Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Pamuk'a Dışişleri'nden jest

        Törende Nobel geleneği'ne göre, Türkiye'yi İsveç Büyükelçisi Necip Egüz temsil edecek

        Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk, ödülünü İsveç Akademisi'nde 10 Aralık'ta düzenlenecek törenle İsveç Kralı Carl 16. Gustaf'ın elinden alacak. Törenlerin tek resmi Türk davetlisi Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Necip Egüz olacak.

        Stokholm Konser Salonu'nda düzenlenecek törenin ardından Kral Gustaf ve Kraliçe Silvia, ödül kazananların onuruna 11 Aralık'ta da Kraliyet Sarayı'nda bir yemek verecek.

        Dışişleri'nin jesti

        İsveç'in en seçkin isimlerinin katılacağı ödül töreni ve Kraliyet yemeğine yıllardır uygulanan Nobel geleneklerine göre, ödül kazananların ülkelerinin İsveç'te görevli büyükelçileri de davet edildi.

        Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı da, Pamuk için önemli bir jest yaptı. Büyükelçi Egüz'ün, Pamuk ve 50 davetli için, aynı gün bir öğle yemeği vereceği öğrenildi.

        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ödül aldıktan sonra kutlamadığı Pamuk için Dışişleri Bakanlığı'nın yemek vermesi diplomatik çevrelerce anlamlı bulundu. Egüz'ün, eşi Şenay Egüz'le 10 Aralık'taki ödül töreni ve 11 Aralık'taki Kraliyet yemeğine katılacağı da öğrenildi.

        Pamuk'un hazırladığı yaklaşık 50 kişilik davetli listesi ise basına açıklanmadı. Davet mektupları, İletişim Yayınları tarafından sahiplerine ulaştırıldı. İletişim Yayınları'na göre, listede Pamuk'un yakın çevresi, yayınevinin temsilcileri ile basından üst düzey isimler yer alıyor.

        Pamuk'a parşömen diploma

        Barış ödülü hariç diğer tüm dalları kapsayan ödül töreni, 1926'dan bu yana hemen hemen her yıl Stockholm Konser Salonu'nda yapılıyor. Ödül sahiplerine de İsveçli ve Norveçli kaligrafların yaptığı ve resmi bir belgeden çok sanat eserini andıran bir diploma veriliyor. Edebiyat Ödülü'nün diploması, diğerlerinden farklı olarak Ortaçağa özgü bir parşömen üzerine yazılıyor. Diğer diplomalarda ise el yapımı kâğıt kullanılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ