Tarlabaşı’nda Tatlı Badem Sokak’ta bulunan, çoğumuzun pek bilmediği Adam Mickiewicz Müzesi özel bir proje ile tekrar canlanıyor. Bir “19. yüzyıl romantiği” olarak adlandırılan ünlü Polonyalı şair ve aktivist Adam Mickiewicz’in adına kurulmuş olan müze, Türkiye’den ve Polonya’dan sanatçıların sanatsal çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.
16 Kasım 2014’e kadar ziyaret edilebilecek olan “Adam Mickiewicz Müzesi’nde Sanatsal Müdahaleler” sergisi, video çalışmaları, ses enstalasyonları, afişler, giysi, aksesuarlar, fotoğraflar, kolajlar, neon çalışma ve mutfak performansı ile müze içerisinde gerçek anlamda bir sanatsal müdahale yaratacak.
Adam Mickiewicz Müzesi’nin bulunduğu, İstanbul’un kalbinde bulunan Tarlabaşı bölgesi, son birkaç yıldır kentsel dönüşümün yoğun etkisi altında. Yıkılan tarihi evler, bu bölgeye özgü dik sokakların ard arda yok oluşu ve yıllardır burada yaşayan bölge sakinlerinin evlerinden çıkarılışı, Tarlabaşı semtinin dokusunu diğer bölgelerden ayrı bir yere taşıyor. Bölgede yaşanan derin sosyo-ekonomik değişimler semtte bulunan Adam Mickiewicz Müzesi çevresini de etkiliyor.
Polonya- Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü sebebiyle, Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile, bu güncel yaşananlardan yola çıkarak hazırlanan “Mickiewicz Göçer Üniversitesi” projesi kapsamında “Sanatsal Müdahaleler” adlı bir sergi açıldı.
Aynı zamanda, Adam Mickiewicz’in 1855’te politik ve askeri ilişkileri güçlendirmek sebebiyle İstanbul’a gelişinden ve Tarlabaşı’ndaki yaşantısından yola çıkarak, İstanbul’un çok kültürlü geçmişine, bugününe ve Tarlabaşı’nın güncel sorunlarına değinen sergi, sanatseverlere ve kent çalışmaları meraklılarına keşfedilmeye hazır bir seçki sunuyor. Küratörlüğünü Max Cegielski’nin yaptığı, Türkiye’den Özgür Demirci, Vahit Tuna, Tunca Subaşı ile Polonya’dan Slavs and Tatars, Ania Kuczy?ska,Tomasz Szersze?, Miko?aj D?ugosz, Janek Simon ve Wojtek Doroszuk’un çalışmalarının yer aldığı sergi, farklı sanat disiplinlerinin bir araya gelmesi ile oluşturuldu.
Polonyalı sanatçıların çalışmaları, tarihsel kökleri çağdaş yorumlarla ortaya çıkarıyor
Sergide, özellikle Polonyalı sanatçıların Polonya’nın tarihinden esinlenerek günümüze uyarlanan, şair Adam Mickiewicz ile ilişkilendirerek hazırladıkları çalışmalar bulunuyor. Bu çalışmalardan bir tanesi, Tomasz Szersze?’in fotoğraf ve kolajlardan oluşan “Geleceğin Tarihleri” adlı çalışması. Szersze?’in çalışması, Mickiewicz’in art arda versiyonları bizzat kendisi tarafından yok edilmiş ve hiç yayınlanmamış L’Histoire de l’avenir (Geleceğin Tarihi) adlı eserinden ilham alıyor. Çalışmalar birbirleri ile bağımsız görünen resimler ile oluşturulmuş “Mickiewicz’vari” bir gelecek vizyonu sunuyor.
Sergide, Polonyalı modacı Ania Kuczyska’nın “Lejyoner Üniforması” adlı özel bir çalışması da bulunuyor. Kuczy?ska’nın Mickiewicz’in “Yahudi kökenli askerlerden özel bir birlik düzenleme” fikrinden esinlenerek hazırlanan seçkisi, yirminci yüzyılın isyankârlarına, sistemle mücadele eden, dışarıdan biçimlendirmeye direnen, görüşlerini giysileri üzerinden ilan eden insanlara gönderme yapıyor.
Slavs and Tatars’ın "Sizin ve bizim özgürlüğümüz için" adlı afiş çalışması, “Adam Mickiewicz Müzesi’nde Sanatsal Müdahaleler” sergisinin ön plana çıkan çalışmalarından. Sergilenen afiş çalışmasında, Varşova’daki Polonya Ordusu Müzesi koleksiyonunda yer alan sancak farklı bir forma kavuşuyor. Çalışma ismi ile, Polonyalı tarihçi Joachim Lelewel’e atfedilen, 1831’de Polonya’da yaşanan Kasım Ayaklanması döneminden kalma ünlü "Sizin ve bizim özgürlüğümüz için" sloganına gönderme yapıyor.
Sanat bir eylem, bir organizasyon, birleştirici bir unsur haline geliyor
Küratör Max Cegielski, sergiye ilham kaynağı olan ve özgür milletler ile vatandaşların oluşturduğu bir federasyon fikrinin öncülerinden biri olarak gösterilen Mickiewicz’den bahsederken, kendisinin aktivist yönünü ön plana çıkarıyor. Şairin Polonya’daki sanatçılar için de bu anlamda çok şey ifade ettiğini belirten Cegielski, “sanatıyla bir duruş sergileyen, dünyayı değiştirmeye çalışan sanatçılar, çoğu aslında güncel sanat aracılığıyla onun duruşunun arkasında beliriyor. Sanat bir eylem, bir organizasyon, birleştirici bir unsur haline geliyor. Bu, Mickiewicz’i oldukça güncel yapıyor.” diyor.
Küratör Max Cegielski aynı zamanda, serginin eş-küratörü Justyna Chmielewska ile “Sanatsal Müdahaleler”in hazırlık sürecinde Mickiewicz’in İstanbul yaşantısına derinlemesine indikçe, güncel olayların bir prototipiyle karşılaştıklarını belirtiyor. Cegielski , “Tarlabaşı bölgesi muğlak yapısını şehir haritası üzerinde de devam ettiriyor. Bölgenin aşağı bölümünde, tepenin eteklerinde kalan, atık su kanallarının bittiği, şehir merkezine yakın, fiyatların daha ucuz olduğu nokta… Günümüzde buraya yerleşen insanlar, yıllar önce Mickiewicz gibi Polonya’dan buraya gelen göçmenlerle aynı sebepten ötürü buradalar. Artık Suriyeli mültecilerin, Kürtlerin, Romanların bir yaşam alanı aynı zamanda ve bölge global bir kargaşanın merkezi olmuş durumda. Burada yaşayan yabancılar ve öğrenciler, kentsel dönüşüm sorunlarını da içeren bu kaotik yapının içerisinde, güncel karmaşaların bir görüntüsünü sunuyor bize.” diye ekliyor.
Sosyolojik ve kültürel pek çok önemli noktaya değinen iki günlük konuşma dizisi ile başlayan “Mickiewicz Göçer Üniversitesi” projesi, Adam Mickiewicz Müzesi’nde 16 Kasım’a kadar devam edecek “Sanatsal Müdahaleler” sergisi ile farklı disiplinlerden sanatsal çalışmaları ziyaretçilerin beğenisine sunacak.
Proje için Adam Mickiewicz hakkında özel olarak hazırlanmış interaktif bir harita bulunuyor. Haritaya linkten ulaşabilirsiniz: http://bit.ly/1DobMXL
“Polonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü” nedeniyle tüm sene boyunca gerçekleşecek etkinlikler hakkında detaylı bilgi edinmek için http://turkiye.culture.pl/tr sitesini ziyaret edebilirsiniz
Culture.pl ve Adam Mickiewicz Enstitüsü hakkında
Culture.pl, Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından 10 yılı aşkın bir süredir yürütülen, Polonya kültürel etkinliklerini uluslararası zeminde tanıtmaya odaklanan dijital bir platform. Culture.pl, ilgilenenlere, Polonya kültürü, kültür kurumları, sanatçıları ve sanatı üzerine kaleme alınan makale ve bilgilendirici metinlerin yanı sıra düzenlenen uluslararası etkinlikleri de yakından takip etme fırsatı sunuyor.
Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan ve bu bağlamda uluslararası kültür kurumları, galeri, tiyatro ve festivallerle birlikte çalışan bir kurum.
Projelerinde Türkiye’den Sakıp Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Istanbul Modern, CerModern, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, SALT gibi pek çok kurumun yanı sıra Bozar, La Monnaie, Edinburgh Uluslararası Festivali, SouthbankCentre, BarbicanCentre, Whitechapel Gallery, Londra Tasarım Festivali, Martin GropiusBau, Teatro Real, Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi, Brooklyn Academy of Music ve Lincoln Center gibi uluslararası kültür-sanat kurumları ile işbirliği içinde çalışıyor.
Pek çok ülkede önemli kültürel etkinlikler düzenleyen Adam Mickiewicz Enstitüsü’nün projeleri arasında, "İsrail Polonya Yılı”, "İngiltere Polska Yılı”, “Polonya AB Dönem Başkanlığı Uluslararası Kültür Programı Kültür Orkestrası”, “Polska Müzik” ve “Proje Asya” yer alıyor.
Culture.pl internet sitesi, tüm dünyadaki en heyecan verici Polonya kültür etkinlikleri hakkında günlük, taze haberleri sunduğu gibi, aynı zamanda da Polonya kültürü üzerine var olan en büyük ve kapsamlı bilgi kaynağıdır.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.