Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nobel Ekonomi Ödülünü Phelps aldı

        Nobel Ekonomi Ödülünü, ABD'li ekonomist Edmund S. Phelps kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, Phelps'in ”ekonomik politikaların kısa ve uzun vadeli etkileri arasındaki ilişki hakkındaki anlayışı derinleştirdiği için” ödüle layık görüldüğü bildirildi.

        Columbia Üniversitesinde öğretim üyesi olan 73 yaşındaki Phelps, makroekonomik kararların ve politikaların kısa ve uzun vadeli etki ve sonuçları arasındaki karşılıklı ilişkilerle ilgili araştırmalarıyla tanınıyor.

        Phelps'in bu alandaki çalışmaları, örneğin, bugünkü düşük enflasyonun gelecekteki enflasyon beklentisinin de düşük olmasına yol açarak kamu ve özel sektör yetkililerinin gelecekle ilgili kararlarını etkilediğini göstermişti. Phelps, makro ekonomik politikalarla ilgili çalışmalarının yanı sıra yeni teknolojilerin yaygınlık kazanmasında, iş hacminin ve şirketlerin büyümesinde insani sermayenin yani işçilerin önemi hakkındaki araştırmalara da öncülük etmişti.

        İsveçli ünlü sanayici ve mucit Alfred Nobel adına 111 yıldır verilen Nobel ödüllerinin bu yılki maddi değeri 1,4 milyon doları buluyor. Başlangıçta, tıp, fizik, kimya, edebiyat ve barış alanlarında verilen ödüllere, İsveç Merkez Bankası tarafından 1968 yılından beri ekonomi disiplini de eklendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ