Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kerinçsiz'in Nobel yorumu dış basında

        İngiltere'nin önde gelen saygın gazeteleri The Guardian, The Independent ve Financial Times, Orhan Pamuk ve Hrant Dink’i mahkemeye veren, Ermeni Konferansını engellemek isteyen, Hukukçular Birliği Genel Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz’in Pamuk’a Nobel ödülü verilmesiyle ilgili sözlerine yer verdi.

        İngiliz The Guardian gazetesi “Nobel Ödülü, Muhafazakarların sevmediği, Liberal Türkiye'nin kahramanına verildi” başlığıyla yer verdiği haberde, Pamuk’a verilen ödülün milliyetçi öfkenin kabarmasına yol açabileceği belirtildi.

        Kemal Kerinçsiz’in “Orhan Pamuk'a Nobel ödülü verilmesinden Türk olarak utanç duyuyoruz. Orhan Pamuk'a verilen ödülün, Türk Milletine ve bir Türk'e verildiğine inanmıyorum. Milletinin değerlerini aşağılayan hizmetinin bir bedeli olarak verilmiştir.” sözlerine yer verilen haberde Özdemir İnce’nin de şu sözlerine yer verildi: “Türk edebiyatı roman ödülünü kazanmadı”

        Maureen Freely, Guardian'daki yazısında Nobel siyasi görüşlerine değil yazarlığına verildi diyor.

        Guardian'ın başyazısında da Pamuk'a verilen ödülün Fransa Parlamentosu'ndaki oylamayla aynı güne denk geldiği de vurgulanıyor. Fransa’nın tamamen aksi yönde ilerlerken Avrupa'nın Türkiye'ye yasalarını değiştirmesi gerektiğini söylemesini de ikiyüzlülük olarak değerlendirmiş.

        Yazar Fiachra Gibbons ise , Pamuk için şöyle diyor: Türkiye'de Ermenilerden bahsetme tabusu Orhan Pamuk'un öncülüğüyle kırıldı.

        The Independent gazetesi, Türkiye'deki muhafazakarları kızdıran Orhan Pamuk, dünyanın en prestijli edebiyat ödülünü kazanarak, kendisini onaylamayanları şaşkınlığa uğrattı diye yazıyor.

        Financial Times’ta yapılan yorumlarda Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa teklifinin onaylanması ile Orhan Pamuk'a verilen Nobel ödülünün içiçe geçmesi dikkat çekiyor.

        Haberde Ermeni yasa tasarısıyla Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin ağır bir darbe aldığı ve bu oylamanın Fransa’daki seçmenlerin çoğunun Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı olduğunu gösterdiği belirtiliyor: ”Bu konu Fransa’da oldukça hassas bir konu, çünkü Fransa’da 450,000 zengin ve etkili Ermeni cemiyeti var.”

        Ayrıca haberde Bülent Arınç’ın “Bu utanç verici bir karardır” sözlerine yer verilmiş.

        Financial Times'ın yazarlarından Quentin Peel yazısında Nobel Ödülü için “Pamuk, yazdıkları açısından iyi bir seçim ama bu aynı zamanda siyasi bir tercih diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ