Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Arınç'tan ilginç irtica çıkışı

        TBMM Başkanı Bülent Arınç, Bu ülkede halka tepeden bakan, kendilerini akıllı halkı sersem sanan, halkı sürü kendilerini sahip zanneden aydınlar, halkın değerlerini beğenmeyen, halkına yabancılaşmış aydınlar var. Bunlar içinden çıktıkları toplumu bir türlü beğenmezler, toplumu güdülecek tebaa olarak görüyorlar. Bu ülkede halktan oy ve iktidar umudunu kesmiş siyasiler de var dedi.

        Arınç, Türkiye ne zaman ayağı kalkmaya çalışsa bundan kaygı duyanların olduğunu esefle gördüklerini kaydetti.

        Son dönemlerde yeniden alevlenen irtica tartışmalarının üzüntü ile izlediğini belirten Arınç, Bir iftar yemeğinde bile irtica kokusu arayanlar var diye konuştu.

        Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi'nin düzenlediği iftar yemeği siyaset, bilim, medya ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi.

        İftar yemeğine TBMM Başkanı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, SP Genel Başkanı Recai Kutan, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat ve çok sayıda davetli katıldı.

        Yemekte konuşan Arınç, 30 olan seçilme yaşının 25'e indirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu düzenlemelerin Türkiye için faydalı olacağına inandığını söyledi.

        Türkiye'de seçimlerin 3, 3.5, 4 ve 4.5 yılda yapıldığını oysa Anayasa'ya göre seçimlerin 5 yılda bir yapılması gerektiğini hatırlatan Arınç, ilk kez normal bir seçim sürecinin yaşanacağını kaydetti. Arınç, 1946 yılında çok partili sisteme geçişle birlikte en fazla 10 dönem olağan seçim dönemlerinin yaşandığını vurgulayarak, bunun Türkiye için olumsuz bir manzaraya yol açtığını savundu.

        Geçmiş dönemlerde yaşanan siyasi istikrarsızlıklardan örnekler veren Arınç, demokratik hayata bir çok müdahale yapıldığını ifade etti.

        Gecede konuşan parti genel başkanların yaptığı eleştirileri faydalı bulduğunu belirten Arınç, hükümetin bu eleştirilere kulak asması gerektiğini kaydetti.

        Türkiye'nin dün ve bugününü karşılaştıran Arınç, sihirli değneğin dokunuşuyla herşeyin bir anda düzelemeyeceğini, olumsuzlukların telafisi için zamana ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

        Burada hükümet sözcüsü gibi konuşmayacağım. Böyle olsaydı sayın bakan bunlara cevap verirdi diyen Arınç, AK Parti hükümeti döneminde enflasyon ve faizlerin normale girdiğini hatırlattı. Toplumda kendine gelme, silkinme ve derlenip toparlanma yaşandığını vurgulayan Arınç, din ve vicdan özgürlüğü, fikir özgürlüğü ile teşebbüs özgürlüğünün tam anlamıyla tesis edilmesinin önemine işaret etti.

        Türkiye ne zaman ayağı kalkmaya çalışsa bundan üzüntü duyduklarını olduğunu esefle görüyoruz ifadesini kullanan Arınç, Türkiye'de yaşanan bazı olumsuzluklar bu ülkenin huzurunu kaçırmak için ortaya koyuluyor. Biz 70 milyonluk büyük bir kitleyiz. Biz büyük devlet olmaya mecburuz. Bizi küçülen ve içine kapı görmek isteyenler olabilir. Ama biz emin ve kararlı adımlarla yoluma devam etmeliyiz şeklinde konuştu.

        Arınç, eleştiri oklarını bu kez bazı aydın ve siyasilere çevirdi. Arınç şunları söyledi: Bu ülkede halka tepeden bakan, kendilerini akıllı halkı sersem sanan, halkı sürü kendilerini sahip zanneden aydınlar, halkın değerlerini beğenmeyen, halkına yabancılaşmış aydınlar var. Bunlar içinden çıktıkları toplumu bir türlü beğenmezler, toplumu güdülecek tebaa olarak görüyorlar.

        İkincisi, bu ülkede halktan ümidini kesmiş, halkan oy almak ve iktidar olmak umudunu kaybetmiş siyasiler var. Bu iki grubun zaman zaman sesleri yükselir. Bir iftar yemeğinde bile irtica kokusu arayanlar var. Oysa onlara Pentegon ve Beyaz Saray'da iftar yemekleri verildiğini söylesen burun kıvırırlar. Ortaçağın küflü zihniyetini taşıyorlar yani 'vurun susturun' mantığı. Vuracaksan vur ama dinledikten sonra vur. Herkes fikrini özgürce ifade etmelidir ama bu tüm kesimler için geçerli olmalıdır.

        Arınç, Türkiye'yi geriye götürmek isteyen güçlerin bunda asla başarılı olamayacağını ifade ederek, Türkiye'nin hızla normalleştiğini savundu.

        Arınç, siyasilerin 'öldük bittik, mahvolduk gibi kötü tablo çizmek yerine halka güven ve umut vermek zorunda olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ