KEREM AKÇA / keremakca@haberturk.com
Ülkemizdeki toplumsal ve kültürel yapının dünü, bugünü ve yarınına dair, mekan-bellek, zaman-şiir, yazar-şehir, ses-tarih ilişkisiyle yürüyen büyüleyici bir metropol yolculuğu. Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’nin belgesel karşılığı, Grant Gee’nin olgunluğuyla Alain Resnais’nin “Gece ve Sis”ini İstanbul’a uyarlıyor. 25 Mart vizyonunun en iyisi “Hatıraların Masumiyeti”, yarından itibaren sinemalarda izlenebilir.
Orhan Pamuk edebiyat alanında ülkemizi yurtdışında en iyi temsil eden isim. 2007’de Cannes Film Festivali’nde jüri üyeliği yapmak elbette tesadüf değildi… Aksine Nobel ödülünü, onca romanın başarısını, 30 yılı aşkın kariyeri perçinleyen bir olaydı.
LEZİZ BİR HATIRALAR ATLASI
Grant Gee, İngiltere’den çıkan başarılı bir belgeselci. 2008’de yayınlanan ‘Masumiyet Müzesi’ kitabı ve Çukurcuma’daki müzeden yola çıkan bir ‘anı haritası’na, ‘hatıralar atlası’na imza atıyor burada. Pamuk’un katkısıyla oluşturulan metinler, anlatıcı sesi ile eski İstanbul’un, sokak ışıklarıyla TV’de konuşan edebiyatçının mükemmel bir birlikteliğini sunuyor.
Zaman ile mekanın, tarih ile diyalogların, hatıralar ile sokakların, gerçek ile kurmacanın bir araya geldiği bir sanat eseri çıkıyor karşımıza. “Hatıraların Masumiyeti” (“Innocence of Memories”, 2015), Alain Resnais’nin 2. Dünya Savaşı’nın sonrasında çektiği 30 dakikalık “Gece ve Sis”in (“Nuit et Brouillard”, 1955) yapısını kullanıyor. Orada yönetmen boş toplama kamplarında kaydırılan kamerayla alınan görüntülerle geçmişten siyah-beyaz görüntüleri ve fotoğrafları iç içe geçirip, bir çeşit ‘konuşan bilinç dışı’ yaratmıştı. Karşılaştırmalı analiz sarsmıştı. Burada usta Fransız yönetmenin hatıralarla kurgusal ilişkisi belirgin bir çıkış noktasına dönüşüyor.
YANSIMALAR ŞİİR GİBİ
Gee de romanın sayfalarının, müzedeki sergilerin, siyah-beyaz fotoğrafların ve konuşmaların arka sokaklarda ‘ayna’ işlevi gördüğü bir dünya yaratıyor. Açıkçası bunların bir araya gelişinde de kaydırılan kamera ile anlatıcı sesinin buluşması bize bir ‘hafıza defteri’ armağan ediyor.
Teşvikiye’den Çukurcuma’ya uzanan ‘unutulmuş İstanbul’ portresi de Ben Hopkins’in “Hasret”inden (“Yearning”, 2015) daha olgun bir yaklaşımla karşımıza çıkarılıyor. “Hatıraların Masumiyeti”, İstanbul’un geçmişi ve bugününü ele alırken, 1970’li 1980’li yıllarda yaşanan hikayenin parçalarının ve objelerini iç içe geçiren şiir gibi bir belgesel.
ŞEHRİN UNUTULAN GÜZELLİKLERİNİ GÖZLEMLEME SANATI
Gee ile Pamuk’un birlikteliğinde Pamuk’un şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilen ve genel planla alınan ‘TV’deki konuşmalar’ı da şık bir video enstalasyonu izlenimi bırakıyor. İşitsel ve görsel açıdan, özellikle görüntü bindirme tekniğinden büyük destek alarak, yazılı ile sözlü olanın da bir araya geldiği ‘ikili karşıtlık’ aşamaları katmanlı hale geliyor. Jerry Chater’ın kurgusu çok iyi.
İstanbul’un, bir metropolün yıllara yayılan dönüşümüne dair yapılması gereken bir gözlem izliyor nihayetinde. Bu gözlem, Pamuk üzerinden hayatın unutulan güzelliklerini, kontrolden çıkan bir metropolün tarihi sokaklarını, Türkan Şoray’ı da kullanarak inceliyor. Belgeselde şiirsel durma, büyüleyici olmanın yolları, ne yaptığını bilen belgeselci Gee’nin olgun metotlarıyla mest ediyor. “Hatıraların Masumiyeti”, toplumsal ve kültürel yapının dünü ve bugünü üzerine alışkanlıklar, zaaflar, eşyalar ve fotoğrafların bir dışavurumu, bir aynası gibi.
FİLMİN NOTU: 7.2
Künye:
Hatıraların Masumiyeti (Innocence of Memories)
Yönetmen: Grant Gee
Oyuncular: Orhan Pamuk
Süre: 97 dk.
Yapım Yılı: 2016
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.