• Canlı Yayın
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin


Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan, Afrika'daki "Zuluların yapay devletine" benzettiği Kuzey Irak'ta şekillenen oluşumun "hanedanlara bağlı, dış güçlere bağımlı" olduğunu söyledi.
Öcalan'ın İmralı'da avukatlarına yaptığı iddia edilen açıklamalar, dün, 15 günlüğüne kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yerine yayımlanan Toplumsal Demokrasi gazetesinde yer aldı. Öcalan, "Güney Kürdistan" olarak nitelediği Kuzey Irak'ta kurulmak istenen Kürt devleti için de şunları söyledi:

'Bağları aşiretsel'
"Kuzey Irak'ta kurulmak istenen oluşum, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri'ne benzer aileler, hanedanlar tarafından yönetilen dış güçlere bağlı bir oluşumdur. Bu tür devletleşmeler antidemokratiktir. İşte son olarak Afrika'da Zuluların yaşadığı bölgede kurulan yapay devleti buna örnek verebiliriz. Plana göre sınırdaki bazı bölgeler de bu oluşuma katılacak. Resmen sınırlar değişmese de fiilen böyle bir durum yaratılacak. Halihazırda da Kuzey Irak'taki oluşumu yöneten ailelerin bu bölgelerdeki halk ile ilişkileri vardır. Aşiretsel bağları vardır. Türkiye'de bazı kesimler buna destek veriyor."
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın açıklamalarını olumlu bulduğunu belirten Öcalan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için, "Tehlikeli fikirleri savunuyor. Özel görevli olduğunu düşünüyorum. Menderes'e attığı tokadı unutmamak lazım" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Sevr benzeri bir planla bölünmeye çalışıldığını vurgulaması dikkat çeken Öcalan, şu görüşleri dile getirdi:
"Sevr demek istemiyorum, yanlış anlaşılabilir; ama Sevr benzeri bir plan var. 1. Dünya Savaşı öncesinde Sykes-Pichot Anlaşması ile yapılmak istenenler biliniyor. Şu an için emperyalist planda Kıbrıs, Ermeni katliamı ile ilgili hesaplar var. Kuzey Irak'taki gelişmeler var. ABD'nin de burada rolü var. İkinci Ermeni tehcirine benzer bir plan Kürtler için tartışılıyor. Bu durum Ermeni katliamına benzer bir tablo ortaya çıkaracaktır. Günümüzde böyle bir planı uygulamak mümkün değildir. Şii-Kürt ittifakından söz etmiştim. İran buna destek verecektir.
Rusya, Çin de bu oluşuma destek verecektir. Böylece Türklerin Orta Anadolu'ya sıkışacağı bir süreç başlayacaktır. Sevr benzeri plan dediğim budur. Türkler, Kürtler ve Ortadoğu'daki bütün halklar zarar görecektir. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de bu tehlikeli gelişmeleri biraz görmüştü."

MİLLİYET

BAKMADAN GEÇME