Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sezer'den Chirac'a 'soykırım' mektubu

        Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran yasa teklifi Fransız Parlamentosu'nda oylanmadan önce girişimler arttı. Sezer, Chirac'a bir mektup yazdı. Gül de Fransa Dışişleri Bakanı'yla görüştü

        Fransa Parlamentosu'nda Ermeni soykırımının inkârının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifinin 12 Ekim'de oylanması öncesinde alarma geçen Türkiye, Paris'e her seviyede gönderdiği mesajlarda, Yasanın geçmesi durumunda Türk - Fransız ilişkilerinin ağır darbe yiyeceği uyarısında bulundu.

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, basın toplantısında yasanın Fransa'da gündeme getirilmesinden ciddi rahatsızlık duyulduğunu belirtti. Tan, bunun engellenmesi için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a bir mektup yazdığını belirtti.

        Tan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste - Blazy ile görüştüğünü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bugün Türkiye ile iş yapan Fransız şirketlerinin yöneticileriyle görüşeceğini ifade etti.

        'Yanlış adıma tevessül etmeyin'

        Fransa'dan beklentimiz, bu yanlış adıma tevessül etmekten kaçınmasıdır. Fransa Parlamentosu'nun sağduyulu davranmasını bekliyoruz diyen Tan, yasanın iki ülke ilişkilerine yapabileceği olumsuz etkileri şöyle sıraladı:

        Ermeni konusu geçmişte ilişkilerimizi fazlasıyla zehirlemiştir. Ancak, bu sefer söz konusu yasa teklifinin, iki ülke ilişkilerine ve geçtiğimiz dönemde yakalanmış olan ivmeye telafisi çok ağır bir darbe indireceği açıktır. Kamuoyumuzun tepkisinin kontrol altında tutulması mümkün olmayacaktır.

        'Kaybedersiniz'

        Fransa'da seçimler var, Türkiye'de de gelecek yıl olacak. 12 Ekim'de yasa kabul edilirse Türk halkı bunu Fransa tarafından 'hasmane davranış' olarak algılayacaktır.

        Tan, sözlerine şöyle devam etti: Yasa kabul edilirse Fransa ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmış olacaktır. Fransız bilim adamlarının görüş bildirme imkânı da ortadan kalkacaktır. Yasanın kabulü, Ermeni tarafını cesaretlendirecektir. Kararın ekonomik ilişkilerde olumsuz etkileri olacak. Türkiye ile Fransa tarih boyunca ilişkilerini geliştirmek için yatırım yaptı. Bu yatırım heba edilecek ve Fransa Türkiye'yi kaybedecektir.

        MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ