Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Galatasaray: Saracoğlu'na ağ gerilsin - Futbol Haberleri

        Ligtv.com'un sorularını cevaplandıran Galatasaray Kulübü eski Başakanı Mehmet Cansun'un ilginç açıklamalarının ayrıntıları şöyle;

        - Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?

        - "Olmaması gereken ne varsa hepsi oldu. Bunun kararını verecek merci ben değilim, PFDK verecek. Gerets'in kafası yarıldı, Mondragon'un kafasında ses bombası patladı, bütün bunları bir araya topladığınız vakit Galatasaray oraya savaşmaya gitmiyor, futbol oynamaya gidiyor. Dolayısıyla mutlaka bunun Federasyon tarafından bir yaptırımı olacaktır."

        - Bu yaşananları tabii ki gözlemci raporuna yazacak, ardından federasyon kararını verecek.

        - "Burada gözlemci bunu raporuna yazmıyorsa, gözlemci gözlemci diye oraya gitmemiş yani normalde seyirci diye gitmiş olur. Mondragon'un kafasında ses bombası patlaması, Gerets'in atılan maddeyle alnının yarılması... Bütün bunların gözden kaçabilme ihtimali yok. Dolayısıyla eğer gözlemci bunları yazmayacaksa o zaman o gözlemci hakkında tahkikat açılır. Bana göre gözlemcinin bunları yazıp yazmadığı değil ne şekilde yazdığı öenmli."

        - "CEZALARI AĞIRLAŞTIRMAK LAZIM" -

        - Sizin başkanlık yaptığınız dönemde de mutlaka böyle maçlar yaşamışsınızdır ve cezalar alınmıştır. Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde yaşananlara emsal olabilecek var mı?

        - "Mutlaka oldu. Onlar da ceza aldı biz de ceza aldık. Hatırlarsanız bir keresinde biz seyircisiz oynama cezası almıştık. Fakat bütün bunları her kulüp için ağırlaştırmak lazım. FIFA'nın verdiği kararı hepimiz yaşadık. Yani bu cezalar o boyutta uygulanırsa, Fenerbahçe için de Galatasaray için de o zaman hakikaten caydırıcı olur. Yoksa bir maçı seyircisiz oynamış hiçbir şey farketmiyor."

        - Sezon başında bir uygulama başlatılmıştı. Çirkin ve kötü tezahürattan 3. kez ceza alınması durumunda puan silinmeye gidilecekti ancak sonra bu 6 maça çıkarıldı. Bu bir anlamda olumsuz mu oldu?

        - "Bu rahatlık sağladı. Tabii o şekilde baktığınız zaman sıkıntılar doğurduğu muhakkak. Anadolu kulüplerinde adamlar yöneticiye sinirleniyor gidiyor küfür ediyor. Fakat bunun çözüm şeklinin ne olacağını konuşmak lazım. Orada 40 bin seyirci var. Bunun içinden 40 tanesi böyle bir terbiyesizlik yapıyorsa geri kalan seyirci neden bunun yüzünden ceza çeksin de denebilir. Sonuç olarak biryerde bir işin doğru yapılabilmesi için bir tedbir alınması lazım. Gidiyoruz bakıyoruz İspanya'da adamlar kale arkalarına ağ geriyorlar. Çünkü futbol sahaları İngiltere'de olduğu gibi orada da futbol oynamak için yapıldığı ve seyirci etkisinde kalsın rakip takım diye son derece yakın yapılıyor. Bu tamam ama buna orada oturan seyirciler bu şekilde fiili olarak sahaya madde atıyorlarsa devamlı, çünkü Fenerbahçe stadında yapılanlar ilk değil. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu stadına ağ gerilsin. Tüm statlara ağ gerilsin. Diyeceksin ki Galatasaray'da da sahaya hiçbir şey atılmadı mı? Galatasaray'ın sahasında da atıldı. Bütün statlarda bunu görüyoruz. Dolayısıyla buna Kulüpler Birliği'nin de dahil olması lazım ki TFF ile birlikte buna ciddi yaptırım kararı alabilsinler. Aksi taktirde tek başına federasyon da alamaz bunu. Çünkü bütün kulüpleri karşısına alacak. Yarın öbür gün bir kulübün sahasında bu yapıldığı vakit o sahayı kapat veya seyircisiz oynama kararı ver. Dön öbür kulübe ceza verme, bu olmaz. Bunu da yaşıyoruz. Onun için çok güzel tanımlaması yapılması lazım. Hukukçular bunu hazırlarlar. Bunu yapan insanların bir şekilde ceazalandırılması lazım ki bu kulübü cezalandırmak oluyor belki ama sonuç olarak bunun başka türlü önlenebileceğine ben inanmıyorum."

        - İlk etapta kulüpler kendi iradeleriyle, örneğini verdiğiniz gibi kale arkalarına ve yedek kulübelerinin arkalarına ağ geremezler mi?

        - "Bu çok mantıklı olur. Bence şart. Bu şartı da yine Federasyonun başkanlığında Kulüpler Birliği'nin getirtmesi lazım. Yarın öbür gün Gerets'in alnını yaran maddenin daha büyüğü atılır adam orada ölür."

        - Tribünlerden tel örgüleri kaldırdık ama bu sefer de olayların önünü alamıyoruz. O zaman tel örgü şart diyorsunuz.

        - "Aynen öyle. Adamlar bu tecrübeyi görmüşler, yaşamışlar ağları germişler."

        - "NİHAT ÖZDEMİR BEY NAZİK İNSANDIR AMA" -

        - Derbi sonrası yapılan açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Nihat Özdemir başta "Fenerbahçe taraftarı bugün örnek bir seyirciydi" dedi. Ardından basın mensupları sahaya atılan yabancı maddeler ve yaşananları hatırlatınca, "Bugün sahaya yabancı maddeler atanlar oldu, onları kınıyoruz" şeklinde bir açıklaması oldu.

        - "Esasında Nihat bey çok nazik bir insan. Niye böyle bir açıklama yaptı, hayret ettim. Yaşananlardan sonra Fenerbahçe taraftarına teşekkür ediyorsa ben ona bunu yakıştıramadım. Gayet aklı başında gayet nazik bir insan ama mantık çerçevesinde böyle bir açıklamayı yapmaması lazım diye düşünüyorum."

        - Fenerbahçe maçında yaşananların nedenini neye bağlıyorsunuz?.

        - "Bunlar neden oldu bilemiyorum. Çünkü ben 4 senedir Fenerbahçe stadına gitmedim. Onun için neden bu tür gruplar veya kişilerin bu işlere dahil olduğunu bilemiyorum. Kendi takımına kazan mı kaldırmak istiyor, kendi yönetimine karşı mı davranıyor veyahut ta Galatasaray düşmanı da Galatasaraylı futbolcuyu gördüğü vakit mi bunu yapıyor. Ben bunu bilemiyorum"

        - Yaklaşık bir haftadır gündemi belirleyen şike ve teşvik konusunda Fenerbahçe ile ilgili ortaya atılan iddialara Fenerbahçe taraftarının aşırı hassas davranmasından dolayı bu tür tepkiler ortaya çıkmış olabilir mi?

        - "Her taraftar buna hassasiyet gösterir ama adamın kafasına ses bombası atmayı, bir madde atıp kafasını yarmasını gerektirmez. Şikede kime kızacaksa onu yapan adama kızabilir. Onu yapan adama mektup yazar, dava eder, bazıları yaptılar da zaten. Galatasaray'la ne alakası var olayın."

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ