Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AB'li bakanlar bugün Türkiye'yi görüşüyor

        AB üyesi ülkelerin 25 dışişleri bakanı bugün sabah saatlerinde Türkiye ve Kıbrıs konusunu görüşmek üzere toplandı.

        AB gündeminde son günlerde en çok tartışılan ve hassas konu olarak kabul edilen Türkiye'nin AB üyeliği ve Ankara ile müzakerelerin askıya alınıp alınmayacağı konusunun görüşülmesi toplantı gündeminde yer alan konular arasında görülüyor.

        Ankara geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği'ne Kıbrıs konusunda 12 aylık geçici bir çözüm paketi önermiş, öneriye göre Türkiye'nin bir limanını Rumlar'a açması, Gazimağosa Limanı'nı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminde uluslararası ticarete açması, Ercan Havaalanı'nın uluslararası sivil uçuşlara açılması ve Türkiye'nin bir havaalanını Rumlar'a açması öngörülmüştü.

        Zirve öncesi bugün düzenlenen toplantıda dışişleri bakanlarının AB'ye üyelik yeni ülke kapasitesini de görüşerek karara bağlaması bekleniyor. Toplantıda Türkiye'nin AB üyeliği ve Kıbrıs konularının yanında Balkanların son durumu, Afganistan, Ortadoğu'da barış süreci, İran ve AB'nin Çin'e uyguladığı ambargo gibi konuların da görüşülmesi bekleniyor.

        AB BASINI: TÜRKİYE CEZAYI HAKETMİYOR

        Türkiye’nin AB müzakere süreci açısından “kritik” bir haftaya girilirken AB basını yoğun bir ilgi göstermeyi sürdürüyor.

        Financial Times de, AB’nin sert çizgisinin Türk hükümetini öfkelendirilebileceği uyarısını yaparken Le Figaro, Avrupa’nın Türkiye konusunda “psikodramatik” bir hafta yaşayacağı yorumunu yaptı. Liberation ise, Annan Planı’nı reddeden Rumların hiçbir taviz vermeye yanaşmadığını belirtti.

        İngiliz The Times gazetesi, Türkiye-AB krizini değerlendirdiği başyazısında “Türkiye, AB’nin öngördüğü cezayı hak etmiyor” başlığını kullandı. Batı’nın soğuk savaşı boyunca yakın müttefiki olan Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği reformlara dikkat çekerek AB’nin verdiği sözlerini yerine getirmemekle suçladı.

        AB Zirvesi’nde AB hükümetlerinin Türkiye’yi cezalandırmaya hazırlandığını belirten gazete, “AB böyle bir şey yapmamalı” dedi. Gazete “Bayan Merkel’nin bildiği ve açıklaması gerektiği gibi Türkiye ikinci sınıf bir vatandaşlığı kabul etmeyecek” görüşünü dile getirdi.

        AB SERT ÇİZGİSİ

        Ekonomi gazetesi Financial Times de, “AB, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde sert çizgisini sürdürüyor” başlıklı haberinde Türkiye’nin AB ile yaşanan krizden çıkmak için yaptığı çabanın geri çevrildiğini yazdı. Gazete “Blokun sert çizgisi, geçen haftaki uzlaşı girişimi nedeniyle ülke içerisinde eleştirilen Türk hükümetini öfkelendirebilir ve hayal kırıklığına uğratabilir” uyarısını yaptı.

        LE FİGARO: AVRUPA PSİKODRAMATİK BİR HAFTA YAŞAYACAK

        Fransız muhafazakar gazetesi Le Figaro da, AB’nin Türkiye konusunda bölündüğü belirterek “Avrupa, Türk adaylığı konusunda psikodramatik bir hafta yaşamaya hazırlanıyor” yorumunu yaptı. Türkiye’nin yaptığı önerinin Türkiye’yi destekleyenleri güçlendirdiğini ancak yazılı verilmediği için inandırıcılığının azaldığını savundu. Gazete, Türkiye ile AB arasında yeni bir kriz yaşanabileceğini de öne sürdü.

        LİBERATİON: TÜRKİYE’NİN AB GELECEĞİ RİSKTE

        Diğer Fransız gazetesi Liberation da, AB’nin Kıbrıs konusunda Türkiye ile yeni bir krizi önlemeye çalıştığını belirterek Türkiye’nin Ankara Protokolünü uygulamaya yanaşmadığını yazdı.

        İngiltere, İsveç, İtalya ve çoğu Doğu Avrupa ülkesinin Annan Planı’nı Rumların reddettiğini anımsatarak yumuşak bir yaklaşımı istediklerini kaydeden gazete, ancak Rumların, Atina’nın ve Türkiye üyeliğine kuşku ile bakan başkentlerin desteği ile taviz vermeye yanaşmadığına dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ