Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fransa'da 17 Milyar YTL'miz var - Makro Ekonomi Haberleri

        Sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan bir yasayı gündeme getirerek Türkiye’nin dostluğunu yitiren Fransa’ya Merkez Bankası’ndan rezerv tokadı gelebilir.

        Merkez Bankası, döviz rezervlerinin 16 milyar 964 milyon YTL’sini (yaklaşık 17 katrilyon lira) Fransa’da tutuyor. Merkez Bankası’nın rezerv politikasını değiştirerek Fransız Hükümeti’nin kullandığı bu parayı her an geri çekip başka bir ülkeye aktarma imkanı bulunuyor.

        FRANSA BİRİNCİ SIRADA

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ait 2005 yılı bilançosu, olası bir krize karşı Türkiye’nin biriktirdiğ i döviz rezervlerinin ne şekilde değerlendirildiğini ayrıntısıyla ortaya koyuyor. Yayınlanmış son bilançosu olan 2005 bilançosuna göre, Merkez Bankası döviz rezervlerinin 61 milyar 466 milyon YTL’lik kısmını çeşitli ülkelerin devlet tahvili, şirket tahvili ve hazine bonolarında tutuyor. Merkez, tahvillerin dağılımında dolar ve euro dağılımına dikkat ediyor. Dolayı sıyla Türkiye, euro cinsinden tuttuğu kağıtların en büyük kısmı- nı Fransa’da değerlendiriyor. Almanya bile euro kağıtlarda Fransa’dan sonra ikinci sırada yer alı- yor. Dolar türü kağıtlarda ise ABD birinci sırada bulunuyor.

        FRANSIZ HAZİNESİNDE

        Menkul kıymete bağlanmış rezervlerin yaklaşık dörtte birinin tutulduğ u Fransa, bu paranın tamamı nı kullanıyor. Türkiye, Fransız Hazine’sinin borçlanma kağıtlarına rezervlerini yatırarak bir anlamda Fransa’yı finanse ediyor. Karşılığında ise faiz geliri elde ediliyor. Ancak yetkililer, Türkiye’nin rezervlerinin önemli bölümünü Fransa’da tutmasının yüksek faiz tercihinden kaynaklanmadığını, dolayısıyla Fransa’nın özel bir önemi bulunmadığı nı söylediler. Yetkililere göre, Türkiye Fransa’daki rezervlerini başka bir Avrupa ülkesine rahatlı kla kaydırabilir.

        SİYASİ MESAJI BÜYÜK

        2005 bilançosunda 17 milyar YTL görünen Fransa’daki rezerv tutarının, rezervlerin yükselmesi nedeniyle bugün itibariyle çok daha yukarılarda olduğu tahmin ediliyor. Rezerv para Fransız devlet ve özel sektör borçlanma kağıtlarına yatırıldığı için belirli bir vadeyi de öngörüyor. Dolayısıyla yetkililer, Merkez Bankası’nın bir anda Fransı z kağıtlarından çıkmasının faiz kaybına yol açacağını, bunun yerine çıkış kararının açıklanıp vade sonunda peyderpey çıkışın başlatı lmasının Türkiye’nin lehine olacağı nı söylediler. Yetkililer, ìPireye kızıp yorgan yakmanın anlamı yok. Parayı hemen çekersek vade sonunda alacağımız faiz geliri Fransa’nın cebine girer. O yüzden vade sonları beklenmeli. Zaten çı- kış kararı Fransa’ya verilebilecek en büyük ekonomik ve siyasi mesajdı r. Hatta siyasi mesajın ağırlığı daha da önemlidir dediler. Türkiye’ye ait 17 milyar YTL’nin üzerindeki rezervleri Fransa’da değerlendiren Merkez Bankası henüz bu konuda bir karar almadı. Ancak, Banka’nın karar almadan da vadesi dolan kağıtlarını tahsil edip hiçbir açıklama yapmadan Fransa dışında başka bir Avrupa ülkesine kaydırabileceği de biliniyor.

        BUGÜN / Erdoğan SÜZER / ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ