Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Başaran Ulosay: Servetinizi satın - Makro Ekonomi Haberleri

        Active ACADEMY’nin düzenlediği ve Haberturk.Com’un da sponsor olduğu Finans Zirvesi’nin son iki oturumunda “Yeni küresel Eğilimler Çerçevesinde Finans Sektörü-Reel sektör ilişkileri: Bir swot analizi

        Oturum başkanlığını Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Cüneyt Sezgin’in yaptığı panelin konuşmacıları; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Adem Şahin, YTÜ’den Prof. Dr. Gümer Aras, TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Bor, KOSGEB Başkan Vekili Bayram Mecit, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Doğan Pençe, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’du.

        Konuşmacılar finans sektörü ile reel sektör ilişkilerini tartıştı, sektörün swot analizini (Tehditler ve avantajlar) çıkardı.

        TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Biz turizm sektörü olarak neredeyiz? Türkiye’de servet birikimi var, sermaye birikimi yok. Küresel sermayeye hep hayır dedik. Ben şimdi diyorum ki o servetlerinizi satın, Avrupa sermayesine girin, görsünler. Türkiye’de 85’lerden sonra bankacılık sektörü reel sektörden daha fazla gelişmiştir” dedi.

        Başaran Ulusoy konuşmasını şöyle sürdürdü: Ülkeler arası sermayelerdeki hızlı artış piyasaları bozmaktadır. Finansal piyasalardaki gelişmelerin o ülkenin ekonomisine etkileri olmaktadır.

        TÜRSAB Başkanı Ulusoy konuşmasını bir Temel fıkrasıyla noktaladı. İşte Ulusoy’un fıkrası:

        Temel’in yolda elektrik direğinde asılı bir levhası var. Direğe yazı asmışlar. Demişler ki bu direk özel mülkiyet bu levhayı kaldır. Temel’de demiş ki ben levhamdan memnunum siz direği kaldırın. İşte biz sektörümüzden memnunuz direklerimizi kaldırmaya çalıyoruz.

        Başaran Ulusoy’un konuşmasının ardından TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Bor da şöyle konuştu: BASEL-2 süratli bir şekilde hazırlanmalıdır. Senelerdir Türkiye’de banka ve reel sektör arasında ticari bir ilişki vardır. Bu artık değişmelidir. AR-GE, inovasyon, KOBİ’ye fazlasıyla ihtiyaç vardır. Bu anlayışa örnek TEB olarak elamanlarımıza eğitim veriyoruz. Bor, “AR-GE’nin büyük sosyal sorumluluk projesi olduğunu bu yüzden bankacılık sektörünü ilgilendirdiğini ifade ederek işbirliği ve güven ortamı oluşturulmalıdır. Artık bu işbirliği ülkeler arası değil, sektörler arasındadır” dedi

        Zirvenin son oturumunda ise Küresel Ekonomide Türkiye’nin yeri ve geleceği tartışıldı. Bu oturuma Koç Finansal Hizmetler Baş Ekonomisti, Doç. Dr. Cevdet Akçay, Finans Bank Baş Ekonomisti Saruhan Doğan, Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi katıldı. Bu oturumun başkanlığını ise CNBC-e Haber Genel Yönetmeni Servet Yıldırım yaptı. Zirve bu oturumla son buldu. Zirve yarın finans sektörünün çeşitli sorunlarıyla devam edecek.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ