Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yoksulluk sınırı bin 971 YTL'ye yükseldi - Makro Ekonomi Haberleri

        Türk-İş'in hesaplamalarına göre, 4 kişilik ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari harcamayı ifade eden ve “açlık sınırı” olarak da adlandırılan tutar, geçen aya göre yüzde 1.96 artarak 593 YTL 60 YKr'den 605 YTL 22 YKr'ye yükseldi.

        Ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçları için gerekli olan ve “yoksulluk sınırı” olarak da ifade edilen tutar ise aynı dönemde bin 933 YTL 55 YKr'den bin 971 YTL 41 YKr'ye çıktı.

        Hesaplamalara göre, yılın onbir ayında gıda harcaması tutarı yüzde 11.47 artarken, geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 14.24 olarak gerçekleşmişti. Gıda harcaması tutarı, son bir yılda yüzde 8.58 yükseldi.

        YILBAŞINDAN BU YANA 62 YTL ARTIŞ

        Türk-İş'in “açlık ve yoksulluk sınırına” ilişkin açıklamasında, çalışanların bugün, yılbaşına göre sadece gıda için 62 YTL, temel ihtiyaçları için ise toplam 203 YTL daha fazla harcama yapmak durumunda bulundukları ifade edildi. Geçen yılın başında asgari ücretin 30 YTL arttırıldığı kaydedilen açıklamada, “Buna göre, asgari ücretlinin yaşamı günde 7 YTL pahalılaşırken, gelir artışı 1 YTL ile sınırlı kalmıştır” denildi.

        Açıklamada, bu ayın sonunda yeniden belirlenme çalışmaları başlayacak olan asgari ücretin, çalışanların geçim koşulları esas alınarak belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

        BAKLİYAT FİYATI ARTTI

        Açıklamada ayrıca, “açlık ve yoksulluk sınırı” hesaplamalarında temel alınan ürünlerden olan bakliyatın fiyatında, kış aylarına girerken önemli oranda artış olduğu da vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ