Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Papa'ya 'kamusal' yaklaşım

        İşte Vakit Gazetesi'nin manşet haberi;

        Köşke yakıştı

        “Dinî simge” diyerek “kamusal alan” ilân ettiği Köşk’e “başörtülü”lerin gelmesini yasaklayan Sezer, “baştan aşağı dinî sembol” olan Papa’yı Köşk’te ağırladı

        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın ve milletvekillerinin eşlerini başörtülü oldukları gerekçesiyle Köşk'teki davetlere çağırmazken, dün Türkiye’ye gelen Papa 16. Benedictus’u Çankaya Köşkü'nde dinî kıyafetleri ile ağırlaması “Sezer’in laikliği buraya kadar” yorumlarına sebep oldu.

        6 Ocak 2006’da Türkiye’yi ziyaret eden Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’yi eşsiz davet ederek Köşk’teki başörtüsü kısıtlamasını uluslararası boyuta taşıyan Sezer’in; Papa’yı Çankaya Köşkü'nde dinî kıyafetleri ile ağırlayıp ağırlamayacağı merak konusu olmuştu. Papa, dün Köşk'e dinî kıyafetleri ile çıktı. Sezer tarafından karşılanan heyette Papa 16. Benedictus gibi dinî kıyafetleriyle ziyarete katılanlar oldu. Papa ve beraberindeki ruhanilere hiçbir kısıtlama getirilmedi. Sezer'in bu tavrı "çifte standart" olarak yorumlandı.

        PAPA ANITKABİR'DE

        Papa, Esenboğa Havalimanı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından beraberindeki heyetle saat 14.10'da Anıtkabir'e ulaştı.

        Anıtkabir, Papa'nın gelişi dolayısıyla 11.00-14.30 saatleri arasında ziyarete kapatıldı. Papa, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı: "Farklı din ve kültürlerin buluştuğu Asya ve Avrupa arasında bir köprü olan bu topraklarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun sözlerini kendi sözlerim gibi söylemekten memnuniyet duyuyorum: Yurtta barış, dünyada barış."

        PAPA, ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Vatikan Devlet Başkanı Papa 16. Benediktus, saat 14.45'te Çankaya Köşkü'ne geldi. Sezer, Papa'yı Çankaya Köşkü'nün kapısında karşıladı. Sezer, Papa ile tokalaşarak, basın mensuplarına poz verdi. Karşılamada Devlet Bakanı Beşir Atalay da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Sezer daha sonra makamında 16. Benediktus ile bir araya geldi. Görüşmenin başlangıcında, kısa süre Anadolu Ajansı ve TRT'nin görüntü almasına izin verildi. Görüşmede, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Sermet Atacanlı da bulundu.

        Karşılama sırasında yoğun gazeteci ilgisinin olduğu gözlendi. Karşılamayı 64'ü yerli, 21'i yabancı 85 gazeteci izledi.

        Öte yandan, Cumhurbaşkanı Sezer, görüşme sırasında Papa'ya Sabahattin İsmail'in İngilizce yazdığı ''Sinserity V Slande On The Preservation Of Cultural Heritage'' ile 2006 yılı Lefkoşa baskılı ''Erasing the past: Turkish Cypriot Culture Religious Heritage Under The Control Of The Greek Cypriot Administration'' kitaplarını armağan etti.

        Kitaplarda Kıbrıs'ta Rumlarca tahrip edilen Türk dini ve kültürel eserlerinin konu edildiği öğrenildi. Sezer ile Papa'nın görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü.

        PAPA DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NDA

        Papa 16. Benediktus, Sezer'den sonra Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir araya geldi.

        Papa, Diyanet İşleri Başkanlığı'na gelişinde, Ali Bardakoğlu tarafından kapıda karşılandı. Papa 16. Benediktus ve Bardakoğlu, daha sonra, Diyanet İşleri Başkanlık makamına geçtiler.

        Papa ve Bardakoğlu, saat 17.00'de bir araya geldiler. Görüşmede, kardinaller ve Diyanet İşleri üst düzey yetkilileri de yer aldı.

        Bu arada, Papa'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na ziyareti dolayısıyla çevrede geniş güvenlik tedbirleri alındı, çevredeki binalara Özel Harekat timleri yerleştirildi.

        Papa'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na gidişinde kullandığı Turan Güneş Bulvarı, Konya Yolu, Eskişehir Yolu güzergahı trafiğe kapatıldı. Yolda otomobillerinde bekleyen sürücülerin korna çalarak tepki gösterdikleri gözlendi.

        PAPA, M.ALİ ŞAHİN İLE GÖRÜŞTÜ

        Papa 16. Benediktus, daha sonra da Başbakan Vekili Mehmet Ali Şahin ile Camlı Köşk'te görüştü. Görüşmede, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de hazır bulundu.

        Vakit

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ