Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AKP'li vekillere Adnan Hoca markajı!

        Adnan Hoca'nın kurduğu Bilim ve Araştırma Vakfı'nın eski başkanı Altuğ Berker, genel sekreteri Adnan Pınarlıoğlu ve yöneticileri, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Vakıflar Yasa Tasarısı'na bir madde ekletmek için iktidar milletvekillerini adeta kıskaca aldılar.

        SÖZ ALAMADILAR

        Adnan Hocacı ekip, vakfın kapatılması halinde Adnan Hoca ve yandaşlarına başka vakıf kurma yasağı getirilmesini önlemek için kulis yaptı. 150 milletvekiliyle temas kurdular ancak yasaya bu yönde bir madde ekletme sözü alamadılar.

        SİNSİ PLAN

        Adnan Oktar'ın istediği değişiklik yapılsaydı, vakfıyla ilgili davanın düşmesine yol açılacaktı. Meclis'te kulis yapan Altuğ Berker.

        Adnan Hoca'dan adam adama vekil markajı

        Meclis Genel Kurulu'nda, Adnan Hoca'nın kurucusu olduğu vakıftan gelen yöneticiler, AKP'li milletvekillerini kıskaca alıp yasada değişiklik için kulis yaptı.

        Vakıflar Yasa Tasarısı'na eklenen bir hükümle Bilim ve Araştırma Vakfı'nı kapanmaktan kurtarmak isteyen Adnan Hocacılar Meclis'e gelip, iktidar milletvekillerini adeta kıskaca aldı. Yargıtay'ın "kapatılsın" dediği vakfın kapatılması durumunda, Adnan Hoca ve müritlerinin başka vakıflarda kuruculuk ve yöneticilik yapma yasağı önlenmeye çalışıldı. Meclis Genel Kurulu'nda Vakıflar Yasa Tasarısı ile ilgili görüşmeler önceki gün başladı. AB'nin azınlık vakıfları açısından yeterli bulmadığı tasarının değiştirilmesini isteyen başkaları da vardı. Kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar'ın kurduğu Bilim ve Araştırma Vakfı'ndan gelen eski Başkan Altuğ ve Berker ile Vakıf Genel Sekreteri Adnan Pınarlıoğlu, yöneticileri, kulislerde ve odalarında 150 milletvekiliyle görüşerek, tasarıda değişiklik yapılması için ikna etmeye çalıştı. Ancak AKP yöneticileri, Adnan Hocacıların istediği değişikliği yapmaya yanaşmadı.

        'ÇOK YAKIŞIKLISINIZ'

        DEĞİŞİKLİK YAPILSAYDI...

        Adnan Hocacılar, tasarının Geçici 9. Maddesinde bir hüküm eklenmesini istedi. Adnan Hocalıların istediği değişiklik yapılsaydı yasa çıktığında, Bilim ve Araştırma Vakfı dahil birçok vakıfla ilgili devam eden davaların düşürülmesi için vakıflar meclisine yetki verilecekti. Ancak iki gün yapılan kulis sonrasında vakıf yöneticileri, AKP'yi ikna etmeyi başaramadı. AKP'nin değişiklik önergesi vermeyi düşünmediği öğrenildi.

        BERKER ANLATTI

        Meclis'e gelip kulis yapan isimlerden Altuğ Berker, SABAH'ın sorularını yanıtladı ve şöyle dedi: "Sadece kendi vakıflarımızı ilgilendiren konular değil. 100'ü aşkın vakfın bu konuda sorunu var. Haksız yere açılan bir çok dava var. Ben onların başkanları ile de temas halindeydim. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı tasarıda bizim istediğimiz yönde bir değişiklik vardı. Ancak daha sonra tasarıdan çıkartılmış. Biz bir hatırlatma yapmak için Meclis'e geldik."

        Yöneticilik Yapamayacaklar

        VAKIFLAR Genel Müdürlüğü, 2002 yılında Bilim ve Araştırma Vakfı hakkında kapatma davası açtı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ayrıca yöneticilerine başka isim altında yeni bir vakıf kurma ve yönetme yasağı getirilmesini de istedi. Yerel mahkeme kapatma isteğini reddetti. Konu Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, 18. Hukuk Dairesi bu kararı onayladı. Bunun üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, 'karar düzeltme' isteminde bulundu. 18. Hukuk Dairesi, başvuruyu kabul ederek ender bir karara imza attı. İlk kararından dönen 18'inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bu kez bozarak vakfın kapatılması yönünde karar verdi.

        Zübeyde YALÇIN / SABAH

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ