Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İsmailağa Cemaatine polis baskını

        İsmailağa cemaatinin Gaziosmanpaşa'da iki mahallede açtığı kaçak Kuran kursları polis tarafından basıldı. Türkmenistan uyruklu olduğu belirtilen 2 kişi gözlem altında

        Fatih Çarşamba'da yoğunlaşan Nakşibendi tarikatının İsmailağa cemaatinin Gaziosmanpaşa'da açtığı kaçak Kuran kurslarıyla ilgili olarak dün yayımlanan haberimiz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Kaçak kursların bulunduğu iki mahalleye akşam saatlerinde baskın düzenleyen polis, Esentepe'deki kursta kalan ve Türkmenistan uyruklu olduğu belirtilen iki kişiyi gözlem altına aldı.

        Polis diğer kursta bir şey bulamadı. Polis ilk olarak Esentepe'deki kaçak Kuran kursuna gitti. İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ve Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yasal durumunu tespit için gittikleri kursta, yabancı uyruklu iki kişiyi gözlem altına alarak ayrıldı.

        Diyanet'in sanılıyordu

        Polis kaçak kurslarla ilgili soruşturmasını sürdürürken, vatandaşlar, Esentepe'nin merkezindeki dört katlı binada bir yıldır faaliyetin sürdüğünü, yetkililerin müdahale etmemesi nedeniyle kursun yasal olduğunu sandıklarını söyledi. Vatandaşlar, Bir yıldan fazla bir zamandır burada kurs veriyorlar. Biz de Diyanet'in kursu sanıp çocuklarımızı yaz kursuna gönderdik. Yetkililerin nasıl haberi olmaz diyerek tepki gösterdi.

        4 katlı kaçak kurs

        Gaziosmanpaşa Sultançiftliği'ndeki dört katlı kaçak Kuran kursuna da yasal işlem yapmak için dün akşam saatlerinde polis gitti. Yaklaşık 60 çocuğun kaldığı binaya gelen polisler, bir saat içeride kaldı ancak kimseyi bulamadı. Ev sahibinin bilgisine başvurulacağını söyleyen polisler, ihbar üzerine geldiklerini ama bir şey bulamadıklarını söyledi. Polis gelmeden önce kursun boşaltıldığı anlaşıldı.

        Küçük kızlara servis

        Bir apartmanda faaliyet gösteren İsmailağa cemaatine ait kursta, yatılı öğrencilerin yanı sıra 4 - 6 yaşındaki kız çocuklarına da anaokulu hizmeti veriliyordu. Küçük çocuklar, türbanlı ve çarşaflı görevliler tarafından servisle getiriliyor, akşam saatlerinde de evlerine geri götürülüyordu. Kursta 10 yaşından büyük öğrenciler yatılı kalıyor. Yemeklerini kursta yiyen, öğretmenlerin dini sohbetlerine katılan kızlar, Kuran'ın yanı sıra Arapça dersi alıyor.

        İlköğretime hiç başlamamış veya 4. ve 5. sınıftan ayrılan çocukların gittiği kursta, okuma yazma da hocalar tarafından öğretiliyordu.

        FOTOĞRAFLAR: BÜNYAMİN AYGÜN , HÜSEYİN ÖZDEMİR

        Yaklaşık 50 genç, başlarında yeşil veya beyaz sarık, sırtlarında beyaz cüppe ve şalvarla Esentepe sokaklarında dolaşıyor. Yaşları 13 - 20 arası değişen öğrenciler, Pirimiz, şeyhimiz Mahmut hazretlerinin kursunda eğitim görüp hafız olacağız diyor.

        Hatice Hoca'nın kursu

        Sultançiftliği'nde Hatice Hoca'nın kursu olarak bilinen kaçak Kuran kursu dün polis tarafından basıldı. İncelemeler 1 saat sürdü. Polis çöpleri bile aradı. Bu sırada çarşaflı ve cüppeli kişilerin binaya girmesi dikkat çekti.

        İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, her iki kursun da kendilerine bağlı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

        Yasal olmayan kursların açılmış olduğuna dair ihbarlar geliyor. İhbarı ilgili emniyet birimine bildirmekten başka bir yetkimiz yok. Yasal olmayan oluşumlar, Diyanet'in değil emniyetin konusuna girer. Yasadışılığa asla izin verilmemeli. Bir şey kapalıysa, yeraltındaysa orada neler olup bittiğini bilemeyiz. 21. yüzyılda din gibi çok önemli bir kurumun yeraltında öğretilmeye kalkışılması son derece yanlış.

        ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK, GÜLAY FIRAT/MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ