Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KKTC’den şort ve atletle kovuldu

        Altı yıl önce KKTC’ye yerleşen Osmaniyeli inşaat ustası Nazım Kara, komşusu E.G.’nin şikayet dilekçesi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla sınır dışı edildi. Üstünü değiştirmesine bile izin verilmeyen Kara cebindeki 22 YTL ile Taşucu Limanı’na indi.

        KKTC’DE komşusu tarafından İçişleri Bakanlığı’na şikayet edilen Osmaniyeli inşaat ustası 42 yaşındaki Nazım Kara, Bakanlar Kurulu kararıyla sınır dışı edildi. Elleri kelepçelendikten sonra üzerinde atlet ve şort, ayaklarında terlik olduğu halde Türkiye’ye gönderildiğini öne süren Kara, hakkını Türkiye’de arıyor.

        Yaklaşık altı yıl önce KKTC’ye giden Nazım Kara, işlerini yoluna koyduktan sonra eşi Zeynep Kara’yı da yanına aldı. Kara çiftinin, iki kızı oldu. Kara’nın anlatımına göre komşusu E.G. tarafından sürekli olarak çocuğunun kapı önünde bisiklete binmesi, ses çıkarması gibi nedenlerden dolayı taciz edildi. E.G., bir tartışmanın ardından, Kara’yı Sizi bu ülkeden attıracağım diyerek tehdit etti.

        DİLEKÇE VERDİ

        KKTC İçişleri Bakanlığı’na dilekçe veren emekli bankacı E.G., Kara’nın sınır dışı edilmesini talep etti. Bakanlar Kurulu’na kadar giden E.G.’nin dilekçesi, kabul edildi ve Kara’nın sınır dışı edilmesine karar verildi. Karar hakkında Kara’ya bildirimde bulunulmadı.

        Kara, 28 Eylül günü çalışma izninin süresini uzatmak amacıyla gittiği Çalışma Dairesi’nde işlemlerini yaptırırken polislerce gözaltına alındı. Üzerinde atlet ve şort bulunan Nazım Usta, gözaltı gerekçesini öğrenemedi ve ailesine de haber veremedi. Polisler, Kara’ya sınır dışı edileceğini söyleyince şoke oldu. Kara,üstünü değiştirmesine izin verilmeden, yarı çıplak halde ellerine kelepçe vurularak Girne Limanı’na getirildi. Sadece 10 dakikalık telefon açma hakkı verilen Nazım Kara, eline Yabancılar ve Muhaceret Kanunu’na istinaden yasaklanan muhacir olarak gösterildiğine dair bir tebligat verilerek KKTC’den gönderildi.

        Kara ailesinin 6 yıllık komşusu Nalan Soybir, Kendilerinden hiçbir zarar görmedik. Komşulukları da çok iyi. Nazım Bey’in neden sınır dışı edildiğine anlam veremiyoruz derken, diğer komşuları Fatma Kaylinci, Kendileri çok iyi insanlar diyerek destek verdi.

        Eşi ve çocukları adada kaldı

        MERSİN Taşucu Limanı’na cebindeki 22 YTL’yle inen Nazım Kara, hakkını aramak için yarı çıplak halde bir otobüse binerek Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen Kara’ya, Sizi, Bakanlar Kurulu sınır dışı etmiş, yapılacak bir şey yok yanıtı verildi. Yemeğini, iftar çadırlarında yiyen Kara, KKTC’de kalan çocuklarına ve eşine kavuşacağı günü bekliyor.

        Gerekçe: Huzur bozucu

        KKTC hükümet yetkilileri, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkartılan ve sınırdışı edilen Nazım Kara’nın, komşusuyla kavga ettiği gerekçesiyle sınırdışı edildiği iddialarının gerçekleri yansıtmadığını ve uzun bir sabıka dosyası bulunan Nazım Kara hakkında ikamet ettiği mahallenin toplu dilekçesinin ardından yapılan ayrıntılı polis soruşturması ve mahkeme kararlarına göre işlem yapıldığını açıkladı.

        UYGUNSUZ İLİŞKİLER

        KKTC İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Anlar ve Başbakanlık yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Lefkoşa’nın Arapahmet Mahallesi’nde ikamet eden Nazım Kara uzun süredir, komşularına yönelik ’sarkıntılık’ ve taciz ile suçlanıyordu. Birçok kez benzer iddialarla polis soruşturmasına uğrayan ve ardından da mahkemeye düşen Kara hakkında son olarak mahalleli arasında huzursuzluk suçlamasıyla soruşturma açıldı. İkamet ettiği evde toplum ahlakını bozan uygunsuz ilişkiler içinde olduğu da tespit edilen Kara hakkında KKTC Emniyeti, İçişleri Bakanlığı’na bir rapor hazırladı ve sınırdışı edilmesini tavsiye etti.

        3 ay önce Bakanlar Kurulu oy birliği ile Kara’nın vatandaşlıktan çıkartılarak sınırdışı edilmesini kararlaştırdı. Muhaceretten sorumlu İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Anlar, şikayet üzerine vatandaşlıktan çıkartılarak sınırdışı kararı alınmasının mümkün olmadığını ve ayrıntılı polis ve mahkeme kararı üzerine Bakanlar Kurulu’nun ancak oybirliğiyle bu tür bir karar alabildiğini söyledi. Türkiye Büyükelçiliği’nin de itiraz etmediği sınırdışı kararı hemen uygulandı.

        Arda AKIN/HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ