Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hindistan, Keşmir için Pakistan’ı suçluyor

        Küba’daki Bağlantısızlar Zirvesi’nde, kendilerini iki kez savaşa götüren Keşmir sorununu çözüme kavuşturmak için müzakerelere yeniden başlama kararı alan Hindistan ve Pakistan arasındaki ilişkiler bir kez daha gerildi.

        Hindistan polisi, temmuz ayında Mumbai kentinde tren istasyonlarına düzenlenen bombalı saldırıların arkasında Pakistan İstihbarat Teşkilatı olduğunu öne sürdü. Komşusunun bu suçlamasına hemen cevap veren Pakistan ise iddiayı reddederek, bunu destekleyecek delil istedi.

        Mumbai polis şefi A.N. Roy dün düzenlediği basın toplantısında, 200’den fazla kişinin ölümü ile sonuçlanan Mumbai saldırılarını, Pakistan Gizli İstihbarat Servisi’nin (ISI) planladığını, eylemi ise Keşmir’in bağımsızlığı için faaliyet gösteren Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe örgütünün gerçekleştirdiğini söyledi. Saldırılara ilişkin 15 kişinin tutuklandığını ifade eden Roy, bombacılardan bazılarının Pakistan’da eğitim aldığını öne sürdü.

        Pakistan ise bu iddiaları yalanladı. Pakistan’ın enformasyondan sorumlu Devlet Bakanı Tarık Azim Han kanıt isteyerek, “Hindistan, ülkede artan şiddet olaylarından ötürü önce bunun iç sebeplerine bakmalı.” dedi. Hindistan’ın Mumbai kentinde, yolcu trenleri ve tren istasyonlarına 11 Temmuz’da düzenlenen koordineli saldırılarda 207 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Pakistan, saldırıların hemen ardından olayı kınayarak ilişkisi olmadığını açıklamış; ancak Hindistan, tartışmalı Keşmir bölgesi konusundaki ikili müzakereleri ertelemişti.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ