Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KPSS A Grubu Puan Hesaplama 2022: KPSS A Grubu Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? KPSS A grubu atanmak için kaç net gerekiyor?
        1

        KPSS Lisans Genel Yetenek- Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarının tamamlanmasının ardından Alan Bilgisinden sınava girecek adaylar 24-25 Eylül günlerinde ter döktü. Üç farklı oturumda tamamlanacak olan KPSS Alan Bilgisi sınavının son oturumu bugün son buldu. ÖSYM'nin düzenlediği KPSS Alan Bilgisi sınavının geride kalmasıyla birlikte sınava katılan yüzbinlerce aday atanmak için kaç puan alınması gerektiğini merak ediyor. Kamuda A kadroda görev almak için sınava katılım sağlayan adaylar "KPSS A grubu atanmak için kaç net gerekir? KPSS A Grubu puan hesaplama nasıl yapılır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte 2022 KPSS Alan Bilgisine dair merak edilenler…

        2

        KPSS SORULARI VE CEVAPLARI YAYIMLANDI MI?

        2022-KPSS Lisans Alan Bilgisi oturumlarının temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarları yayımlandı.

        2022-KPSS LİSANS ALAN BİLGİSİ CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN

        3

        2022 KPSS ALAN BİLGİSİ SORULARI VE CEVAPLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi, Endüstri İlişkileri konularını içeren KPSS'nin ilk oturumu ve Hukuk, İktisat, Maliye konularını içeren 2.oturumu 24 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirildi.

        2022-KPSS Lisans Alan Bilgisi oturumlarının temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM tarafından açıklandı.

        4

        KPSS ALAN BİLGİSİ SINAVI NE ZAMAN?

        KPSS Lisans Alan Bilgisi Sınavları 1. Oturumu (Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri) 24 Eylül tarihinde saat 10.15'te başladı.

        2.oturum ise (Hukuk, İktisat, Maliye) saat 14.45'te başladı ve ilk iki oturumu böylelikle tamamlanmış oldu.

        2022-KPSS Lisans Alan Bilgisi Sınavları 3. Oturumu 25 Eylül 2022 saat 10.15'te başladı. Sınavın 12.55 te tamamlandı.

        5

        KPSS'DE 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

        Her testte doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri (1/4) çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.

        6

        KPSS A GRUBU PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

        KPSS Lisans sınavının gerçekleşmesinin ardından puan hesaplamalarında farklı etkenler söz konusudur. Bu etkenler standart sapma, sınav sorularının zorluk düzeyleri, sınav sorularının çözümleri ya da çözemediği soruların çokluğu gibi sıralanır. Bu etkenlerin en önemlisi ise standart sapma olarak söylenir. Bu nedenle yüzde 100 doğru sonuca ulaşabilmek pek de mümkün değildir.

        KPSS Lisans sınavında toplam 45 net yapan aday 66,957 puan alırken, 55 net yapan aday 72,596 puan, 65 net yapan aday 77,516 puan, 75 net yapan aday ise 81,716 puan almaktadır.

        7

        KPSS A GRUBU ATANMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİR?

        A grubu kadroların atamasında iki farklı yol izlenir. Atama yapılırken ya sadece KPSS puanı dikkate alınır ya da KPSS'de belli bir puanın üzerindeki adaylar mülakata çağırılır, mülakat sonucuna göre uygun görülen adayların ataması gerçekleştirilir. KPSS, ilk yönteme göre bir seçme sınavı, ikinci yönteme göre ise eleme sınavıdır.

        KPSS A Grubu'na katılan adayların alması gereken puanlar, atanacakları kuruma göre değişiklik göstermektedir. Taban puanlar kurumdan kuruma değişir. Belirlenen taban puan şartını yakalayan adaylar kurum sınavına çağrılır. Diğerleri ise elenir. Bu yöntemde KPSS bir eleme sınavı niteliği taşır.

        Örneğin; Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavı için, KPSS-36, KPSS-21 ve KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 80 puan almış olmak şartı konulmuştur. Ancak 80 ve üzeri puan alanlar bu kadroya başvurabilir.

        Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 121 puan türünden 91'inin hesaplanmasında kullanılır. Etki oranı ise %10 ile %60 arasında değişmektedir.

        8

        A GURUBUNDAN ATANMAK İÇİN HANGİ SINAVLARA GİRİLMELİDİR?

        KPSS Lisans sınavına ait 121 adet puan türü vardır. Başvurulacak kadro hangi puan türü ile alım yapıyorsa, o puan türünü etkileyen tüm testlerin çözülmesi gerekir.

        Örneğin; KPSSP1 puanının hesaplanmasında Genel Yetenek testi %70, Genel Kültür testi ise %30 oranında etkilidir. KPSSP1 puanının hesaplanması için sadece Genel Yetenek – Genel Kültür sınavının yapıldığı cumartesi sabah oturumuna katılmak yeterli olur. KPSSP47 puanının hesaplanmasında ise %10 Genel Yetenek, %10 Genel Kültür, %10 Yabancı Dil, %20 Hukuk, %20 İktisat, %20 Kamu Yönetimi, % 10 Maliye testi etkili olmaktadır. Dolayısıyla KPSSP47 puan türü ile alım yapılan kadrolara başvurmak isteyen bir adayın ilgili testlerin tamamını çözmesi gerekir.

        KPSS A GURUBU SINAVLARINA KİMLER GİREBİLİR?

        KPSS A kadrolarına genelde İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezun alınmaktadır. Son yıllarda Mühendislik, Fen – Edebiyat, Tıp, Mimarlık gibi fakültelerin mezunlarına da kadro ayrılmaktadır. Ancak bu kadroların sayısı son derece kısıtlı olduğu için A grubu kadrolar deyince aklımıza ilk olarak İİBF, Hukuk ve SBF geliyor.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ