Mehmet AÇAR/GAZETE HABERTÜRK
Belçikalı yönetmen Jaco Van Dormael’i “8. Gün” (1998) ve “Mr. Nobody” (2009) ile tanıyoruz. “Yeni Ahit” onun birbirine benzemeyen ve her seferinde kendine özgü bir dünya kurmayı başardığı filmlerinden biri. Van Dormael, Thomas Gunzig’le birlikte yazdığı “Yeni Ahit”te Tanrı’yı Brüksel’de bir dairede yaşayan, yaşlı, huysuz bir erkek olarak çıkarıyor karşımıza. Tanrı (Benoit Poelvoorde),filmdeki imajıyla öncelikle erkek egemen dünyanın bir simgesi... Evdeki televizyonlarda sadece spor karşılaşmaları izleniyor, sürekli aşağıladığı karısının (Yolande Moreau) fikir beyan etmesine izin vermiyor vb... Hikâyedeki birçok şey simgesel bir yan taşıyor. Tanrı’nın ailesiyle dış dünyaya kapalı bir evde yaşaması, insanlarla iletişim kurmadan onları yönetmesi dikkat çekici. Bu haliyle, kendini yenilemeyen, insanlardan uzak, kibir dolu bir iktidarı; şiddet dolu bir düzeni temsil ediyor. Zamanında Yeni Ahit’i yazmak ve dünyaya alternatif bir düzen getirmek için insanların arasına karışmış oğlu İsa’nın sevgi dolu mesajlarını da reddediyor. Elindeki yegâne güç sahip olduğu bilgisayar; yani iktidarın kendisi. Abisinden aldığı “tüyo”- larla daireden kaçarak Brüksel’de insanların arasına karışan Ea (Pili Groyne) ise yeni düzen arayışının bir simgesi. Ea’nın herkese ölüm tarihlerini cep telefonlarıyla önceden bildirmesi, babasının sistemine vurduğu ilk darbe. Böylelikle insanları özgürleştirmenin ilk adı- mını atıyor. “En yeni” Ahit’i de işte böylesine “anarşik” bir dönemde, bir evsizle birlikte yazmaya başlıyor. Babası iktidarı tekrar ele geçirmek isterken, Ea hayatı insanlarla birlikte anlamaya ve değiştirmeye çalışıyor. Üstelik babasının aksine, doğaüstü güçleri de var. Bunlardan biri, insanların iç müziğini duyması... Van Dormael’in söylemek istediği şey tam olarak bu iç müzikle ilgili aslında. Ea insanları yönetmek değil, iç güzelliklerini keşfetmek istiyor.
YENİ HAVARİLER
Ea’nın tesadüfen seçtiği havarilerin ortak özelliği hepsinin sevgisiz ilişkilere ya da yalnızlığa mahkûm yaşayan, problemli ve kayıp ruhlar olması... Hepsi de sevgiyi buldukça değişiyor ve özgürleşiyor. Van Dormael’in sevgiye yüklediği bu anlam, filmi biraz “sevgi her şeydir” tarzı kişisel gelişim klişelerine teslim etse de “Yeni Ahit”in kendine özgü o cazibesi yok olmuyor. Van Dormael’in ince bir ironiyle kol kola girmiş sinema duygusu finale kadar sizi alıp götürüyor. “Yeni Ahit”te biraz Fransız yönetmen Jean Pierre Jeunet’nin “Amelie” filmindeki hava, biraz da “seyirciye kendini iyi hissettiren” Amerikan filmlerini hatırlatan bir yan var. Öte yandan, başta Brüksel ve klasik müzik olmak üzere tam bir Avrupa filmi olduğunu da belirtelim.
DENEUVE VE GORİL
Dünyayı sessiz ve şefkatli kadınlarla meraklı, saf çocukların kurtaracağına inanan naif bir film seyretmek isterseniz bence “Yeni Ahit”i kaçırmayın. Fransız sinemasının ikonik starlarından Catherine Deneuve’ün filmde, zengin eşini bir goril için terk eden havari Martine’i oynadığını da belirtelim.
FİLMİN NOTU: 7
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.