Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AB'den Fransa'ya sert uyarı

        Fransa Parlamentosu'nda 12 Ekim'de görülecek olan Ermeni soykırımı olmamıştır ifadesine hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısına bir tepki de Avrupa Birliği'nden geldi. Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Fransa'da sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısını eleştirerek, bu yönde atılacak adımların vereceği zararlara dikkat çekti.

        Rehn, basına yaptığı açıklamada, söz konusu yasa tasarısının Fransa'nın ve Fransız parlamenterlerin sorunu olduğunu belirterek, Ancak bu, AB-Türkiye ilişkilerinde ağır sonuçlar getirecektir dedi.

        Sözde soykırımı tanımayanların yasal olarak cezalandırılması yönünde bir kanun tasarısının Fransız parlamentosunda onaylanması olasılığından endişe duyduğunu belirten Rehn, bu tür bir gelişmenin Türkiye ile AB arasındaki diyaloğu canlandırmak yerine, olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

        Rehn, yasa tasarısının Fransa'da onaylanması halinde Ermeni meselesine ilişkin tartışmaların da bloke olacağını, Türkiye'de fikir özgürlüğü adımlarının zarar göreceğini söyledi.

        YASANIN SONUÇLARINI DİKKATE ALIN

        Olli Rehn, açıklamasında, Ankara'da yaptığı son temaslara da değindi ve Türklerin, Türkiye'de daha fazla düşünce özgürlüğü isteyen Fransa'nın kendi yasalarıyla bu özgürlüğü kısıtladığını düşündüklerini bildirdi.

        Rehn, Fransız parlamenterleri sorumluluklarını üstlenmeye davet etti ve Fransız parlamenterleri bu yasa tasarısının sonuçlarını dikkate almaya çağırıyorum. Hedefimiz bu sorunun ciddi tartışmalar çerçevesinde değerlendirilmesidir. Fransız parlamenterlere, bilinçli olacakları konusunda güveniyorum. Bu konuda sorumlu olmamız gerektiği için açıklamamı kamuoyuna da yansıtıyorum dedi.

        Rehn, Türkiye ile açık bir diyalogdan yana olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ