Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SHÇEK’te dehşete düşüren raporlar

        Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü’nün ’şeffaflaşma’ adına yaptığı çalışma, kurumun nasıl bir çürüme içinde olduğunu gözler önüne serdi.

        SHÇEK’in, "2000-2005 Yıllarında Hazırlanan Raporlardan Konular İtibariyle Seçilmiş Örnekler" başlıklı kitabında yer alan 93 rapor, devletin koruması altındaki kimsesiz ve muhtaç çocukların, kurumun yurt ve bakım merkezlerinde yaşadıklarının korku filmi senaryolarını aratmadığını ortaya koydu. Kitapta yer verilen, olaylardan bazıları şunlar:

        Ayniyat Saymanı N., para karşılığı fuhuş yaptı, müracaat eden mağdur durumdaki fakir kadınları kandırarak erkeklere pazarladı, tuzağına düşürdüğü kadınlara evinde fuhuş yaptırdı.

        Kız Yetiştirme Yurdunda tecavüze uğrayan G. isimli çocuğun şikayeti, kurum görevlileri tarafından örtbas edildi.

        Yetiştirme Yurdunda yaygın olan fiili livata olayları, yurt müdürü ve idarecileri tarafından örtbas edildi.

        Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde kalan kız çocukları, para karşılığı fuhuşa bulaştı. Uyuşturucu ve alkol kullanan çocuklardan bazıları hamile kalıp kürtaj yaptırdı.

        Huzurevi’nin din görevlisi M.’nin Hizbullah terör örgütü üyesi olduğu ortaya çıktı.

        Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hizmetli kadrosundaki H., Kaymakamlık oluru ile İdare Amiri yapıldı. H., engelli olan iki kardeş N. ile A.’ya kuruluş içinde tecavüz etti.

        Çocuk Yuvasında bakıcı anne D.’nin alt temizliğini yaptığı iki yaşındaki bir bebek, kaynar su ile haşlandı. Belinden altı ağır biçimde yanan bebek, kaldırıldığı hastanede öldü.

        Çocuk Yuvasında 7-12 yaş grubunda 84 çocuğu pikniğe götürdüler. Uyum problemi olan 7 yaşındaki İ., piknik sırasında kayboldu. İ.’nin cesedi, dört gün sonra piknik alanının 5 kilometre ilerisinde bulundu.

        Kurumsal sorumluluk

        SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış kitabın önsözünde, teftiş raporlarının yasal saklama süresinin ardından imha edildiğine dikkat çekerek, şunları yazdı: "20 yıllık geçmişi olan Teftiş Kurulu’nda bu tür bir çalışma ilk kez yapılmaktadır. Yaşanan olumsuzluklardan çıkartılması gereken sonuçlar ve alınması gereken önlemler konusunda kurumumuz çalışanlarına sorumluluk yüklenmektedir."

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ