Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Bilgi için değil, vedaya geldiler'

        Genelkurmay yetkilileri Dışişleri eski Müsteşarı Ali Tuygan ile yeni Müsteşar Ertuğrul Apakan’ın İkinci Başkan Orgeneral Ergin Saygun’u, "Tuygan’ın yeni görev yerine atanması nedeniyle veda etme amacıyla" ziyaret ettiklerini, ancak bu ziyarette hükümetin yeni önerisiyle ilgili herhangi bir bilgi vermediklerini ileri sürdüler.

        Dışişleri kaynakları ise askerlerden gelen bu bilgiye karşı çıkarak, iki büyükelçinin de Saygun’a 24 Ocak’ta açıklanan Kıbrıs eylem planı ile uyumlu yeni öneriyi de anlattıklarını iddia ettiler.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Hürriyet’e yaptığı "Hükümet bize bilgi vermedi" açıklamasından sonra ortaya çıkan, Tuygan ve Apakan’ın geçen çarşamba akşamı Genelkurmay’a gidip Saygun ile görüştüğü bilgisi, dün de başkent kulislerindeki hareketliliği sürdürdü. Genelkurmay ve Dışişleri çevreleri şu farklı iddiaları dile getirdiler:

        ASKER CEPHESİ

        Genelkurmay kaynakları Tuygan ile Apakan’ın Genelkurmay’a geldiğini doğruladılar. Aynı kaynaklar, Tuygan’ın UNESCO Daimi Temsilciliği’ne atanması nedeniyle veda ettiğini, bu ziyarete Apakan’ın da eşlik ettiğini belirterek, "veda ziyaretinde AB ve Kıbrıs’la ilgili gelişmelerin genel çerçevede değerlendirildiğini, yeni öneriyle ilgili herhangi bir görüşme olmadığını" öne sürdüler. Genelkurmay Karargáhı’nda, Dışişleri Müsteşarı’nın muhatabı, İkinci Başkan olarak görülüyor.

        DIŞİŞLERİ CEPHESİ

        Dışişleri çevreleri ise askeri kaynakların bu iddialarını doğrulamayarak, şu görüşü ileri sürdüler: "Genelkurmay’a, tüm ilgili kurumların bildiği 24 Ocak kararları ile uyumlu önerilerin sözlü olarak Finlandiya’ya iletileceği ve bunun Finlandiya tarafından da yine sözlü olarak AB’ye aktarılacağı bilgisi verildi. Ali Tuygan, müsteşarlık görevinden ayrılmasına rağmen sürekli sürecin içinde. Helsinki’ye gidip temaslarda bulundu. Tuygan yeni görev yerine gidene kadar da bu süreçte görev alacaktır. Bakanlıkta yapılan tüm değerlendirme toplantılarına katıldı, katılmaya da devam edecek. Ayrıca teamüllere göre veda ziyareti yalnız yapılır. Tuygan neden yanında Apakan’ı götürsün. Ertuğrul Apakan’ı devlet katında tanımayan kimse yok ki?"

        KÖŞK HÜRRİYET’İ DOĞRULADI

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ