Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Latin Amerika, Amerika'ya karşı birleşiyor

        Güney Amerika liderleri, Avrupa benzeri ortak bir parlamentoyu de kapsayan, daha yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmanın yollarını arıyorlar.

        Bolivya'nın Cochabamba kentinde düzenlenen 2. Güney Amerika Ülkeleri Topluluğu zirvesinin açılışında konuşan ev sahibi Bolivya'nın Devlet Başkanı Evo Morales, "Bir tarih yapmalıyız. Adaletsizliğin, boyunduruğun kara tarihini geride bırakacak bir tarih" diye konuştu.

        Venezuella Devlet başkanı Hugo Chavez de, dün zirveye gelişi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Amerika'nın birleşmesi gerektiği üzerinde durarak, "Yalnızca birlik bizi özgür kılabilir. Yalnızca özgürlük bizi uçurabilir" dedi.

        Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise, Güney Amerika için uluslararası bir parlamento kurulması önerisinde bulundu. Silva, bunun tüm Latin Amerika'yı kapsaması gerektiğini, merkezinin de Cochabamba olabileceğini söyledi.

        Ekvador Devlet başkanı Rafael Correa, Panama Kanalına alternatif olarak Ekvador'un Pasifik sahillerine kadar uzanan Amazon nehri üzerinde bir ticaret yolu önerisinde bulundu.

        Sosyalist Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet'nin de katıldığı zirveye, orta Amerika'dan Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega misafir oluyor.

        Güney Amerika Ülkeleri Topluluğu'nun bugün sona erecek olan 2 günlük zirvesinin gündeminde, siyasi konuların yanı sıra Mercosur ve And ticaret sözleşmeleri arasında bölünmüş olan Güney Amerika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirme, ticaret ve enerji konuları da bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ