Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Atom fizik bilen ticarette kazanır - Teknoloji Haberleri

        Dükkanların birbirlerinin iş hacmine etkisini araştırmak için, atomların kendi aralarındaki etkileşimleri öngören hesaplamalardan yararlanılıyor.

        Fransa’nın Lyon kentindeki Ecole Normale Supérieure uzmanı Pablo Jensen, kentteki mağazaların iş hacimleri ile atomlar arasında bir ilişki kurmayı hedefliyor. Jensen, bazı mağaza türlerinin başka türde hangi mağazaları çektiği veya kaçırdığı ile atomların elektrik ve manyetik özelliklerine göre etkileşimlerini kıyaslıyor.

        Örneğin bir mobilya mağazası hangi tür başka bir mağazanın (elektronik ev gereçleri dükkanı gibi) açılmasına vesile oluyor veya hangi dükkanın (marangoz gibi) söz konusu bölgeden uzaklaşmasına neden oluyor. Jensen, bunun için 100 metre yarıçapında bir daireyi esas aldı. Jensen, temel mağazanın etrafına etkisini, atomların birbirleriyle etkileşimlerinin araştırılmasında kullanılan hesaplamalara uyguladı. Araştırma alanı için 100 metre yarıçap seçilmesinin nedeni ise, tüketicilerin yürüyüş mesafesi olarak kabul edilmesi.

        KUYUMCUYLA NALBUR BİR ARAYA GELİR Mİ?

        Jensen’in araştırmasında kent içinde bazı noktaların bazı mağazalara elverişli ticaret potansiyeli açtığı sonucu çıktı. Örneğin, kuyumcuların ayakkabıcı veya şapkacı gibi diğer aksesuvar mağazalarıyla kümeleştiği, ancak nalbur ile hiçbir zaman yanyana gelmediği ortaya çıktı. Jensen, Lyon’da 2003-2005 yılları arasını kapsayan ticaret sicillerini de inceledi. Jensen, kendi modeline göre 2003’te düşük kira bölgesinde yer alan fırınların 2005’te iflas ettiğini, ancak 2005’te açılan yeni fırınların ise modellemeye göre ‘yüksek kalite’ bölgesinde açıldığını saptadı.

        Lyon Ticaret Odası ile ortak çalışan Jensen, şimdi yeni kurulacak şirketlere faaliyet alanlarına uygun mahalleler bulma konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Jensen, geliştirdiği modelin Lyon kentinin özel şartlarına uygun olduğunu, diğer kentlerde çalışıp çalışmayacağını garanti edemediğini vurguluyor.

        NTV-MSNBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ