Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tren kazası yaşanmaz

        Başbakan Erdoğan, AB dönem başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen’le Ankara’da bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, Rum yönetiminin Türkiye’yi bir emrivaki ile karşı karşıya getirdiğini belirterek, tavsiye kararının şu anki durumuyla kabul edilemez olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğinin sadece Avrupa Birliği’nin değil bütün dünyanın yararına olacağını ifade ederek, çözüme ulaşmak için iyi niyetli yaklaşımlara devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, Ada’da yapılan referandumlar sonrası AB’den, KKTC’nin ekonomik sıkıntılarının giderilmesi ve izolasyonların kaldırılmasına yönelik açıklamalar gelmesine rağmen gerekli adımların atılmadığını sürecin bu yönde gelişmediğini söyledi.

        VANHANEN: TREN KAZASI YAŞANMAZ AB dönem başkanı ve Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen Türkiye'nin AB serüveninde bir sapma olmadığını vurguladı. Türkiye'ye yönelik taahhüdlerinde değişiklik olmadığını kaydeden konuk Başbakan, AB Komisyonu'nun Türkiye müzakerelerinde 8 başlıkta askıya alma teklifinin gerçekleşmesi durumunda bile tren kazası yaşanmayacağını sadece trenin hızında bir yavaşlama olacağını belirtti.

        Vanhanen sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin AB üyeliğini yavaşlatmak istemiyoruz. Bu tren yavaşlıyor ama sonunda gideceği yer bellidir.” Vanhanen, Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açması gerektiğini 11 Aralık’tan önce bu konuda çözüm beklediklerini söyledi.

        “KIBRIS BM HİMAYESİNDE ÇÖZÜM BULMALI”

        Kıbrıs konusunun Birleşmiş Milletler himayesi altında çözüm bulması gerektiğini ifade eden Vanhanen, Avrupa Birliği’nin buna sadece destek verdiklerini söyledi. Vanhanen, Türkiye’nin Ankara ek protokolünü uygulamayı Eylül 2005’te taahhüt ettiğini de sözlerine ekledi.

        Türkiye’nin siyasi reformlarda büyük başarı kazandığını belirten Vanhanen, “11 Aralık’ta dışişleri bakanları toplantısında herkesin kabul edeceği bir sonuca ulaşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ