Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Ayasofya'nın eşsiz tarihini ziyaretçilere sunmayı amaçlıyoruz

        TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesini görüşmek üzere toplandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, komisyon üyelerine sunum yaptı. Bakan Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) kurulması sayesinde, Türkiye'nin dünyanın en etkili ve yoğun tanıtım yapan ülkesi haline geldiğini söyledi. Tanıtım faaliyetlerine önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da yoğun şekilde devam ettiklerini belirten Ersoy, "Dergi ve gazete ilanları, TV reklamları, tanıtım filmleri, reklam çalışmaları, sosyal medya uygulamaları, basın mensubu, influencer ve tur operatörleri ağırlamaları gibi hem dijital hem de konvansiyonel iletişim araçlarıyla ülkemizin köklü tarihini, doğal güzelliklerini, kültürümüzü anlatan ve 200 ülkeye ulaşan özel tanıtım kampanyaları yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

        "2022'DE DE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYORUZ"

        REKLAM

        'Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'nın tüm dünyaya örnek olduğunu belirten Mehmet Nuri Ersoy, programa ilişkin çalışmalara 2022'de de hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Ersoy, "Haziran 2022 itibarıyla 12 bini aşkın tesis ve araç, TGA'nın yetkilendirdiği uluslararası denetim firmaları tarafından denetlenmiş ve sertifika almaya hak kazanmıştır" dedi. Ersoy, yakında hayata geçecek 'Sürdürülebilir Turizm Programı' ile de sürdürülebilir turizm konusunda dünyada Türkiye'nin örnek alınacağını söyledi.

        Mehmet Nuri Ersoy, konaklama tesislerinin sayısını önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, "2022 Ekim ayı itibarıyla 'Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi' belgeli tesis sayımız 446'ya, bu tesislerdeki yatak sayısı ise 289 bin 763'e ulaşmıştır. 2023- 2025- 2030 yıllarını kapsayan 'Sürdürülebilir Turizm Programı' ile bütün konaklama tesisleri, aşamalı şekilde çevreye duyarlı hale gelecektir" dedi.

        Türkiye'nin turizmde sunduğu hizmet kalitesi bakımından hep fark yarattığını söyleyen Bakan Ersoy, "Yaratmaya da devam edecektir. Yaptığımız yatırımlar, sektörü hep bir adım öteye taşımış ve bunun sonucu olarak ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı son 20 yılda 3 - 4 katına çıkmıştır. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87 artışla 40 milyon 25 bin kişi olmuştur. Ağırladığımız ziyaretçi sayısında olduğu gibi turizm gelirimizde de önemli bir sıçrama gerçekleştirdik. 2002 yılında 12.4 milyar dolar olan turizm gelirimizi, 2019 yılında 37,3 milyar dolara yükselttik. 2022 yılı Ocak - Eylül döneminde ise turizm gelirimiz 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 68 artış göstererek 35 milyar doları aşmıştır. Ziyaretçilerin kişi başı gecelik ortalama harcaması da aynı dönem için 81.25 dolardan 90 dolara yükselmiştir. Almış olduğumuz önlemler ve uyguladığımız doğru politikalar sayesinde Covid-19 sürecinden sonra yakaladığımız 'V' çıkışını devam ettirerek; 2022 yılı sonunda 50 milyondan fazla turist ağırlayıp, 44 milyar dolarlık rekor gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

        "ÇOK GEREKLİ BİR SÜRECİ TAMAMLAMIŞ OLDUK"

        REKLAM

        Mehmet Nuri Ersoy, konaklama tesislerine ilişkin, "Ülkemizde 2002 yılında belgeli toplam 9 bin 896 konaklama tesisi bulunmakta iken; 2018 yılında bu sayı 12 bin 429'a, 2022 yılı Ekim ayı itibarıyla da 21 bin 83'e ulaşmıştır. Bu konaklama tesislerindeki yatak kapasitesi, 2002 yılında 804 bin 153 iken; 2018 yılında 1,7 milyona ve 2022 yılı ekim itibarıyla da yaklaşık 1,9 milyona yükselmiştir. 2002-2022 döneminde yatak kapasitemiz yüzde 136 artarken; 2018 yılından bugüne kadar tesislerimizdeki yatak kapasitesini yüzde 11.4 artırmış olduk. Bu yıl itibarıyla konaklama tesislerimizin tamamını bakanlık belgeli yaparak nitelikli turizm konusunda çok gerekli bir süreci tamamlamış olduk" ifadelerini kullandı.

        Mehmet Nuri Ersoy, 2002 - 2022 döneminde turizm amaçlı çevre düzenlemesi, altyapının geliştirilmesi ve sürdürülebilir turizm kapsamında yaklaşık 2,2 milyar TL altyapı desteği sağladıklarını söyledi. Ersoy, "Bu desteğin 628 milyon TL'si 2018-2022 yılları arasında sağlanmıştır. Turizm potansiyelimizi güçlendirmek adına 2022 yılının geri kalanında 110 milyon TL'lik yatırım daha yapıyoruz" dedi.

        "EN ÇOK ARKEOLOJİK ÇALIŞMA YÜRÜTEN ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYORUZ"

        Türkiye'nin 'UNESCO Dünya Miras Listesi'nde 2002 yılında 9 olan varlık sayısını 19'a çıkardıklarını, 2023 yılında sayıyı 21'e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Mehmet Nuri Ersoy, "Ayrıca 2002'de 'Dünya Miras Geçici Listesi'nde 18 olan varlık sayısını da 84'e çıkardık. 2022 yılında yerli, yabancı, kurtarma ve su altı kazısı, yüzey araştırmaları gibi çeşitli alanlarda ulaştığımız 680 arkeolojik kazı ve araştırma sayısı ile dünyada en çok arkeolojik çalışma yürüten ülkelerin başında geliyoruz" diye konuştu.

        REKLAM

        Mehmet Nuri Ersoy, 2002 - 2022 yılları arasında toplam 9 bin 42 kültür varlığının, Türkiye'ye iadesinin sağlandığını vurgulayarak, "Ülkemiz UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdindeki çok taraflı platformlarda belirleyici bir konumda yer alırken; 12 ülke ile kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında ikili anlaşma imzalanmıştır" ifadelerini kullandı.

        İstanbul'daki kültür turizmini iyileştirme faaliyetlerine değinen Mehmet Nuri Ersoy, "2020 yılında ibadete açtığımız ve halkımızın yoğun ilgisine mazhar olan Ayasofya Camii'nde Mimar Sinan ve Gaspare Fossati döneminde yapılan bakım ve onarım çalışmalarından sonra gerçekleştirilen en geniş kapsamlı restorasyon çalışması, bakanlığımızca titizlikle devam ettirilmektedir. Sultanahmet'teki Osmanlı döneminin tarihi Tapu Binası'nın restorasyonunu ve teşhir tanzimini de çağdaş müzecilik anlayışı ile gerçekleştirerek İstanbul'un ve Ayasofya'nın eşsiz tarihini ziyaretçilere sunmayı amaçlıyoruz. İstanbul'un önemli simgelerinden Kız Kulesi'ni, uluslararası restorasyon ilkeleri ve bilim kurulu eşliğinde restore ediyoruz. Planladığımız şekilde 2023 yılı ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığında İstanbul'un güzellikleri Kız Kulesi panoramasından gözlemlenebilecek" diye konuştu.

        "ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA BÜYÜK KARŞILIK BULDU"

        Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığın diğer çalışmalarını da şöyle sıraladı: Çanakkale savaşları sırasında batan ve dalış camiası tarafından çok talep gören savaş batıklarının, dalış turizmine açılması ve Gelibolu Sualtı Parkı'nın oluşturulması, ülkemizde ve dünyada büyük karşılık buldu. 21 farklı dalış noktası ile uluslararası dalış camiasının gözü Gelibolu Sualtı Parkı'na çevrilmeye başladı. 2023 yılında destansı Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü olan 18 Mart'ta Seddülbahir Kalesi'nin açılışını yapacağız. Ayrıca Şehitler Abidesi çevre düzenlemesi, 'Mustafa Kemal Yolu Projesi' çalışmalarını da yine 2023 yılında gerçekleştireceğiz. Kültür merkezi sayımız 2002 yılında 42 iken; 2022 yılında 122'ye yükselmiştir. Bu kültür merkezlerimizden 33 tanesi de yerel yönetimlere tahsis edilmiştir.

        2022'nin ilk 10 ayı itibarıyla 327 milyon 198 bin 922 kitap bandrolü ve 904 bin 905 sinema, müzik, bilgisayar oyunu bandrolü olmak üzere toplamda yaklaşık 328 milyon bandrol verildiğini aktaran Mehmet Nuri Ersoy, "Fikri mülkiyet ve kültür sanat odaklı 278 projeye sağladığımız desteğin yanı sıra telif hakkı sahiplerini temsil eden 27 meslek birliğine kurumsal kapasitelerinin artırılması amacıyla sağlanan mali destek, ilgili sektörlerin güçlendirilmesine katkı sunmaktadır. Ayrıca ilan ettiğimiz 'Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı' kapsamında, 16- 29 yaş arası gençlerimizin kültür endüstrileri alanındaki girişimcilik ve yaratıcılık kabiliyetlerini artırmaya yönelik 68 projeye 15 milyon TL destek sağladık" değerlendirmesinde bulundu.

        2023 BÜTÇE TEKLİFİ 16 MİLYAR 505 MİLYON TL

        Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın çalışmalarına da değinen Mehmet Nuri Ersoy, "Yurt dışında doğup büyüyen gençlere; sosyal, kültürel ve mesleki yönden iyi yetişmeleri, yaşadıkları toplumlarda daha aktif olabilmeleri, Türkiye burslusu öğrencilerin gönüllü elçilerimiz olması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. 2022 yılında 200 binin üzerinde kişiye Türkçe eğitimleri verilmiş, Türkçe öğretimi faaliyetlerinin daha kaliteli bir niteliğe ulaşması adına 7 adet eser yayımlanmış, 37 ülkede Türkçe seviye tespit sınavı ve orta ve büyük ölçekte 700'ün üzerinde kültür, sanat faaliyeti gerçekleştirilmiştir" diye konuştu. Ersoy, bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifini, 16 milyar 505 milyon 839 bin TL olarak öngördüklerini bildirdi.

         Ayaklanma Olmasaydı Olmayacaktı
        Ayaklanma Olmasaydı Olmayacaktı Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ