Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Biyodizel lisansı için 200 şirket sırada - Makro Ekonomi Haberleri

        Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Genel Başkanı Tamer Afacan, lisans konusunda, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile EPDK arasında bir işbölümü sıkıntısı yaşandığını kaydetti. Afacan, şöyle devam etti:

        ''Biyodizel sanayicileri olarak, mevzuatı yetiştirmek için zamanla yarışıyoruz. Bir yandan EPDK'nın lisans için zorunlu kıldığı laboratuar makineleri alındı ki bunlar yurtdışından geliyor, gelmeleri için haftalar geçiyor.

        Bir yandan teknik elemanlara eğitim verildi. Yurtdışından solüsyonlar getirildi. Avrupa'dan gelen unsurlar tamamlandıktan sonra deneme çalışmalarına başlandı ve TSE'ye haber verildi. TSE'nin biyodizel için 3 ekibi var ve firmalara yetişmekte güçlük çekiyorlar. İncelenmek üzere TÜBİTAK'a giden numuneler de haftalarca sırada bekliyor.

        Yaklaşık 200 şirket lisans için sırada bekliyorve şu ana kadar şartları yerine getirebilen Ankara'dan Biopet ve Adana'dan Paksoy firmaları lisans alabildi.

        Gelecekten umutluyuz

        Söz konusu firmalardan 60'ının lisans alabileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Afacan, böylece Türkiye'nin yıllık 450 bin ile 1 milyon 200 bin ton arasında kurulu biyodizel üretim kapasitesine sahip olacağını ifade etti.

        Biyodizelin geleceğinden umutlu olduklarını ve Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Afacan, ''Biyodizelin hammaddelerinden olan kanola, bu yıl ciddi miktarda ekildi. 2005-2006 sezonunda ekimi en çok artış gösteren tarım ürünü kanola oldu. Bunlar sevindirici. Türkiye, bir tahıl ülkesi olmaktan, yağlı tohum ülkesi olmaya, yani enerji tarımına geçmelidir. Ürettiğini sanayiye, oradan da enerjiye çevirdiği takdirde Türkiye'nin önü son derece açıktır ve bu bir kırsal kalkınma hamlesi olacaktır'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ