olmanın ötesinde, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme kavramlarını inceleyen bir eser. Küçük Kara Balık, gölden çıkıp büyük denizlere ulaşmak isteyen küçük bir kara balığın gözünden kendimizi ve dünyayı sorgulamamızı sağlıyor. Hayatı yalnızca yemek, uyumak, küçücük dünya sandığı gölde yaşamak olarak görmeyen cesur küçük kara balığın hikayesi her ne kadar bir çocuk kitabı olarak yazılmış olsa da büyüklere de mesaj veriyor.

        3

        HARRY POTTER SERİSİ

        Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu zanneder... Ancak romanın kahramanının hayatı bir baykuşun getirdiği mektuplarla değişir... Harry, başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar. Harry Potter'ın baş döndürücü 'büyülü' dünyasına adım atmadan önce kemerlerinizi bağlayın!

        4

        SAFTİRİK GREG'İN GÜNLÜĞÜ

        Yazar ve illüstratör Jeff Kinney'in kahramanı Saftirik Greg'in birbirinden eğlenceli maceraları kitapta sizleri bekliyor. Çocuk olmanın zorluklarını anlatan kitap bir zamanlar benzer şikâyetlerle dolu olan yetişkin okuyucuları ve halen aynı sıkıntıları çeken gençleri oldukça eğlendirecek...

        5

        ŞEKER PORTAKALI

        Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos'un 1968 tarihli romanı Şeker Portakalı oldukça sürükleyici... Kitap, yoksul bir ailenin oğlu olan Zeze'yi anlatır. Yaramazlıkları ile tüm mahalleye yaka silktiren Zeze, okumayı tek başına sökecek kadar akıllı ve öğretmenini mutlu etmek için her gün ona bir çiçek götürecek kadar duygulu bir çocuk aynı zamanda... Kitabın konusu ise şöyle:

        "Çok küçük yaşta okula başlayan Zeze, okulda uslu ve çalışkan bir öğrenci olur; sokakta ise yaramazlıklarını sürdürür. Yalnızca ablası ve öğretmeni onun yaramazlıklarına anlayışla yaklaşır. Ailesi yeni bir mahalleye taşınmak zorunda kalınca mutsuz olan Zeze, yeni evlerinin bahçesindeki bir şeker portakalı fidanını arkadaş edinir. Minguinho adını verdiği (keyifli olduğu günler Xururuca dediği) şeker portakalı fidanı ile konuşmaktadır. Zeze, fidana gün boyu yaptıklarını ve hayallerini anlatır."

        6

        TOM SAWYER'IN MACERALARI

        Mark Twain'in ölümsüz kitabında yaramaz bir çocuk olan Tom Sawyer, erkek kardeşi ve Polly teyzesiyle birlikte yaşamaktadır. Başı bir türlü beladan kurtulmayan Tom, sarhoş babası yüzünden kasabalıların uzak durduğu Huckleberry Finn ile bir cinayete tanık olur. Bu korkulu olayın üstüne bir de kız arkadaşı Becky ile kavga edince evden kaçmaya karar verir ve arkadaşları Huck Finn ve Joe Harper’ı da yanına alarak evden kaçar… En sevilen çocuk klasiklerinden biri olarak kabul edilen Mark Twain’in Tom Sawyer kitabı, her çocuğun kütüphanesinde mutlaka yerini almalı…

        7

        OLIVER TWIST

        Oliver Twist, İngiliz yazar Charles Dickens'ın 1838'de yayımlanan ikinci romanı... Kitabın konusuna gelirsek; annesi doğum yaparken ölen Oliver Twist, bir yetimhanede sıkıntılar içinde büyür. Açlıkla ve cezalarla geçen günleri, 11 yaşındayken evlatlık olarak verildiği yerde daha da zorlaşır. Bunun üzerine evden kaçarak Londra'ya gitmeye karar verir. Yolda tanıştığı Jack Dawkins yüzünden yankesicilerin arasına katılır. Hırsızlık yaparken kendisini yakalayan iyi yürekli Bay Brownlow, Oliver'ı yanına alır ve kendi oğlu gibi büyütmeye karar verir. Ancak çete, Oliver'ın kendilerini ele vermesinden korktuğu için peşini bırakmaz. Oliver'ı yeni tehlikeler bekler...

        8

        DENİZLER ALTINDA 20 BİN FERSAH

        Jules Verne'in ilk kez 1870 yılında yayınlanan bilim kurgu romanı Denizler Altında Yirmi Bin Fersah zamanının çok ötesinde olmasıyla hayal gücünü genişletiyor. Kitapta kimsenin gerçekte ne olduğunu bilmediği bir deniz canavarı, dünya denizlerinde dehşet salar. Denizciler ise gizemli canavarı avlamak için bir savaş gemisiyle keşfe çıkar. Acaba bu görevi başarıyla tamamlayıp canavarın ne olduğunu çözebilecekler mi?

        9

        PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI

        Pal Sokağı Çocukları, Macar yazar Ferenç Molnar tarafından yazılan ve ilk baskısı 1906 yılında yayımlanan bir çocuk kitabı... Kitap Nemecsek, Boka ve Pál Sokağı'nın öbür çocuklarının dokunaklı hikayesini anlatır. Kitapta Budapeşte'de, oyun sahalarını zengin çocuklarından korumaya çalışan yoksul çocukların verdiği savaşı okuyacaksınız...

        10

        DÜNYANIN MERKEZİNE YOLCULUK

        Bilim kurgunun öncülerinden Jules Verne tarafından yazılan roman 1864 yılında yazıldı. Kitabın konusuna gelecek olursak; Almanya'nın Hamburg kentinin eski mahallesindeki bir evde çözülmeyi bekleyen şifreli bir yazı vardır. Genç Axel'in amcası jeolog ve maden bilimci Profesör Otto Liedenbrock, bu şifreli pusulayı eski bir kitabı karıştırırken bulmuştur. Bu keşif, Profesör Liedenbrock için, dünyanın merkezine doğru yolculuğun sır perdesinin aralanması anlamına gelir. Genç Axel, risk alarak rehber Hans ile dünyanın merkezine gidebilmek için Sneffell Dağı'nın kraterlerindeki yolu bulmaya koyulurlar. Bu yolculukta onları inanılması güç sürprizler bekler...

        11

        ROBINSON CRUSOE

        Daniel Defoe'nun 1719 yılında ilk basımı yapılan Robinson Crusoe, bazılarınca ilk İngilizce roman olarak kabul edilir. Kitap İngiltere'de yaşayan Alman asıllı orta halli bir ailenin en küçük oğlu olan Robinson Crusoe'nun babasının tüm itirazlarına rağmen, dünyayı gezme hayalleri ile çıktığı yolculukları ve bu sırada karşılaştığı olayları anlatır. Bu yolculuklar içinde ıssız bir adada 28 senesini son üç yılı hariç yalnız geçirir. Kitabın orijinal adı bir başlığa göre oldukça uzun sayılabilecek şekilde basılmıştır: York'lu Bir Denizcinin, Kendi Kaleminden, Deniz Kazası ile Düştüğü Amerika Sahillerindeki Oroonoque Nehri Ağzındaki Issız Bir Adada 28 Yılını Geçirirken Yaşadığı Serüvenler ve Korsanlar Tarafından Kurtarılması.

        12

        PETER PAN'IN MACERALARI

        İskoç roman ve oyun yazarı J. M. Barrie'nin kaleme aldığı kitap Peter Pan'ın maceralarını konu alır. Kitap, büyümeyi reddeden haylaz bir çocuk olan Peter Pan'ın Varolmayan Ülke'de (Neverland) kurduğu düzen anlatılır. Peter Pan, bitmeyen çocukluğunu, küçük adada, peri arkadaşı Tinker Bell ve Kayıp Çocuklar adlı çocuk çetesiyle, maceradan maceraya atılarak Korsan Kaptan Hook ve mürettebatına meydan okuyarak geçirir. Peki Peter Pan "Başka hangi maceralarla karşılaşacak?" derseniz cevabı kitapta!

        13

        ORMAN KİTABI

        Rudyard Kipling'in eskimeyen yapıtı, hem neşeli hem de dokunaklı öyküleriyle, çocukları her zaman heyecanlandırıyor. Orman Kitabı, Hindistan ormanlarının egzotik atmosferini, fabl türünün büyüleyici 'hayvan kahramanları'yla birleştirir. Kitap, kurtlar tarafından yetiştirilen Mowgli'nin uykulu boz ayı Baloo ve panter Balhe'nin yardımıyla korkunç kaplan Shere Khan ile yüzleşmesini anlatır.

        14

        VAHŞİ ŞEYLER ÜLKESİNDE

        Maurice Sendak'in kaleme aldığı, her okunduğunda başka bir detayın farkına varılan resimli kitap, Max’in hayal gücünün gelişmesiyle başlayan iç yolculuğunu ve yolculukta annesine karşı hissettiği öfkeyle yüzleşip bunun üstesinden gelmesini anlatır.

        15

        CHARLIE'NİN ÇİKOLATA FABRİKASI

        Charlie, annesi, babası, iki ninesi ve iki dedesiyle, büyük bir kentin bitiminde, küçük bir tahta barakada yaşar. Charlie çikolataya bayılır ama alacak parası yoktur. Biriktirilen parayla, yılda bir kez, küçük bir çikolata girer evlerine. Bu büyük kentte, Charlie'lerin evinden bile görülen, kocaman bir çikolata fabrikası vardır. Dünyanın en ünlü çikolatalarını üretir. Günlerden bir gün, fabrikanın sahibi Bay Wonka, imparatorluğunu devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlediğini açıklar. Charlie de adaylardan biridir... Peki Charlie hangi yolu seçecektir?

        16

        GULLIVER'İN GEZİLERİ

        Jonathan Swift'in yarattığı kitapta, Lemuel Gulliver isimli maceracı doktor dünyayı gezerken geçirdiği deniz kazaları sonucu kendini içinde minicik insanların ve devlerin olduğu yerlerde, bulutların üzerinde yüzen bir adada ve atların yönettiği bir ülkede bulur. Bu yerleri keşfederek zaman ve mekan ölçütlerinin kendi ülkesinden son derece farklı olduğunu görür.

        17

        KÜÇÜK PRENS

        Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan masal 1943'te yayımlandı. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri olan eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü'ne düşen pilotun Küçük Prens'le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens'in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır.

        18

        MARTI JONATHAN LIVINGSTON

        Martı Jonathan Livingston özgün adı ile Jonathan Livingston Seagull adlı roman, ABD’li yazar Richard Bach tarafından 1972 yılında yazıldı. Sadece yemek peşinde koşmayan, birbirleriyle kavga etmeyen martı Jonathon Livinston erdemli bir karakteri temsil eder. Kitap bir martının kendini aşarak martı sürüsünden sıyrılma ve özgürlüğe ulaşma isteğini anlatır.

        19

        LA FONTAINE MASALLARI

        La Fontaine 8 Temmuz 1621'de Château-Thierry'de doğdu, 13 Nisan 1695'de Paris-Fransa'da öldü. Fransız edebiyatının başyapıtları arasında yer alan fabllarıyla ünlü şair, Reims ve Paris'te okudu, öğrenimini bitirince bir manastıra rahip olmak için girdi; vazgeçti. Hukuk öğrenimine başladı. O da olmadı; yarıda kaldı. Memleketinde evlendi; orada orman memurluğuna atandı, bir süre sonra işinden ayrılarak derbeder bir hayat sürdü. İleri gelen kişilerce korundu. Hayatının sonlarına doğru Fransız Akademisi'ne kabul edildi. 1621 ile 1695 yılları arasında yaşamış bir Fransız yazarın masalında hayvanlar, bitkiler konuşur. Kitaplar masal olmanın ötesinde ders verir.

        20

        80 GÜNDE DEVRİ ALEM

        Jules Verne'in klasikleşen kitabı, sivri dilli ve ilginç karakteriyle dikkat çeken gizemli bir beyefendi olan Phileas Fogg'un bir iddia sonucu dünyayı 80 günde dolaşmasını anlatır.

        21

        HUCKLEBERRY FINN'İN MACERALARI

        Huckleberry Finn, babasından kaçabilmek için kendine sahte bir ölüm hazırlar ve ormanda yabanıl bir hayat sürmeye başlar. Çok geçmeden, Jim isimli kaçak köleyle karşılaşır. İki dışlanmış insan, özgürlük arayışı içinde, kudretli Mississippi Nehri’nin kıyılarında tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Huck, yaşadığı maceraları ve yol boyunca karşılaştığı olağanüstü karakterleri kaleme alır ve ortaya böyle bir klasik çıkar...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ