Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kral sofrasındaki ’Pamuk Prens’

        1600 davetlinin katıldığı Kral’ın yemeği Banket, İsveç’in yıl boyu en önemli ve en renkli ’olayı’. İsveç gibi sakin bir ülkede bilim ve edebiyat dünyasının yıldızlarının ağırlandığı bu özel yemek, kesin kurallara göre yapılıyor.

        Belediye Sarayı’ndaki Nobel yemeğinin bu yılki teması "dans"tı. Modern dansçılar aralıklarla gösteri yaptılar. Salona aynı anda giriş yapan 1600 davetli masalarının başında bekledi. Kimin hangi masada oturacağı önceden belirlenmişti. Verilen tek komutla herkes sandalyesine oturdu. Bu sırada ilginç bir uygulama söz konusuydu. Yemeğe katılan çiftler birbirlerine değil başka insanlara eşlik ettiler. Örneğin Kral’a Kraliçe değil başka bir hanım eşlik etti. Orhan Pamuk’a Kral’ın ablası Prenses Christina, Pamuk’un kızı Rüya’ya ise Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Necip Ergüz eşlik etti.

        Sonra herkes aynı anda kalktı ve yemek salonuna indi. Yemekte ana masada oturtulan Pamuk, kendisine eşlik eden Prenses Christina ile 11’inci sırada alt salona indi. Burada iki kez kadeh kaldırıldı. İlki Kral 16. Gustav, ikincisi ise Alfred Nobel için. Başlarında soytarı kılığında bir kadın dansçı bulunan 200 gönüllü garson aynı anda salona girerek servise başladı.

        Başlangıçta somon ve istiridye karışımı pate, kırmızı havyarla servis edildi. Ardından kuzu sırtı üzeri yeşil baharatlar ve zeytinyağlı sebze, özel Porto sosuyla ikram edildi. Tatlı olarak ananaslı parte ve mentol soslu salata sunuldu. İçki olarak Güney Afrika şarabı, şampanya ve likörler ikram edildi. Yemek faslı kahve ve Nobel ödülü alanların esprili konuşmalarıyla son buldu. Kral Gustav’ın yemeğinin sonunda Orhan Pamuk’un "Kendimi prens gibi hissediyorum" diye biten esprili konuşması üzerine Türk konuklar, hemen "Pamuk Prens" yakıştırması yaptı.

        Yemek sırasında ayağa kalkmak yasaktı ama Türkler bu yasağa aldırmadı. Sigara içmek ya da haber geçmek için masalarından kalktılar. Nobel törenine Türkiye’den toplam 32 gazeteci katıldı. Cüneyt ÖZDEMİR /HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ