Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Washington karıştı

        Beyaz Saray derhal bir açıklama yaparak, New Yorker dergisinde dünyaca ünlü araştırmacı gazeteci Seymour Hersh'in imzasıyla yer alan iddiaları yalanladı.

        Ünlü gazeteci Hersh, üst düzeyde bir istihbarat yetkilisinin de bu CIA raporunun varlığını doğruladığını ve Beyaz Saray'ın rapordan çok rahatsız olduğunu ve dikkate almadığını, hatta bu yıl yayınlanacak İran'la ilgili Ulusal İstihbarat Raporu'na girmesini bile engelleyebileceklerini söylediğini aktarıyor.

        'Kürtleri kışkırtıyorlar'

        Seymour Hersh Vietnam savaşındaki My Lai katliamından Irak'daki Ebu Gureyb cezaevi işkence skandalına kadar bir çok haberi ortaya çıkaran ünlü bir araştırmacı gazeteci.

        Son yıllarda Irak'ın kuzeyindeki gizli İsrail faaliyetleri üzerinde de sık sık duran Seymour Hersh, New Yorker'ın son sayısında İran yönetimi üzerindeki siyasi baskıyı artırmak için Amerika Birleşik Devletlerinin İsrail ile işbirliği halinde İran'daki bazı Kürt, Azeri ve Beluci gruplarını İran yönetimi aleyhine kışkırttığını da kaydediyor.

        Hersh bu amaçla İsrail tarafından askeri eğitim verilen PEJAK kısa adlı İran'lı Kürt grubun ABD tarafından da desteklendiğini kaydediyor.

        İsrail tarafından reddedilen bu iddiaları Seymour Hersh bu kez ABD hükümetinin bir danışmanına dayanarak yineliyor.

        Adı verilmeyen söz konusu danışman, "bu gruba İran içinde bazı hedeflerin listesi de verildi" diyor.

        İran yönetiminin operasyonlarına hedef olan PEJAK daha önce PKK ile kardeş örgüt olarak anılmıştı.

        Ancak Seymour Hersh son yapılan Kongre ara seçimlerinde Demokratların gerek Temsilciler Meclisi gerekse Senato'nun denetimini ele geçirmesi ardından, artık Amerikan yönetiminin İran'a karşı elinin kolunun bağlanabileceğini, bu tür faaliyetlerin izini sürmeye kararlı Demokrat politikacılar olduğunu yazıyor.

        Amerikan anayasasına göre, bu tür gizli faaliyetler "istihbarat" değil de "askeri" faaliyet olarak sınıflandırılırsa hükümetin Kongre'ye bilgi vermesi gerekmiyor. Dolayısıyla Bush yönetimi, bir çok faaliyeti "askeri" kategorisine koymak suretiyle bilgi vermekten kaçınıyor ve bu da Demokratları çok rahatsız ediyor.

        İki ayrı yaklaşım

        Hersh, diğer yandan Donald Rumsfeld'in yerine Robert Gates gibi baba Bush'un ekibine yakın birinin gelmesiyle Bush yönetimi içinde Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in başını çektiği yeni muhafazakar eksenin zayıfladığını da kaydediyor ve şimdi güçlenen kanadın, Irak'da durumu kurtarabilmek için İran'ın işbirliğinin gereğine inandıklarını vurguluyor.

        Ama Hersh'e göre, Irak'daki başarısızlığı örtmek için hala İran'a kükremek gerektiğini düşünenler hala Bush yönetimi içindeler ve bu mücadeleyi kimin kazanacağı henüz çok net değil.

        Seymour Hersh'e bilgi veren Bush yönetiminin bir danışmanına göre, İran'a karşı askeri bir harekatı savunanların amacı rejim değişikliği değil, Amerika'nın hala istediğini yapabileceği mesajını verebilmek.

        Adı verilmeyen danışman "İran'ın nükleer tesisleri yokedilemese bile, örneğin 36 saatlik bir bombardımanla İranlılara atom bombasının maliyetinin ne kadar yüksek olduğunun hatırlatılmış olacağını düşünüyorlar" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ