Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kavganın nedeni milliyetçi oylar mı?

        Genel seçim yaklaşırken AKP yükselen milliyetçilik dalgasını oya çevirmek için bu kesime yönelik olarak atılımlar ve açılımlar yapıyor. MHP de AKP'yi oy avcılığı yapmakla suçluyor

        AKP ile MHP; genel seçim yaklaşırken artan terör olayları ve şehit cenazeleri ile AB'nin Türk kamuoyunun tepkisini çeken bazı taleplerinin de etkisiyle yükselen milliyetçiliği kendi hanelerine oy olarak kaydetmek için kıyasıya mücadeleye başladı. Milliyetçilere yönelik açılımlar yapan AKP'yi oy avcılığı ile suçlayan MHP'nin kendisi de geleneksel çizgiyi savunan milliyetçilerce ilkelerinden taviz vermekle eleştiriliyor

        Haymana ve Söğüt şenliklerinde AKP ile MHP arasında yaşanan gerginlik ve milliyetçi hareketin Başbuğu Alparslan Türkeş'in 1993 yılında ilk kez topladığı Türk Kurultayı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himaye etmesi bu alandaki rekabetin kavgaya dönüşen boyutlarını açığa çıkardı. MHP, Erdoğan'ı Türk olduğunu şimdi mi hatırladın, oy avcısı ifadeleriyle eleştirirken, daha katı çizgiyi sürdüren milliyetçiler, hem AKP, hem de MHP'ye sert eleştiriler yöneltiyor.

        MHP lideri Devlet Bahçeli'nin protesto ettiği Türk Kurultayı ekseninde yoğunlaşan milliyetçilik kavgası gazetelere şöyle yansıdı:

        '4 milyon seçmen var'

        YENİÇAĞ: Katı milliyetçi çizgiyi ifade eden yayınlarıyla bilinen Yeniçağ gazetesi, Bahçeli'yi milliyetçilik konusunda sert tavır sergilemediği için eleştiriyor. Yeniçağ, yayınlarında AKP'yi fırsatçılık, MHP'yi de Türkeş'in mirasına sahip çıkamamakla suçluyor. MHP Genel Başkanlığı için adı geçen Yeniçağ yazarlarından Ümit Özdağ, dünkü yazısında, Türkeş'in MHP'ye bıraktığı mirasın hor görüldüğünü savunurken Sadece ve sadece vatandaşlık bağı ile bağlı olanlar Türktür, diyen Bahçeli'nin Türk dünyası gerçeğine sahip çıkmasını da beklememek gerekir dedi.

        AKP'nin Türk Kurultayı'nı parti propagandasına dönüştürdüğünü savunan Özdağ, Erdoğan'ın genç seçmenlere sempatik görünmeye çalıştığını öne sürdü. Özdağ yazısını, Rahmetli Türkeş'in ruhu Recep Tayyip Erdoğan'a bile demir dövdürdü diye noktaladı.

        Altemur Kılıç da Türk kelimesini söylemekte zorlanan Erdoğan'ın Türk Kurultayı'nda demir dövmesini önemli bir ilerleme olarak niteledi. Kılıç, Milliyetçilik dalgasının yükselmesi, en az 4 milyon milliyetçi genç seçmen Türk olduğunu ve milliyetçiliğin gücünü Sayın Erdoğan'a hatırlatmıştır ifadelerini kullandı. Kılıç, Bahçeli'yi de liberal aydın ve yazarlara hoş görünmeyi, ülkücü ve milliyetçilerin desteğinden önemli saymakla eleştirdi.

        'Satılmış, fırıldak'

        ORTADOĞU: MHP'nin yayın organı olarak bilinen gazete, dünkü sayısında AKP'yi Türk olduğunu şimdi mi hatırladın? manşetiyle eleştirdi. Gazete, Türk Kurultayı organizasyonuna katılan Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı'nı (TÜDEV) da AKP'ye yamanmakla suçladı. Köşe yazarlarından MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TÜDEV'i eleştirirken, Erdoğan'ı Türk dünyasının lideri sıfatıyla ve alkışlarla alacaksınız Türkeş'in kürsüsüne öyle mi, yazıklar olsun hepinize. (...) Sanmayın ki bu işin peşini bırakacağız. İsteyen istediğine satabilir kendini (...) ifadelerini kullandı. Savaş Çolak imzalı yazıda da TÜDEV için işbirlikçi, fırıldak ve bukalemun benzetmeleri yapıldı.

        'Gaspralı Erdoğan'

        VAKİT-BUGÜN: Haberlerinde Başbakan'ı öven bir üslup kullanırken MHP'ye doğrudan eleştiri yöneltmediler. Anadolu'da Vakit'in yazarı Serdar Arseven, ünlü Türk milliyetçisi Gaspralı İsmail'den esinlenerek Erdoğan için Gaspralı Erdoğan benzetmesi yaptı. Arseven, Türk dünyasının birleştirilmesindeki adım Erdoğan'a nasip oluyor dedi.

        Bahçeli: Milliyetçiliği de takiye!

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün yaptığı açıklamada, Türk Kurultayı'nın açılışını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın milliyetçiliği de takiye aracı olarak kullandığını savundu.

        Devlet Bahçeli, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

        Türk tarihine ve milli değerlerine bağlılıkları lafta kalan ve şartlara göre milliyetçi söylemlere yönelerek milliyetçiliği de takiye aracı olarak kullanan AKP zihniyetinin gerçek kimliği ve kişiliği budur. Bunların milliyetçiliği göstermelik ve sadece tören milliyetçiliğidir.

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da, Bu Türk Kurultayı değil, AKP'nin meydan okumasıdır. Bugüne kadar Türk dünyasıyla ilgilenmeyen, AB'nin ipine sarılan Başbakan'ın şimdi milliyetçiliğe sarılıp birlik çağrısı yapması kocaman bir yalandır, Oy avcılığıdır dedi.

        Şandır, başında eski MHP'li Abdülhaluk Çay'ın bulunduğu TÜDEV'in yöneticilerine Erdoğan'ı içlerine sindirdikleri, Türkeş'in yerine koydukları için şehitlerin ve Başbuğ'un ruhu önünde vicdan muhasebesine davet ediyorum diye seslendi.

        Hasan Celal Güzel:

        Erdoğan'a inanıyorum

        RADİKAL: Eski bakan Hasan Celal Güzel, dünkü yazısında, milliyetçilere şirin görünmek istediği eleştirilerine uğrayan Erdoğan'ın samimiyetine inandığını belirtti, Bu faaliyetin arkasında siyasi hesap da bulunsa, bu hesap Türkiye'nin ve Türk milletinin lehine olduğu sürece alkışlamaktan da geri durmuyoruz dedi.

        Akademik görüş

        Radikal'e demeç veren Marmara Üniversitesi'nden Yard. Doç. Yüksel Taşkın ise şu görüşleri dile getirdi:

        Eğer milliyetçilik yarışı kızıştırılırsa AKP'nin tasfiyesi sonucu da çıkabilir. Amerika ve AB'yle ilişkilerin zayıflamasından tutun toplu linç girişimlerine kadar büyük bir maliyeti var bunun. Hem dünyanın AKP'ye dair kuşkularını da artırır böyle bir yarış dedi.

        Taşkın, AKP'nin Türk Ocakları ve Aydınlar Ocağı ile temasa geçmeden kendi kadrolarına yönelmesine de dikkat çekti.

        Önder Yılmaz /MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ