Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk birliğinin bölgesinde uranyum kanıtlandı

        Flaviano Masella, Angelo Saso ve Maurizio Torrealta adlı İtalyan gazetecilerin yaptıkları araştırmanın sonuçları, “Güney Lübnan'daki Hıyam: Bir Bombanın Anatomisi” başlığı altında, daha önce haberi veren İtalyan devlet televizyonu RAI'nin internet sayfasında da yer aldı.

        Masella, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız araştırma, İsrail'in atmış olduğu bombaların, Hıyam'da radyoaktif kalıntılar bıraktığını kanıtladı. The Independent (İngiliz gazetesi), zayıflatılmış uranyum içeren bombalar kullanıldığını ortaya çıkarmıştı. Bölgeden aldığımız toprak örneği ise sadece zayıflatılmış uranyum değil, zenginleştirilmiş uranyum kullanıldığını da gösterdi” dedi.

        RAI'de savaş muhabiri olarak çalışan Masella, geçen ay ortalarında Lübnan'da bulunduğu sırada Hıyam'dan getirdiği toprak örneği de dahil olmak üzere, bölgeden getirilen materyal üzerinde İtalya'daki bilim adamlarınca yapılan incelemelerin, İsrail'in yalanlamalarına karşın, radyoaktif etkiler bırakan bombalar kullandığını kanıtladığını söyledi.

        İTALYA VE İNGİLTERE'DE İKİ AYRI İNCELEME

        Masella, bu konuda Milano Nükleer Fizik Enstitüsü (MNFE) tarafından yapılan incelemenin sonuçlarını şu sözlerle özetledi:

        “MNEF tarafından yapılan incelemeler de, İngiltere'de Harwell Nükleer Laboratuvarının (HNL) açıkladığı verileri doğrulamış bulunuyor. MNEF'de çalışan fizik bilimci Emilio Del Giudice'ye göre Hıyam'dan getirilen örnekte zenginleşmiş uranyuma rastlanması iki nedenden kaynaklanabilir. Birinci, uranyumun bizzat bombanın yapısında yer alması. Ancak, içerdiği radyoaktif tehlikeler ve maliyet yüksekliği açısından uranyum maddesinin bombaya yerleştirilmiş olması, pek de makul görünmüyor. İkincisi ise uranyum zenginleşmesi biçimindeki olguyu, bombanın kullanılmasının bir uzantısı biçiminde de değerlendirebiliriz.”

        Masella, çapraz teyit amacıyla, İngiltere'de tahlil edilen bazı örnekleri, MNEF'nin yanı sıra Ferrara Üniversitesi Toprakbilim Fakültesinde de inceletme yoluna başvurduklarını sözlerine ekledi. Lübnan'daki barış gücü bünyesindeki Türk askerleri, Sur kentinin 10 kilometre yakınında, sahilden 2,5 kilometre içeride görev yapıyor.

        Güney Lübnan'da İsrail'in zayıflatılmış uranyum içeren bombalar kullandığı iddiası ilk kez 28 Ekimde İngiliz gazetelerinden The Independent'ta yayımlanan bir haberle gündeme gelmişti. Haberde, İngiltere'de yapılan bilimsel incelemeler sonucunda, Lübnanlı fizikçilerden Ali Kubaysi ve İbrahim Raşidi'nin Güney Lübnan'daki Hıyam ve El Tiri'den getirdiği 10 toprak örneğinin ikisinde zenginleştirilmiş uranyuma rastlandığı belirtilmişti.

        İsrail Dışişleri Bakanı sözcüsü Mark Regev, The Independent'ın haberine ilişkin yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak, “İsrail'in, uluslararası anlaşmalara ters düşecek bir silah kullanmasının söz konusu olmadığını” söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ